2 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Αλεξανδρούπολη: H συνταγή της επιτυχίας και ενός αναπτυξιακού “θαύματος”

Του Σταύρου Σταυράκογλου

Υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

 

To FSRU Αλεξανδρούπολης ,ένα έργο ύψους 380 εκ. ευρώ, ξεκίνησε να κατασκευάζεται και ανήκει στην εταιρεία Gastrade.

Το FSRU, χωρητικότητας 153.500 κυβικών μέτρων LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Βαλκανικής, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.

Ο  τερματικός σταθμός που αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές  του 2024, θα αναπτυχθεί  στο Θρακικό Πέλαγος, ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Είναι πολύ πιθανό να είναι σε πλήρη λειτουργία το 2025. 

Επίσης, το έργο αναβάθμισης με διπλασιασμό της υπάρχουσας διασυνοριακής σιδηροδρομικής  γραμμής, στο τμήμα από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ορμένιο, προϋπολογισμού 1,08 δις ευρώ, αποτελεί ένα στρατηγικής σημασίας έργο, που βελτιώνει τις διασυνοριακές συνδέσεις με τη Βουλγαρία στο Ορμένιο και με την Τουρκία στο Πύθιο.

Ενισχύει, τόσο την εμπορευματική όσο και την επιβατική κίνηση, καθώς η γραμμή θα μπορεί να λειτουργεί και για προαστιακή εξυπηρέτηση των περιοχών, κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

Επιπρόσθετα, δεκαέξι χρόνια από την υπογραφή στην Αθήνα της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας, έπεσαν  οι υπογραφές για τον ίδιο αγωγό, που επιστρέφει αλλά από την «ανάποδη».

Η ροή πετρελαίου θα είναι από το Νότο προς το Βορρά και όχι το αντίστροφο. Το πετρέλαιο δεν θα είναι ρωσικό, όπως στο αρχικό σχέδιο του 2007, αλλά από χώρες της Μέσης Ανατολής, πιθανώς και αμερικανικής προέλευσης. Τότε, οι Η.Π.Α.  ήταν κάθετα αντίθετοι στο έργο ενώ σήμερα το υποστηρίζουν σθεναρά.

Υψηλής σημασίας, επίσης, ήταν η απόφαση του κ. Σκυλακάκη ως αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών να εντάξει  στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς χρηματοδότηση από την ΕΕ – Next Generation EU έργο προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ Α.Ε.).

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο Κώστας Σκρέκας ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψε απόφαση διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού για την έρευνα γεωθερμικού δυναμικού που αφορά 4 περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μία από αυτές είναι και το Δέλτα του ποταμού Έβρου, ενώ  ο  όμιλος RESINVEST  υλοποιεί  μεγάλο φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 246 ΜW στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προβλέπεται να παίξει και η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με δύο από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις στη χώρα, τον Όμιλο Τιτάν και τη Gastrade, για τη σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης με σκοπό την αποκλειστική παραχώρηση χώρου εντός του λιμένα Αλεξανδρούπολης ενώ  βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο διασυνδετήριος αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει το εμπορικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία Οδό, ένα έργο προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ, που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιανουάριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Αυτοί οι επιχειρηματικοί κολοσσοί δεν επενδύουν τυχαία και πρόχειρα. Μελετούν, αναλύουν, σχεδιάζουν, προβλέπουν και αποφασίζουν. Ο τόπος μας αναλαμβάνει  πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Συγκεντρώνει τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας.

Η Αλεξανδρούπολη πλέον γράφεται με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα στον παγκόσμιο χάρτη. Εμείς θα κοιτάμε απαθείς; Θα παραμένουμε  ανέτοιμοι και αμέτοχοι; Όχι βέβαια!

Στο χέρι μας είναι να τις αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό με σοβαρούς και υπεύθυνους ανθρώπους στο τιμόνι του Δήμου που δεν θα διαψεύδουν τις προσδοκίες μας.

Όλοι ΜΑΖΙ θα διαχειριστούμε το ΜΕΛΛΟΝ του τόπου.

Related posts

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης

editor

Χρ. Σταϊκούρας: Η Αλεξανδρούπολη αποκτά ρόλο καταλύτη για την εφοδιαστική αλυσίδα και το διεθνές εμπόριο

editor

Επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ Ανδρ. Κατσανιώτη σε Ίμβρο και Τένεδο

editor
02/05/2024 1:43