26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Η Τουρκία συνιστά αυξανόμενη απειλή – Θέτουν ευθέως ζήτημα κυριαρχίας επί ελληνικών εδαφών

του Δημήτρη Φρέσκου

Συνήθως δεν ξενίζουν ούτε οι απειλές από την ολοένα και πιο επιθετική πολιτική της Τουρκίας ούτε ο αναθεωρητισμός της Άγκυρας σε ότι αφορά τις συνθήκες που ορίζουν τα όρια κυριαρχίας των δύο χωρών στο Αιγαίο. Το τουρκικό αφήγημα το ξέρει άλλωστε καλά η Ελληνική Διπλωματία. Είναι ο γνωστός βασικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής του τούρκου Προέδρου Ερντογάν και το επόμενο επίπεδο του δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας».

Αυτό που θέτει σε συναγερμό ωστόσο την ελληνική πλευρά είναι πως ίσως για πρώτη φορά τίθεται ευθέως και απροκάλυπτα ζήτημα κυριαρχίας επί ελληνικών νησιών , επί ελληνικού εδάφους, από τα πλέον επίσημα τουρκικά χείλη. «Είναι αμφιλεγόμενο, ζήτημα και να μη μας αναγκάσουν να ανοίξουμε το θέμα προς συζήτηση» απείλησε κατά την επιστροφή του στην Τουρκία από τα Ηνωμένα Αραβικά
Εμιράτα ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν είπε προς τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν: «Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.
Άλλωστε φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά, θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί.

Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να φέρουμε στην επικαιρότητα να θίξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα.»

Τι «ψήνει» η Τουρκία;

Η Άγκυρα ξάφνου ενισχύει την εκστρατεία αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε συνδυασμό με ολοένα και πιο πολεμική ρητορική. Το γεγονός αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Αντιθέτως φαίνεται πως ο πρόεδρος και οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του υπακούν σε συγκεκριμένο σχέδιο. Η δήλωση Ερντογάν έρχεται ακριβώς μετά τις προκλητικές και ιδίου περιεχομένου δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του , του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είπε ούτε λίγο ούτε πολύ πως αν η Ελλάδα δεν παραιτηθεί από την στρατιωτικοποίηση των νησιών, τότε θα ανοίξει η συζήτηση για την κυριαρχία τους.

Ο Τσαβούσογλου σε ζωντανή εκπομπή του TRT Haber στις 10 Φεβρουαρίου 2022 δήλωσε ότι η Τουρκία έχει αποστείλει ήδη δυο επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη “Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Στις επιστολές μας προς τα ΗΕ αναφέραμε το εξής, η Ελλάδα παραβιάζει αυτές τις συνθήκες. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν υπό όρους. Συνεπώς, αν η Ελλάδα δεν παραιτηθεί (από την στρατιωτικοποίηση), θα τεθεί προς συζήτηση η κυριαρχία αυτών των νησιών διότι παραβιάζει τον όρο. Αν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες προειδοποιήσεις και θα ξεκινήσει η συζήτηση. Η Ελλάδα στην ουσία το δέχεται, βλέπουν λένε μια απειλή από την Τουρκία και γι’ αυτό το παραβιάζουν. Θα αποτρέψεις την απειλή με μερικούς στρατιώτες και όπλα που έβαλες στο νησί; Άρα δεν λένε την αλήθεια.”

Σε εξέλιξη μυστικός σχεδιασμός δημιουργίας προσχήματος για θερμό επεισόδιο

Τι επιζητούν οι «γείτονες» να γίνουμε Ουκρανία ή να αποτελέσουμε το νέα εμπόλεμη ζώνη της Ευρώπης; Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Τουρκία διεξήγαγε μεγάλη στρατιωτική άσκηση για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με μονάδες του πολεμικού ναυτικού να δοκιμάζουν τις αμφίβιες ικανότητες τους με ένα και μοναδικό σενάριο την επέμβαση σε ανατολικά ελληνικά νησιά, στο Αιγαίο Πέλαγος, κοντά στην τουρκική ενδοχώρα.

Ο τουρκικός «στρατός του Αιγαίου», που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την Ελλάδα, πραγματοποίησε ασκήσεις πυροβολικού και δοκιμαστικές βολές τον Ιανουάριο του 2022. Είναι που δεν μας απειλούν … Εμείς το είχαμε γράψει εδώ πως η Άγκυρα όχι μόνο δεν σέβεται καθόλου την ελληνική κυριαρχία , επί νήσων και βραχονησίδων που δεν αναφέρονται κατά την άποψή τους με σαφή τρόπο στις Συνθήκες (π.χ. Ψαρά, Αντίψαρα, Χταπόδια κ.λπ.) αλλά θέλουν να «γκριζάρουν» και άλλες περιοχές .Επιχειρούν να επιβάλουν με κάθε τρόπο πλέον την νέο εύρημα-θέση τους. Ότι …υπάρχουν «περιοχές μπορεί να μην είναι τουρκικές , δεν είναι, όμως, ούτε ελληνικές» .Διεκδικούν δηλαδή ίσα δικαιώματα επί της κυριαρχίας σε όλο το Αιγαίο.

Αυτό το έργο το σχεδιάζουν καιρό και φαίνεται πως πιστεύουν πως μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του την ώρα που η Ευρώπη έχει στρέψει τα βλέμματα της στην Ουκρανία. Η Μαρία Θεοφίλη, η ελληνίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, έχει κατ’επανάληψη απαντήσει στις
τουρκικές αξιώσεις δηλώνοντας ότι η κυριαρχία της στα νησιά δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε υποχρέωση, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησής τους.

«Η Ελλάδα απορρίπτει όλους τους τουρκικούς ισχυρισμούς σχετικά με την υποτιθέμενη «ουσιώδη παραβίαση των υποχρεώσεών της αποστρατικοποίησης», καθώς και τους ισχυρισμούς ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εξαρτάται από την αποστρατιωτικοποίησή τους, ως εντελώς αβάσιμους, αυθαίρετους και κακόπιστους».

Η απάντηση Δένδια

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια χώρα, η οποία παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, όχι μόνο παραβιάζει σχεδόν καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο μας, αλλά τα μαχητικά της πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπενθυμίζοντας επίσης τις αλλεπάλληλες αμφισβητήσεις της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Απαντώντας εμμέσως στις αναφορές Ερντογάν περί κυριαρχίας των νησιών, τόνισε με έμφαση ότι αυτή είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία ότι εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας για τη Δυτική Συμμαχία, αυτή επιλέγει να υποσκάψει τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για προβοκάτσιες σε Αιγαίο και Έβρο

editor

Eλληνοτουρκικά: Γαλλικά Rafale πάνω από τον Άη Στράτη – Ανήμπορη η Άγκυρα

editor

Γιατί ο Αλέξης “παίζει” με τα φαντάσματα

editor
26/04/2024 10:50