27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Αλλαγή σκηνικού για τα ακίνητα – Ποια είναι τα νέα δεδομένα;

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Οι περιουσίες «άγνωστου ιδιοκτήτη»

Τις τελευταίες ημέρες ακούμε συνεχώς για ιδιοκτησίες ακινήτων σε όλη τη χώρα που οδεύουν προς μία εικονική αποθήκη του Δημοσίου. Τι σημαίνει όμως αυτός ο όρος; Πάμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε 111 περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και 23 στην Αττική, έχουν περιθώριο 10 μηνών, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 προκειμένου να διορθώσουν τις ανακριβείς πρώτες εγγραφές και να σώσουν τα ακίνητά τους. Στην περίπτωση που δεν κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις τότε, χάνουν οριστικά, κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του οικονομικού συντάκτη Προκόπη Γιόγιακα, στις περιοχές αυτές, από τα 7.090.110 δικαιώματα (ιδιοκτησίες), τα 389.836 (ποσοστό 5,50%) είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το τέλος του χρόνου, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη με σκοπό να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση. Στην περίπτωση που επιλέξουν τον δρόμο του δικαστηρίου δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να ανακτήσουν το ακίνητο τους, εκτός κι αν το δικαστήριο προκρίνει αντί της αποζημίωσης τη λύση της επανάκτησης.

Τι είναι τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»;

Σο Δημόσιο «περιήλθαν» μέχρι στιγμής 14.484 ακίνητα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως « αγνώστου ιδιοκτήτη». Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε 36 περιοχές σε όλη τη χώρα στις οποίες οι κτηματολογικές εγγραφές οριστικοποιήθηκαν το 2018 και συνεπώς δεν υφίστανται πλέον προθεσμία διόρθωσης.

Τα συνολικά δικαιώματα που καταγράφηκαν στις περιοχές αυτές ανέρχονται στα 199.013 με το 7,28% (δηλαδή 14.484) να χαρακτηρίζονται ως « αγνώστου ιδιοκτήτη». Πλήρης εικόνα σχετικά σε ποιον ανήκουν αυτά τα ακίνητα δεν υπάρχει. Η εκτίμηση ωστόσο είναι πως οκτώ στα δέκα ανήκουν ήδη στο δημόσιο.

Ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» για τις περιοχές των παλαιών προγραμμάτων αν δεν έχει δηλωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, και για τα νέα (από το 2008 και μετά), αν δεν δηλωθεί σε οκτώ χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου.  Τι μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες στις 36 περιοχές; Εδώ, όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, ο ιδιοκτήτης που δεν συμπεριλήφθηκε στις αρχικές εγγραφές, μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά μόνο χρηματική αποζημίωση λόγω αδικαιολόγητου πλουτισμού.

Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα για την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης εκ μέρους του κράτους μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ζητήσει την αυτούσια απόδοση του ακινήτου (εν είδει αποζημίωσης). Στην περίπτωση που διαταχθεί από το δικαστήριο η αυτούσια απόδοση του ακινήτου, οι ενδιαφερόμενοι προσέρχονται σε συμβολαιογράφο για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, και στη συνέχεια, το ακίνητο εγγράφεται στο Κτηματολόγιο, ως μεταγενέστερη εγγραφή (και όχι ως διόρθωση της αρχικής εγγραφής).

Αλλαγή σκηνικού – Τι μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για διόρθωση πρόδηλου σφάλματος για εγγραφή «αγνώστου ιδιοκτήτη», την οποία θα πρέπει να κοινοποιήσουν στο Δημόσιο. Στην περίπτωση λοιπόν που εντός 60 ημερών, το Δημόσιο δεν αντιδράσει εγγράφως, τότε ο προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου (εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου), θα οφείλει να διορθώσει τη σχετική εγγραφή. Στην περίπτωση όμως που μέσα στο προαναφερόμενο διάστημα το Δημόσιο προβάλει δικαιώματα, τότε η αίτηση διόρθωσης θα απορρίπτεται και ο ιδιώτης θα πρέπει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη διόρθωση της εγγραφής.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Εγκρίθηκαν τα κονδύλια – 5,5 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση του μεταλλείου Κίρκης

admin

POS: Σε ισχύ τα πρόστιμα – Έλεγχοι σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ

editor

Επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης των αγροτών που χρησιμοποιούν Μέση Τάση ρεύματος

editor
27/04/2024 6:53