27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Ορκίζεται πρωθυπουργός στις 13:00 ο Κυρ. Μητσοτάκης – Στις 17:00 η σύνθεση της κυβέρνησης

Είναι ξεχωριστή τιμή να παραλαμβάνω αυτή την εντολή για να σχηματίσω κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε πως νιώθει “βαριά την ευθύνη στους ώμους του”, υπενθύμισε ότι εξαρχής είχε θέσει ως στόχο την σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και δεσμεύθηκε εκ νέου για τη δρομολογηση μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

“Έχουμε ισχυρή εντολή και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η κυβέρνησή μας θα είναι κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και έμπρακτου αποτελσμάτος”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Διεμήνυσε δε, με νόημα, πως η δημοκρατία μας είναι ώριμη να χειριστεί πρόσκαιρες αναταράξεις και χαρακτήρισε την οκτακομματική Βουλή “επιθανάτιο ρόγχο” της απλής αναλογικής.

Η κ. Σακελλαροπούλου, τόνισε από την πλευρά της, πως “η δημοκρατία μας απεδείχθη ανθεκτική” και ευχήθηκε στον κ. Μητσοτάκη “καλή δουλειά”.

 

Στις 13:00 η ορκωμοσία

Στις 13:00 θα γίνει η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Στις 17:00 θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Related posts

Τ. Θεοδωρικάκος: Ψέματα, συκοφαντίες και μεσαιωνικές συμπεριφορές από την τουρκική πλευρά δεν θα αποδεχθούμε

editor

Τάσος Δημοσχάκης: Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις συνέπειες της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων της προηγούμενης κυβέρνησης

editor

Π. Χρηστίδης από την Αλεξανδρούπολη: Είμαι υποψήφιος γιατί πιστεύω ότι ο χώρος μας είναι αυτός που μπορεί να ξανασηματοδοτήσει μία νέα ελπίδα

editor
27/04/2024 20:39