2 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Η σιωπή …δεν είναι χρυσός

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Πέτρου Κουβάτσου

Οι τοπικοί άρχοντες του Έβρου και της Ροδόπης τοποθετούνται ενόψει εκλογών για το μείζον θέμα των εξορύξεων σε Πέραμα και Σάπες

Μπορεί η χώρα να συνεχίζει να κινείται στους ρυθμούς των εθνικών εκλογών όμως δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε πως σε λίγους μήνες, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο θα κληθούμε να επιλέξουμε και τους τοπικούς άρχοντες, σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας. Με αυτή την αφορμή, η εφημερίδα μας προχώρησε σε ένα εκτενές ρεπορτάζ – οδοιπορικό σχετικά με τις θέσεις των υποψηφίων που ζητούν την ψήφο των πολιτών του Έβρου και της Ροδόπης για το μείζον θέμα της εξόρυξης του χρυσού στις Σάπες στη Ροδόπη και το Πέραμα στον Έβρο.      

Παρακάτω μπορείτε να ενημερωθείτε για τις θέσεις που εξέφρασαν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Γιάννης Ζαμπούκης, ο πρώην δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Βαγγέλης Λαμπάκης και ο υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Στάυρος Σταυράκογλου. Επίσης, για το θέμα τοποθετήθηκαν ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιάννης Γκαράνης, ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών, κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος και ο δήμαρχος Ιάσμου, κ. Μουμίν Μουμίν.

Αφήσαμε για το τέλος την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την Περιφερειακή Αρχή του κ. Χρήστου Μέτιου, καθώς ήταν ο μοναδικός που δεν θέλησε να μας μιλήσει. Μάλιστα, δεν είχαν καν το θάρρος από την Περιφέρεια να μας που ότι δεν επιθυμούν να κάνουν κάποια δήλωση (προφανώς και είναι δικαίωμά τους) αλλά μας κωλυσιεργούσαν επί δύο και πλέον εβδομάδες με διάφορες φθηνές δικαιολογίες. Ελπίζουμε, να μην προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, και στους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αντίθετα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης απάντησε άμεσα στο κάλεσμά μας.

Πριν παραθέσουμε τις θέσεις των υποψήφιων δημάρχων και Περιφερειαρχών μπορούμε να πούμε ότι το γενικό συμπέρασμα είναι πως όλοι δηλώνουν κατά της εξόρυξης του χρυσού. Γίνεται σαφές πως πρόκειται να συντελεστεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή  εάν προχωρήσουν οι εργασίες, και εν κατακλείδι με εκφρασμένη βούλησή τους οι τοπικές κοινωνίες, τόσο μέσω του περιφερειακού συμβουλίου όσο και των δημοτικών συμβουλίων, είναι κάθετα αντίθετες σε μία τέτοια εξέλιξη.

 

Παραμονεύει η Εταιρεία

Για όσους δεν παρακολουθούν στενά την υπόθεση να σημειώσουμε ότι η Eldorado Gold, η μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός, φαίνεται πως συνεχίζει να έχει σχέδια τόσο για την περιοχή του Περάματος, στον Έβρο, όσο και για την περιοχή των Σαπών στη Ροδόπη, παρά την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί. Σύμφωνα λοιπόν με την παρουσίαση προς τους επενδυτές, η εταιρεία, έχει ένα εκτεταμένο σχεδιασμό στην χώρα μας, τόσο στην Χαλκιδική (εκεί έχει πέσει όλο το βάρος), όσο και στη Θράκη, όπου η εταιρεία κάνει στην παρουσίαση της προς ενδιαφερόμενους επενδυτές ειδική μνεία στην περιοχή του Περάματος. Σύμφωνα με την εταιρεία, η διάρκεια ζωής της συγκεκριμένης εξόρυξης έχει ορίζοντα δέκα χρόνων, και η εταιρεία δουλεύει προς την έναρξη της διαδικασίας εκπόνησης και έγκρισης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η εταιρεία εκτιμά πως η παραγωγή, όταν ξεκινήσει, θα ανέρχεται σε 100,000 ουγκιές χρυσού το χρόνο, ενώ διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή, ώστε να βρει νέα κοιτάσματα και να συνεχίσει την εξόρυξη. Την ίδια ώρα σύμφωνα με την παρουσίαση, προετοιμάζεται για επιπλέον επιφανειακές έρευνες, για αν αναγνωρίσει νέους στόχους για διερευνητικές γεωτρήσεις τόσο στις Σάπες, όσο και στην Χαλκιδική.

