28 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Η 110η επέτειος απελευθέρωσης της Καβάλας εορτάστηκε με την έπαρση της σημαίας του «Γ. Αβέρωφ»

Με μια λιτή εκδήλωση τιμής και μνήμης, ο δήμος Καβάλας γιόρτασε σήμερα το πρωί την 110η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, με την καθοριστική συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού.

Μια μέσα σαν σήμερα, στις 26 Ιουνίου 1913, το Πολεμικό Ναυτικό υπό την καθοδήγηση του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, αποβιβάζεται στο λιμάνι της Καβάλας και το άγημα γίνεται δεκτό από το συγκεντρωμένο πλήθος με επευφημίες και χειροκροτήματα.

Ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης ύψωσε στον ιστό έναντι του μεσαιωνικού υδραγωγείου – Καμάρες (όπου βρίσκονταν το πρώτο διοικητήριο της ελεύθερης Καβάλας και από τον εξώστη του διαβάστηκε το διάγγελμα του ναυάρχου Κουντουριώτη) τη σημαία που κυμάτιζε στο θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» και αποτέλεσε δώρο του κυβερνήτη του ιστορικού σκάφους στην πόλη για τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της το 2016.

Η πομπή, με τη σημαία που μετέφεραν χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας και συνόδευαν σημαιοφόροι των σχολείων της πόλης, διέγραψε την ίδια πορεία που είχε κάνει και το άγημα του Πολεμικού Ναυτικού πριν από 110 χρόνια μεταφέροντας το μήνυμα της ελευθερίας στον ταλαιπωρημένο λαό της Καβάλας και της ανατολικής Μακεδονίας. Λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση της Καβάλας, σειρά είχε η πόλη της Δράμας ν’ αποτινάξει το βουλγαρικό ζυγό και τα τεράστια δεινά που υπέμεναν οι κάτοικοι από τους Βούλγαρους ως συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών.

Έμπροσθεν του παλιού μνημείου πεσόντων (μαρμάρινος λέοντας), το οποίο τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής βανδάλισαν τότε και πέταξαν στη θάλασσα, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνου. Το μνημείο αποκαταστάθηκε και επανατοποθετήθηκε μετά την απελευθέρωση της πόλης.

«Ο Ιούνιος του 1913 ήταν ο μήνας της ελευθερίας της εθνικής ανάτασης, της ενσωμάτωσης της Καβάλας, της πατρίδας μας, στο εθνικό κορμό», τόνισε ο δήμαρχος σε δηλώσεις της, και συνέχισε «110 χρονιά μετά, οι Καβαλιώτες, τιμούμε τις δοξασμένες εκείνες στιγμές της ιστορίας μας. Ο δήμος Καβάλας με μια σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ αποτίνει φόρο τιμής στους ένδοξους προγόνους μας για τους αγώνες τους για την ελευθερία. Τιμά,  σήμερα, την ημέρα εκείνη, την 26η Ιουνίου 1913, τότε που ο Πλωτάρχης Αντώνιος Κριεζής ύψωσε την Ελληνική σημαία στην ελεύθερη Καβάλα».

Να σημειωθεί ότι επίσημα η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης συνεορτάζεται στις 29 Ιουνίου μαζί με τον πολιούχο της Καβάλας Απόστολο των Εθνών Παύλο.

Related posts

Aποκατάσταση διαγραμμίσεων του οδικού δικτύου του Δήμου Ξάνθης

editor

Νέα δρομολόγια για Ηράκλειο και Ρόδο απευθείας από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

editor

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών στην Κομοτηνή

editor
28/04/2024 0:30