26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Tα νέα μέτρα στήριξης μέσα από τα μάτια της Ελληνικής Οικονομίας

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Νέα μέτρα στήριξης

Νέα σενάρια δημιουργεί στο προϋπολογισμό και την οικονομία η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον φέρνοντας νέα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από το νέο κύμα της πανδημίας.

Το οικονομικό επιτελείο που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο έχει κάνει σαφές ότι πρώτο μέλημα αποτελεί η προάσπιση των θέσεων εργασίας. Η ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής εργασίας σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα π.χ. κέντρα διασκέδασης και καταστήματα εστίασης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενώ έχει πάρει παράταση έως το Μάρτιο του 2022 το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ το οποίο δίνει τη δυνατότητα συμπίεσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστος σε επιχειρήσεις με σημαντικά μείωση τζίρου μέσω της κάλυψης από το κράτος μέρους των ασφαλιστικών εισφορών και των αποδοχών των εργαζομένων.

Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2020 αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας ενισχύοντας το εισόδημα των εργαζομένων και ανακουφίζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις από ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, για τη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής πάνω από 150 εκατ. ευρώ, ενώ το Νοέμβριο ήταν ενταγμένοι στο μηχανισμό περί τους 30.000 εργαζομένους.

Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Μετάλλαξη Όμικρον

H νέα κανονικότητα εξαρτάται από την αβεβαιότητα που προκαλεί η μετάλλαξη «Όμικρον» και η εξέλιξη της πανδημίας και αφετέρου με την πορεία του πληθωριστικού φαινομένου και ιδιαίτερα την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της αναφέρουν ότι:

«Η μετάλλαξη «Ομικρον» μπορεί να επιβραδύνει σε κάποιο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε χώρες που είναι ευάλωτες σε διαταραχές της διεθνούς ζήτησης, στον βαθμό που θα εισαχθούν νέα περιοριστικά μέτρα».

Για τον πληθωρισμό οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι:

«Καταγράφει ιστορικά υψηλά πολλών ετών εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των τιμών ενέργειας και της αναντιστοιχίας μεταξύ της αυξημένης ζήτησης και της αδύναμης προσφοράς. Στην Ελλάδα, παρατηρούν, το φαινόμενο εξελίσσεται με μικρή καθυστέρηση και ελαφρώς μικρότερη ένταση σε σύγκριση με την Ευρωζώνη».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να στηριχθούν τα καταστήματα εστίασης για την ζημία που θα υποστούν λόγω των μέτρων άφησε μέσω του ΣΚΑΙ 100.3.

Όπως ανέφερε:

«Όταν έχουμε όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα θα δούμε πώς θα στηριχτεί ο κλάδος, ο οποίος δούλεψε πολύ καλά μέχρι τώρα»

Κάλυψη επενδυτικού κενού

Στις ευκαιρίες για την Ελλάδα, το δελτίο καταγράφει την αναμενόμενη μεγαλύτερη συμμετοχή των επενδύσεων στο μείγμα της οικονομικής μεγέθυνσης, ούτως ώστε η νέα χρονιά να αποτελέσει σημείο καμπής στην προσπάθεια κάλυψης του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε τα μνημονιακά χρόνια. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει η ενεργοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αν και τα αιτήματα από την αγορά, κυρίως από την εστίαση, διαδέχονται το ένα το άλλο και εκτείνονται από τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να θέτουν εργαζόμενους σε αναστολή και το «κούρεμα» ενοικίων έως την καταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής και τη μετάθεση του χρόνου έναρξης αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών κρατούν επί του παρόντος «μικρό καλάθι», σημειώνοντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για μέτρα».

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Nord Stream: H Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

editor

Απάντηση από την Περιφέρεια περιμένει η Εστίαση Έβρου για ένταξη της σε ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης

editor

Οι Σκοπιανοί θέλουν να συμμετέχουν με 25% στην μονάδα φυσικού αερίου LNG της Αλεξανδρούπολης

editor
26/04/2024 18:10