25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Δίχτυ ασφαλείας απλώνει η κυβέρνηση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Ενίσχυση στους οικονομικά αδύναμους

Εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο η έκτακτη ενίσχυση στα ευάλωτα νοικοκυριά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα κύματα των ανατιμήσεων που έρχονται. Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης αναμένεται να ενισχυθούν με μια νέα παροχή, ένα «επίδομα» που θα δοθεί πριν από το Πάσχα τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Τη συγκεκριμένη πρόθεση ουσιαστικά επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου που έκανε λόγο για έκτακτη στήριξη που θα έρθει να προστεθεί σε μία σειρά από οριζόντια μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του κατώτατου μισθού, που έχουν ανακοινωθεί.

Νέο πακέτο στήριξης

Το νέο πακέτο στήριξης θα αφορά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η ανακοίνωσή του αναμένεται να γίνει λίγο πριν από το Πάσχα μαζί με τη μηνιαία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί ότι για να παρθούν οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να είναι σαφής η εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και κάθε βήμα να γίνει προσεκτικά και χωρίς λάθη, προκειμένου να ανακουφιστούν εκείνοι που το έχουν ανάγκη.

Παράλληλα θα πρέπει να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και οι κρίσιμοι εθνικοί στόχοι της εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του 2022 και της επανόδου στην επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι αποφάσεις αυτές δεν θα παρθούν πριν το τέλος Μαρτίου.

Προτεραιότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το ποσό και ο αριθμός των δικαιούχων. Κανείς δεν πρέπει να προσπερνά τη συζήτηση για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και την επικείμενη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ενδεχομένως το Μάρτιο, ίσως και αργότερα λόγω της δύσκολης κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες Τρίτη 15 Φλεβάρη επιβεβαίωσε τα παραπάνω λέγοντας:

«Τα βάρη από τους φόρους θα εξακολουθήσουν να μειώνονται, δίνοντας πάντα πρώτη προτεραιότητα στην ανακούφιση των πιο αδύναμων νοικοκυριών, όπως πράξαμε με την πρόσφατη ανακοίνωση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία».

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Κόκκινα δάνεια & Τραπεζίτες

editor

Ενημερωτική καμπάνια της ΔΕΔΑ στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη για τα έργα φυσικού αερίου

editor

Χ. Σταϊκούρας: 128 εκ. ευρώ στον Έβρο για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων & επαγγελματιών

editor
25/04/2024 11:02