3 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Η συνάντηση της Μαρέβας Μητσοτάκη με τις υφάντρες του Σοφικού Έβρου

Η Μαρέβα Μητσοτάκη επισκέφθηκε το Σοφικό Έβρου και συναντήθηκε με τις υφάντρες της περιοχής, οι οποίες την υποδέχθηκαν στο γραφικό Πολύκεντρο.

Με μεγάλη χαρά, η Μαρέβα Μητσοτάκη ξεναγήθηκε στους χώρους του κέντρου, καθένας από τους οποίους έχει διαμορφωθεί με ιδιαίτερο, θεματικό τρόπο.

Τη συνάντηση συντόνισε η Αγγελική Γιαννακίδη -μια γυναίκα που ξεχωρίζει εντός και εκτός συνόρων- για το έργο της και τη συμβολή της στην ανάδειξη του πολιτισμού της Θράκης.

Η κυρία Γιαννακίδη, η οποία έχει ιδρύσει το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, έδειξε στην κυρία Μητσοτάκη την αίθουσα των αργαλειών και τις χρωματιστές δημιουργίες των υφαντρών. Οι ντόπιες γυναίκες μοιράστηκαν τα μυστικά της δουλειάς τους και εντυπωσίασαν με τη δημιουργικότητά τους.

Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής

Με αφορμή τη συνάντηση, στην οποία παρέστη και η Στέλλα Θεοδοσίου, αντιδήμαρχος του Διδυμοτείχου, η Μαρέβα Μητσοτάκη άκουσε τους προβληματισμούς των γυναικών, ενώ είχε μαζί τους μια εποικοδομητική συζήτηση για το πώς μπορεί να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός σημείου αναφοράς που θα στεγάσει τις δημιουργίες των ντόπιων υφαντρών, ενώ παράλληλα θα κάνει το έργο τους προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.

Όπως επισημάνθηκε, η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης -με αφορμή τα εμβληματικά ενεργειακά έργα- είναι μια αφορμή και για την προώθηση του πολιτισμού και των λαϊκών τεχνών της περιοχής και δεν θα πρέπει να μείνει αναξιοποίητη.

Η ιστορία της περιοχής σε υφάσματα και ξύλινες επιφάνειες

Εκτός από τους αργαλειούς, η Μαρέβα Μητσοτάκη εντυπωσιάστηκε και από την αυθεντικότητα του έργου του Σπύρου Ουζουνάκη. Ο ντόπιος καλλιτέχνης ζωγραφίζει σκηνές που αναπαριστούν την καθημερινότητα και την ιστορία των προγόνων του σε υφάσματα και ξύλινες επιφάνειες, με στόχο, όπως είπε, να τιμήσει τις ρίζες του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αναβίωση, η μετεξέλιξη και η ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας αποτελεί μια πρωτοβουλία η οποία συντονίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, και η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Related posts

Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός από την Καβάλα που κατηγορείται για μαστροπεία

editor

Δωρεάν rapid test από 10 έως 15 Οκτωβρίου στον Δήμο Ξάνθης

editor

Ροδόπη: Συνελήφθη διακινητής ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

editor
03/05/2024 14:40