26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Κοινωνία

Τρομάζει η «Όμικρον», «παγώνουν» οι πολιτικές εξελίξεις

του Σπύρου Μουρελάτου

Στη μέγγενη της πανδημίας βρίσκεται ακόμη μια φορά τα τελευταία δύο χρόνια η Ευρώπη με τη μία μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναδιπλώνονται σχετικά με τις ελευθερίες, που είχαν παραχωρήσει από την περίοδο της Άνοιξης και μετά.

Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει η χώρα μας, μολονότι βρίσκεται ορισμένες εβδομάδες πίσω εν συγκρίσει με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης όσον αφορά στην εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον».

Στο κενό οι… πρόωρες εκλογές του Τσίπρα

Οι προ των πυλών νέοι περιορισμοί – αδιανόητοι προ ολίγων εβδομάδων – είναι σαφές πως δεν αλλάζουν μόνον την καθημερινότητα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, αλλά καθυστερούν, αναβάλλουν ή και αναπροσαρμόζουν τον πολιτικό προγραμματισμό όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων, καθ’ όσον βρισκόμαστε πλέον στο δεύτερο μισό της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η ματαίωση του 14ου τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου ήταν, ως φαίνεται εκ των υστέρων, ο προάγγελος των όσων θα επακολουθούσαν.

«Θύμα» της παραλλαγής «Όμικρον» φαίνεται πως έχει πέσει και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φοβούμενος την δυναμική, που θα μπορούσε να αναπτύξει το ΚΙΝΑΛ, υπό τη νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη και η οποία καταγράφηκε ήδη στις πρώτες δημοσκοπήσεις, έσπευσε να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να τον προσπερνούν εκ νέου οι εξελίξεις. Όχι οι πολιτικές, αλλά οι επιδημιολογικές. Πόσο άκαιρο, αλήθεια και άτοπο φαίνεται λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση της σχετικής πρωτοβουλίας το αίτημα του για πρόωρες εκλογές την ώρα, που η χώρα είναι έτοιμη να ριχτεί στη μάχη της αναχαίτισης του 5ου κύματος της πανδημίας, αλλά και την ώρα, που εισερχόμαστε – άγνωστο για πόσο – σε ένα νέο σπιράλ περιοριστικών μέτρων;

Το μείγμα των νέων μέτρων

Το πρόβλημα με το timing του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα θέμα, το πρόβλημα με την «Όμικρον» είναι ένα άλλο θέμα σοβαρότερο του πρώτου, θα μου επιτρέψετε.

Η ταχύτατη μετάδοση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού και η επερχόμενη κυριαρχία του και στη χώρα μας σε συνδυασμό με το συγχρωτισμό, που φέρνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα περί διατήρησης της έως τώρα ακολουθούμενης στρατηγικής και να υιοθετήσει στο πρότυπο των λοιπών Ευρωπαϊκών κρατών περιοριστικά μέτρα, τα οποία για πρώτη φορά μετά την περασμένη Άνοιξη «ακουμπούν» και τους εμβολιασμένους.

Όπως εγκαίρως σας ενημέρωσε από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδος το Afteroffice.gr η κυβέρνηση είχε εδώ και κάμποσες ημέρες καταστρώσει σχέδιο διαφορετικών και κλιμακούμενων φάσεων με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της «Όμικρον».
Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν το τρέχον διήμερο των Χριστουγέννων ως το πρώτο σοβαρό κρας τεστ, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πότε, αλλά και την εμβέλεια των νέων παρεμβάσεων. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, μέτρα, όπως η επιβολή ωραρίου (πιθανώς έως τα μεσάνυχτα) σε εστίαση και νυχτερινή διασκέδαση, η απαγόρευση ορθίων σε μπαρ, η μείωση της χωρητικότητας σε εστιατόρια και γήπεδα, αλλά και η επέκταση της τηλεργασίας αναμένεται να ενεργοποιηθούν αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά και εν προκειμένω στις 3 Ιανουαρίου για 15 ημέρες.

Ωστόσο, η επιδημιολογική εικόνα αμέσως μετά τα Χριστούγεννα σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την προσεχή Δευτέρα στις 27 του μηνός δεν αποκλείεται να φέρει ορισμένες εκ τις προαναφερθείσες παρεμβάσεις ακόμη και την εβδομάδα πριν από το Ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Το lockdown και η παράμετρος της Γερμανίας

Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αποσοβηθούν ειδικά ή γενικά lockdown. Η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων, αλλά και η λειτουργία της αγοράς παραμένουν για την κυβέρνηση οι τελευταίες γραμμές άμυνας. Ωστόσο, είναι σαφές πως τα μέτρα, που θα προκριθούν, θα είναι ευθέως ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα των επομένων 10 ημερών, αλλά και των προγνωστικών μοντέλων, που επεξεργάζονται ήδη οι επιστήμονες.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της και στο Βερολίνο. Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν πως η στάση, που θα τηρήσει τις επόμενες εβδομάδες η νέα γερμανική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, θα «συμπαρασύρει» και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν πως πιθανή απόφαση της Γερμανίας για ειδικό ή γενικό lockdown αναμένεται να απελευθερώσει κεντρικά κονδύλια χάριν της στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, γεγονός, που θα ισχύσει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, που έχουν ήδη δαπανήσει υπέρογκα ποσά τα τελευταία δύο χρόνια.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Αλεξανδρούπολη: Στις “ουρές” των τραπεζών επί κορονοϊού, οι πολίτες… υποφέρουν και ταλαιπωρούνται

editor

Ξεκίνησε ο πόλεμος στον Έβρο

editor

Έβρος: Πρόγραμμα ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών

editor
26/04/2024 11:32