27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Ν. Μηταράκης: Οι κάτοικοι στα νησιά θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση και στον Έβρο να νιώσουν το αυξημένο αίσθημα ασφάλειας

Η κατασκευή των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών στη Λέσβο και στη Χίο, καθώς και η αναβάθμιση του Κ.Υ.Τ. Φυλακίου στον Έβρο, έρχεται σε συνέχεια της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης κυβερνητικής πολιτικής που υπηρετεί την ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τις συμβάσεις των έργων των νέων δομών στα δύο νησιά του Βορείου Αιγαίου και στον Έβρο, απάντησε στις παρατηρήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης πως σαφώς «υπάρχει ο ανθρωπισμός της Πολιτείας σε όσους αιτούνται άσυλο, αλλά και η υποχρέωσή της να προστατευτούν οι τοπικές κοινωνίες» και «να μην σηκώνουν δυσανάλογο βάρος, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια».

Οι πολίτες, είπε, «βλέπουν την διαφορά που υπάρχει στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα με εκείνη της περιόδου 2015 – 2019. Ειδικότερα, σημείωσε πως σήμερα έχουμε 36.709 διαμένοντες σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 3.851 είναι στα νησιά μας. Στα νησιά μας έχουμε το 10,5% των αιτούντων άσυλο όλης της χώρας. Την ημέρα των εκλογών, τον Ιούλιο του 2019 στα νησιά μας είχαμε 17.057 αιτούντες άσυλο και συνολικά στη χώρα μας, είχαμε 82.570. Δηλαδή στα νησιά μας, είχαμε το 20% την ημέρα των εκλογών και τώρα έχουμε το 10% – και αυτό δείχνει ποιοι είχαν κάνει τα νησιά μας αποθήκες ψυχών. Εξήγησε πως στον Έβρο δεν υπάρχει κανένας πολλαπλασιασμός θέσεων, αλλά μια αύξηση κατά 250 θέσεις – και αυτό, όχι γιατί προβλέπουμε κάποια αύξηση σε ροές, αλλά ως πρόνοια σε περίπτωση που από την Τουρκία έχουμε κάποια επανάληψη αυτών που έχουν γίνει στο παρελθόν.

Ξεκαθάρισε πως η δεύτερη δομή της Μαλακάσας, όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα έως τις 15 Φεβρουαρίου. Τόνισε πως όλα πλέον γίνονται με διεθνείς διαγωνισμούς και ενημέρωση της Βουλής, σε αντίθεση με τις απευθείας αναθέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτός άλλωστε, εξήγησε ο υπουργός, είναι ο λόγος που στους διεθνείς διαγωνισμούς προβλέπουμε σε κάποιες συμβάσεις παραπάνω φιλοξενούμενους, ώστε να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να γίνουν απευθείας αναθέσεις στη χώρα μας για το μεταναστευτικό. Για την σύμβαση του έργου στην Χίο, ανέφερε πως αυτή ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαγωνιστικές διαδικασίες, έλαβε την έγκριση του Ελεγκτικού Συμβουλίου υπό την αίρεση της έκδοσης απόφασης επί της αίτησης αναστολής που έχει ασκήσει ο δήμος, η οποία όμως εκδικάστηκε στις 17 Νοεμβρίου.

Υπογράμμισε πως οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας δεν μειώθηκαν δια μαγείας από μόνες τους, αλλά ως απόρροια των κυβερνητικών μέτρων, και αυτό φαίνεται ότι εφέτος στην Ιταλία έχουμε αύξηση ροών 87%, στην Ισπανία έχουμε 19% αύξηση ροών στην ηπειρωτική χώρα, 93% στις Κανάριους Νήσους και πολλαπλάσιες ροές από την Ελλάδα έχει η Βουλγαρία.

Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Μηταράκης, ακούει τις τοπικές κοινωνίες. Μας ζήτησαν μεταφορά των υφιστάμενων δομών εκτός των αστικών ιστών και το κάνουμε με την οριστική διακοπή λειτουργίας των ΚΥΤ πόλεων, Σάμου, Μόριας και ΒΙΑΛ. Μας ζήτησαν αναλογική διασπορά των προσφύγων στο σύνολο της χώρας και το κάναμε. Από τους 17.000 στα νησιά έχουμε 3.800. Ζήτησαν την άμεση αποζημίωση των κατοίκων και το κάναμε, χρηματοδοτώντας τους δήμους με μόνιμο μηχανισμό. Ζήτησαν την άμεση καταγραφή και τον έλεγχο των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται, και ήδη πολλές περιπτώσεις έχουν φτάσει στην εισαγγελία. Ζήτησαν επίσης, την αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων και αυτό έχει ήδη συμβεί.

Related posts

Γ. Οικονόμου: Σε 2500 δικαιούχους ηλικίας 18 έως 39 ετών θα διατεθούν με χαμηλό μίσθωμα αδρανή ακίνητα του Δημοσίου

editor

Η δήλωση του Χρήστου Μέτιου για τα εκλογικά αποτελέσματα

admin

Ασημακοπούλου: “Μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, οφείλουμε να δίνουμε μεγάλη προσοχή στα φαινόμενα τουρκικής προκλητικότητας”

editor
27/04/2024 0:19