26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Θωράκιση έναντι των ανατιμήσεων χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη 

Η κυβέρνηση επιδιώκει τη στήριξη των νοικοκυριών

Η κυβέρνηση δείχνει συνεχώς τη στήριξη της μέσα από νέες ενισχύσεις στις συνεχείς αυξήσεις των τιμών που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της περιόδου της πανδημίας του κορωνοϊού έδωσε συνέχεια στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση εστιάζει στα μείζονα προβλήματα, με κυριότερο αυτό της ενεργειακής κρίσης που εξακολουθεί να βασανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά. Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις είναι πλέον ένα διεθνές φαινόμενο. Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν για τις χώρες του ΟΟΣΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι ο υψηλότερος εδώ και 30 χρόνια. Επιπλέον καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί απολύτως στις ανατιμήσεις. Αντιθέτως, η χώρα μας έχει ενισχύσει με 1,75 δισ. ευρώ το τελευταίο πεντάμηνο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και συνεχίζει και τους επόμενους μήνες». Η  κυβέρνηση προσπαθεί να παρέχει την απαραίτητη στήριξη των νοικοκυριών και να διατηρήσει μια ισορροπία ώστε να μην ξεφύγουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Όσον αφορά το αυξημένο ενεργειακό κόστος που απειλεί τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση αξιολογώντας σε μηνιαία βάση τις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας προχώρησε στην εκ νέου στη λήψη νέων μέτρων στήριξης της κοινωνίας και τον Φεβρουάριο.

Νέα μέτρα στήριξης

Τα μέτρα στήριξης για το Φεβρουάριο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις φτάνουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ:

  • Για την ηλεκτρική ενέργεια, η επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. Οι πρώτες 150 kWh κατανάλωσης επιδοτούνται με 150 ευρώ ανά MWh, ενώ η κατανάλωση από 151 – 300 kWh επιδοτείται με 110 ευρώ ανά MWh. Άρα η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 kWh ανέρχεται σε 39 ευρώ τον Φεβρουάριο.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh της μηνιαίας κατανάλωσης. Άρα, η μέση μηνιαία ενίσχυση είναι 51 ευρώ.
  • Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ.
  • Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παραμένει σε 65 ευρώ ανά ΜWh. Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Φεβρουάριο εκτιμάται σε 133 εκατομμύρια ευρώ.
  • Για το φυσικό αέριο, η κρατική επιδότηση τον Φεβρουάριο θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να προσφέρει έκπτωση ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της. Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh τον Φεβρουάριο. Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 47 εκατομμύρια ευρώ για τον Φεβρουάριο.

Σχετική είδηση: Η σταδιακή οικονομική ενδυνάμωση της Ελλάδας

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Επίδομα Παιδιού: Κάθε πότε υποβάλλεται Α21

admin

Μέσα Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης – Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου η πρώτη καταβολή στους δικαιούχους

editor

Παράταση 14 ημέρες για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και στην Περιφέρεια ΑΜΘ

editor
26/04/2024 15:19