28 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Σταύρος Σταυράκογλου: Δήμος Αλεξανδρούπολης για τους νέους ανθρώπους

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, όπως και πολλοί άλλοι δήμοι της χώρας, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσέγγιση καθώς και την ενεργή συμμετοχή  των νέων δημοτών στα κοινά.

Κάποια από τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι στο  Δήμο Αλεξανδρούπολης εστιάζονται σε τέσσερις πυλώνες:

  1. Έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης,
  2. Περιορισμένες εκπαιδευτικές ευκαιρίες,
  3. Ανεπαρκείς ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δυνατότητες,
  4. Ανεπαρκής στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Ως παράταξη καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να γίνει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πιο ελκυστικός και καλύτερος για τους νέους:

  1. Προώθηση της συμμετοχής των νέων στα κοινά: Ο Δήμος θα πρέπει να εμπλέξει ενεργά τους νέους κατοίκους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στην τοπική διακυβέρνηση. Η δημιουργία θεσμών, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο νέων και η συμβουλευτική επιτροπή (που θα ενημερώνει απευθείας το δήμαρχο), μπορεί να δώσει ευκαιρίες στους νέους να εκφράσουν τις απόψεις τους, να συνεισφέρουν ιδέες και να διαμορφώσουν πολιτικές που επηρεάζουν τη ζωή τους.
  2. Ποιοτική εκπαίδευση: Ο Δήμος θα πρέπει να συνεργαστεί με  τα  εκπαιδευτικά  ιδρύματα, ώστε να εξυπηρετούν τις ποικίλες εκπαιδευτικές  ανάγκες των νέων κατοίκων. Η συνεργασία με πανεπιστήμια, επαγγελματικές σχολές και κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης μπορεί να ενισχύσει την πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, παρέχοντας στα νέα άτομα τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για την τοπική αγορά εργασίας.
  3. Υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας: Η ενθάρρυνση των νεανικών πρωτοβουλιών για το «επιχειρείν» μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους νέους να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης  Η προσφορά πόρων, επιχορηγήσεων και καθοδήγησης σε όσους νέους στοχεύουν να δραστηριοποιηθούν με θετικό αντίκτυπο στην πόλη,  μπορεί να εμπνεύσει την νεανική επιχειρηματικότητα.
  4. Βελτίωση των δημόσιων μεταφορών: Η βελτίωση των επιλογών δημόσιας συγκοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων προσιτών και αξιόπιστων υπηρεσιών, όπως λεωφορείων και ποδηλάτων κοινής χρήσης, μπορεί να διευκολύνει την κινητικότητα των νέων εντός της πόλης. Η επένδυση στη συντήρηση και την ανάπτυξη υποδομών, όπως δρόμοι, πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομοι, μπορεί να προωθήσει ένα πιο φιλικό προς τους νέους πολίτες περιβάλλον.
  5. Ανάπτυξη χώρων πρασίνου, ψυχαγωγίας, άθλησης: Η δημιουργία πάρκων και χώρων πρασίνου μπορεί να παρέχει χώρους αναψυχής για τους νέους, να προάγει τη σωματική δραστηριότητα και την άθληση. Η επένδυση στην κατασκευή ή την ανακαίνιση αθλητικών εγκαταστάσεων που λείπουν από την πόλη μας, μπορεί να προσελκύσει νέους. Επιπλέον η  ενθάρρυνση οικολογικών πρωτοβουλιών, όπως προγράμματα ανακύκλωσης, μπορεί να προσελκύσει νέους κατοίκους με περιβαλλοντική συνείδηση.
  6.   Δημιουργία  μιας ζωντανής πολιτιστικής σκηνής στην πόλη μας: Η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, φεστιβάλ και εκθέσεων μπορεί να προωθήσει την καλλιτεχνική και δημιουργική έκφραση της νεολαίας  της Αλεξανδρούπολης. Η συνεργασία με τοπικούς καλλιτέχνες, μουσικούς και άλλους, μπορεί να προσελκύσει τόσο τους νέους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες. Επιπλέον, η υποστήριξη πολιτιστικών πρωτοβουλιών που απευθύνονται ειδικά στους νέους, όπως νεανικές θεατρικές ομάδες ή εργαστήρια τέχνης, μπορεί να ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στις τέχνες.

 

Συμπερασματικά:

Για να δημιουργήσει ένα πιο ελκυστικό και ευνοϊκό περιβάλλον για τους νέους, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που υπάρχουν και να εφαρμόσει στοχευμένες πρωτοβουλίες.

Με την προώθηση των ευκαιριών απασχόλησης, την ενίσχυση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, την προώθηση του πολιτισμού και της αναψυχής και κυρίως με τη συμμετοχή των νέων κατοίκων στη λήψη αποφάσεων, η Αλεξανδρούπολη μπορεί να γίνει μια ακμάζουσα πόλη που προσελκύει και διατηρεί τον νεανικό πληθυσμό της.

Η τακτική συνεργασία με τον νεαρό πληθυσμό μέσω ομάδων κοινωνικής δικτύωσης ή δημόσιων φόρουμ μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις εξελισσόμενες ανάγκες και προτιμήσεις τους.

Η δημιουργία ενός ελκυστικού και ακμάζοντα Δήμου για τους νέους απαιτεί μακροπρόθεσμη δέσμευση από την Δημοτική Αρχή.

Θέτοντας ως προτεραιότητα την ευημερία και τις προσδοκίες των νέων, επενδύοντας στην εκπαίδευση, την απασχόληση και τις πολιτιστικές ευκαιρίες τους και εμπλέκοντάς τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, η Αλεξανδρούπολη μπορεί να γίνει ένας Δήμος που όχι μόνο διατηρεί τους νέους κατοίκους της αλλά και λειτουργεί ως πόλος έλξης για ταλέντα, καινοτομία και δημιουργικότητα.

Related posts

Ορεστιάδα: Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί οι οποίοι μετέφεραν από την Τουρκία στην Ελλάδα μη νόμιμους μετανάστες

editor

Καβάλα: Σύλληψη αλλοδαπού για κλοπές

editor

Τσαβούσογλου: Απαράδεκτη η κράτηση Τζιτζικώστα, αλλά… φταίει η Ελλάδα!

editor
28/04/2024 21:51