 

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης: “Τραγικές οι συνέπειες”

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Γιάννη Ζαμπούκη, ο οποίος αν και αρχικά μας είπε πως δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί στη συνέχεια μας παρέπεμψε στο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο τάσσεται κατά της εξόρυξης του χρυσού. Μάλιστα, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο “σκαλίζουμε” τώρα αυτήν την υπόθεση και όταν τον ενημερώσαμε πως είναι στο πλαίσιο του ρεπορτάζ για να γνωρίζουν οι πολίτες τις θέσεις των υποψηφίων ενόψει των εκλογών για αυτό το κορυφαίο θέμα, τότε “γλύκανε” κάπως και μας είπε πως είναι δεδομένη η σύμπλευση του με όλους που δεν επιθυμούν την εξόρυξη.

Ο δήμαρχος συμπλήρωσε πως λέει όχι στα χρυσωρυχεία γιατί οι συνέπειες στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την ανάπτυξη θα είναι τραγικές και διαχρονικές.

 

Βαγγέλης Λαμπάκης: “Είναι θέμα ζωής” 

“Σας ευχαριστώ αλλά δεν δίνω συνεντεύξεις εδώ και δύο χρόνια”, μας είπε αρχικά ο πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και εκ νέου υποψήφιος, κ. Βαγγέλης Λαμπάκης όταν του ζητήσαμε μία δήλωση σχετικά. Με λίγη όμως επιμονή, έβαλε νερό στο κρασί του και μας δήλωσε: “Η θέση μου είναι πάγια κατά της εξόρυξης. Έχω αγωνιστεί διαχρονικά προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς είναι θέμα ζωής για τον τόπο μας και την κοινωνία. Η πορεία μου αποδεικνύει πως έκανα και θα συνεχίσω να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου ώστε αυτή η “επένδυση” και η καταστροφή που θα επιφέρει να μην υπάρξει ποτέ σε αυτόν τον τόπο.” Ακόμη ο κ. Λαμπάκης θύμισε ότι «οι αγώνες μας πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και οι αντιστάσεις μας ακόμη πιο πολύ γιατί είναι βέβαιο ότι έρχονται. Μετά από τόσα χρόνια αγώνα έρχονται με τον ίδιο βάναυσο τρόπο για το περιβάλλον και την ζωή μας και την υγεία μας με το κυάνιο με όλα εκείνα τα τέλματα τα κυανιούχα των εκατομμυρίων τόνων να συνυπάρχουν πλέον για εκατοντάδες χρόνια με τις επόμενες γενιές μας.»

Τέλος, τόνισε ότι οι θεσμικοί ενισχύουν τον αγώνα της κοινωνίας και πρέπει να είναι μπροστάρηδες , «τα ηνία όμως» όπως είπε «ανήκουν στην Διανομαρχιακή Επιτροπή»

 

Σταύρος Σταυράκογλου: “Πάγια και αμετακίνητη η θέση μας εναντίον της εξόρυξης”

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Σταύρος Σταυράκογλου ήταν ίσως ο μοναδικός που δέχθηκε να τοποθετηθεί για αυτό το θέμα, χωρίς αστερίσκους ή να έχει κάποιο “μάγκωμα” όπως διαπιστώσαμε σε άλλους συνομιλητές μας.

Έτσι, η δήλωση του υποψηφίου δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Σταυράκογλου ήταν η εξής: “Η παράταξη “ΑΡΧΗ”  κι εγώ ως επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, διατηρούμε πάγια και αμετακίνητη τη θέση μας εναντίον της εξόρυξης χρυσού και οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας που προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον.

Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη φυσική ομορφιά και τη βιωσιμότητα του τόπου μας για τις μελλοντικές γενιές. Πιστεύουμε ότι η αειφόρος ανάπτυξη, η προώθηση των περιβαλλοντικών αξιών και η διατήρηση της βιοποικιλότητας πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες για το μέλλον της περιοχής μας.

Θα διασφαλίσουμε ότι η κάθε μορφής ανάπτυξη θα είναι συμβατή με το περιβάλλον, δίνοντας έμφαση στην προστασία των φυσικών πόρων και την προώθηση της οικολογικής ισορροπίας. Μαζί με τη στήριξη των συμπολιτών μας, θα εργαστούμε ακούραστα ώστε κάθε καταστροφική για την φύση δραστηριότητα να μας βρει σθεναρά απέναντι.”

