28 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Κοινωνικές Δομές και Κοινωνική Πρόνοια – Οι Θεμέλιοι Λίθοι της Σύγχρονης Αλεξανδρούπολης προς ένα πιο Ανθρώπινο Μέλλον!

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Σταύρου Σταυράκογλου 

(Υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης)

Η κοινωνική πρόνοια και οι κοινωνικές δομές αποτελούν τον πυρήνα μιας ευημερούσας κοινωνίας. Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, αναγνωρίζουμε τη σημασία τους και δρούμε προορατικά για να διασφαλίσουμε ότι κανένας συμπολίτης μας δεν θα αφεθεί πίσω. Στόχος μας είναι η δημιουργία ένας Δήμος  που θα παρέχει στήριξη, αξιοπρεπή ζωή και ευκαιρίες για όλους.

Οι κοινωνικές δομές αντιπροσωπεύουν τον ακρογωνιαίο λίθο για την κοινωνική ολοκλήρωση γι αυτό και είναι υψίστης σημασίας η επένδυση  στην ανάπτυξη και λειτουργία δομών που καλύπτουν μια ευρεία ποικιλία αναγκών.

Τα κοινωνικά κέντρα παρέχουν υπηρεσίες υγείας, συμβουλευτικής, εκπαίδευσης και κοινωνικής συνοχής. Επιδιώκουμε να διευρύνουμε το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών, προσαρμόζοντάς τες στις νέες κοινωνικές πραγματικότητες.

Στηρίζοντας τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, ενισχύουμε τις οικογένειες με περιορισμένα εισοδήματα, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους ανέργους.

Μια ζωντανή κοινωνία χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή των πολιτών της. Σε αυτό το πνεύμα, προωθούμε πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τον εθελοντισμό και τη συμμετοχή των πολιτών στις κοινωνικές δομές. Τα προγράμματα εθελοντισμού δημιουργούν γέφυρες αλληλεγγύης και ανοίγουν νέους δρόμους για την αλληλεπίδραση των κατοίκων μας.

Διακρίνουμε επίσης τη σημασία της συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Από κοινού, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις κοινωνικές προκλήσεις και να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικά δίκαιο περιβάλλον για όλους.

Στο μέλλον, στοχεύουμε στην επέκταση και τη βελτίωση των κοινωνικών δομών, καθώς και στην αύξηση των πόρων που διατίθενται για την κοινωνική πρόνοια. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικά ισχυρό Δήμο, που θα στέκεται στο πλευρό όλων των πολιτών του.

Οι υπεύθυνες δημοτικές αρχές πρέπει να εστιάζουν την προσοχή τους στη διαμόρφωση ενός  ανθρώπινου και δίκαιου μέλλοντος για όλους τους κατοίκους των πόλεων και των οικισμών. Ιδιαίτερα στους οικισμούς που είναι απομακρυσμένοι και ζουν πολλοί υπερήλικες οι ανάγκες για κοινωνικές παροχές μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο.

Η τηλεϊατρική και γενικότερα οι παροχές υπηρεσιών υγείας ψηφιακά από απόσταση θα έλυνε πολλά προβλήματα και θα εξυπηρετούσε ιδιαίτερα τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε μεγάλα κέντρα υγείας, και νοσοκομείο

Το αλληλέγγυο και συμπονετικό κοινωνικό περιβάλλον ενισχύει την ψυχολογία των πολιτών σε επίπεδο οικογένειας και συλλογικότητας.

Άλλα μέτρα που υποβοηθούν αποτελεσματικά είναι η δημιουργία κοινωνικών ομάδων  που ενθαρρύνουν την αλληλεγγύη και την αμοιβαία βοήθεια, καθώς και η στήριξη προγραμμάτων που στοχεύουν στην καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων και την ενσωμάτωση των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας.

Η κοινωνική πρόνοια παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην προστασία και υποστήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες διαφόρων μορφών. Όλοι πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, καθώς και να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό.

Μια άλλη πτυχή που αξίζει να εξεταστεί είναι η ενδυνάμωση των μέσων ενημέρωσης και της διαφάνειας στην κοινωνική πολιτική.

Προτείνουμε την δημιουργία πλατφόρμας όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα προγράμματα που υλοποιούνται και τις δράσεις που πραγματοποιούνται, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να παρέχουν τις απόψεις και τις ανάγκες τους.

Η ανοικτή και διαφανής επικοινωνία με τους πολίτες είναι θεμελιώδους σημασίας για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης και την αποτελεσματική λειτουργία των κοινωνικών δομών.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει δυναμικά, ο σεβασμός και η φροντίδα στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη είναι κρίσιμα για την ευημερία μιας κοινωνίας.

Μια κοινωνίας με διαμορφωμένη πρόταση  όπου η αξιοπρέπεια και η αλληλεγγύη είναι προτεραιότητες και που δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες και τα δικαιώματα όλων.

Αυτή η προσέγγιση θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και θα οδηγήσει σε μια πιο ισότιμη και ευτυχισμένη κοινωνία για όλους τους κατοίκους του Δήμου  Αλεξανδρούπολης.

Related posts

Καβάλα: Το κατόρθωμα του ΑΔΡΙΑ και η γενναιότητα του πληρώματός του

editor

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφθηκε τον Έβρο – Παρακολούθησε την εξέλιξη των εργασιών του φράχτη (φωτο)

editor

Ν. Δένδιας: Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας τη φέρνει αντιμέτωπη με την ΕΕ

editor
28/04/2024 15:43