 

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Όποιος δε θέλει να ζυμώσει…

Όπως γράψαμε και στην εισαγωγή του ρεπορτάζ η μόνη κλειστή πόρτα που βρήκαμε τελικά σε αυτό το ρεπορτάζ ήταν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ειλικρινά, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ήταν ευθύνη του ίδιου του Περιφερειάρχη, κ. Χρήστου Μέτιου, καθώς δεν είχαμε την τιμή να έρθουμε σε απευθείας επικοινωνία μαζί του. Οι …παρατρεχάμενοί του, λοιπόν, με τις κλασσικές δικαιολογίες “σήμερα είναι στην Καβάλα, πάρτε ξανά σε δύο ημέρες”, “ήρθε από την Καβάλα, αφήστε μας το τηλέφωνό σας και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας” και αφού πήραμε ξανά και ξανά, καθώς πάλι δεν μας απάαντούσαν μας είπαν “ε, ξέρετε είναι και προεκλογική περίοδος τώρα” και έτσι περνούσαν οι ημέρες. Όταν πια αναρωτηθήκαμε “μήπως αποφεύγει ο κ. Περιφερειάρχης να τοποθετηθεί για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα; Και αν ναι είμαστε υποχρεωμένοι να γράψουμε ότι του ζητήσαμε δήλωση και δεν θέλησε να μας την δώσει” μας είπαν από το Γραφείο του κατά λέξη “δημοκρατία έχουμε μπορείτε να γράψετε ότι θέλετε”. Επειδή λοιπόν, δημοκρατία έχουμε, εμείς δεν γράφουμε ότι θέλουμε αλλά μόνο ότι έγινε. Και έγιναν αυτά που μόλις διαβάσατε.

 

Χριστόδουλος Τοψίδης: “Εγγυήτρια η παράταξή μας πως δεν θα προχωρήσει η εξόρυξη”

Αντίθετα, “με την πρώτη” μπορέσαμε και επικοινωνήσαμε και πήραμε χωρίς κανένα πρόβλημα τη δήλωση από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου, κ. Χριστόδουλο Τοψίδη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τοψίδης ήταν ξεκάθαρος: “Είμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε κατά της εξόρυξης του χρυσού. Δεν είναι προς διαπραγμάτευση αυτή η υπόθεση. Η παράταξή μας είναι εγγυήτρια, για την επομένη των εκλογών, στο ότι μία τέτοια επένδυση δεν θα προχωρήσει.”

 

Δήμαρχος Κομοτηνής: “Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι” 

Ο δήμος Κομοτηνής είναι πρωτοπόρος στους αγώνες που γίνονται και στις δημόσιες τοποθετήσεις κατά της εξόρυξης όπως τόνισε ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιάννης Γκαράνης και μας παρέπεμψε στο πρόσφατο Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου στο οποίο διατυπώθηκε για άλλη μια φορά ένα ηχηρό όχι προς την όποια εξόρυξη χρυσού στην περιοχή που ορέγεται μεταλλευτική εταιρεία. Ο δήμαρχος τόνισε είναι κατηγορηματικά αντίθετος και ο δήμος θα είναι πάντα στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών: “Αγωνιζόμαστε για την οριστική ματαίωση της εξόρυξης” 

Σίγουρα, ο καθ΄ ύλην αρμόδιος δήμαρχος για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών, κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, καθώς οι Σάπες είναι η μία από τις περιοχές που βρίσκονται στο κέντρο της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι η θέση του όπως και όλου του δημοτικού συμβουλίου είναι διατυπωμένη με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στα Ψηφίσματα που έχουν εκδοθεί και πρόσφατα επικαιροποιήθηκαν. Ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών ακολουθώντας μία σθεναρή πολιτική αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις για την οριστική ματαίωση της αδειοδότησης του χρυσού.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών, Ντίνος Χαριτόπουλος, έχει εξουσιοδοτηθεί για τη συμμετοχή του σε δράσεις και συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν για το συγκεκριμένο πρόβλημα και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάδειξη του θέματος.

 

Δήμαρχος Ιάσμου: “Αταλάντευτη η θέση μας” 

Τέλος, ο νέος δήμαρχος Ιάσμου, κ. Μουμίν Μουμίν, επιβεβαίωσε ότι η θέση του δήμου παραμένει αταλάντευτα κατά της υλοποίησης του σχεδιασμού για την εξόρυξη του χρυσού στην ευρύτερη περιοχή και για αυτό το λόγο έχει πάρει και σχετική απόφαση το δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Μουμίν μας δήλωσε πως τόσο οι αιρετοί όσο και οι πολίτες είναι κατά της εξόρυξης και για αυτό θα αγωνιστούν να μην προχωρήσουν τα όποια σχέδια έχουν γίνει.

       

Related posts

Εγκρίθηκαν 2 χρηματοδοτήσεις για έργα ύδρευσης στο Δήμο Σαμοθράκης

editor

Kλείνει από σήμερα ο εναέριος χώρος του Έβρου

editor

Επίσκεψη του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

editor
02/05/2024 9:04