20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Mείωση-ρεκόρ των κόκκινων δανείων από τις Ελληνικές τράπεζες

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Το 2021 οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε μείωση-ρεκόρ των κόκκινων δανείων ενώ παράλληλα προετοίμασαν το έδαφος για αυξημένα κέρδη και κεφάλαια, με στρατηγικά deals, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου.

Στόχοι

Οι τελευταίες κινήσεις των τεσσάρων συστημικών για την κερδοφορία και τα κεφάλαια της τρέχουσας χρήσης περιλαμβάνουν ολοκλήρωση:

  1. Συναλλαγές πώλησης κόκκινων δανείων εντός και εκτός προγράμματος Ηρακλή, συνθετικών τιτλοποιήσεων και πωλήσεων συμμετοχών σε μη τραπεζικές δραστηριότητες.
  2. Στρατηγικές συνεργασίες, στο πλαίσιο του τραπεζικού μετασχηματισμού, όπως deals θυγατρικών εταιρειών εντός και εκτός Ελλάδος.
  3. Τελευταίες εκκρεμότητες των πρόσφατων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου εργαζομένων, με ταυτόχρονο μετασχηματισμό των καταστημάτων και των ψηφιακών δικτύων.
  4. Στόχους για τις εκταμιεύσεις δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ελληνικές τράπεζες

Ας δούμε αναλυτικά την πορεία των Ελληνικών τραπεζών: Εθνική ΤράπεζαEurobankAlpha Bank-Τράπεζα Πειραιώς

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με το capital, πέραν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής του Frontier σχετικά με τη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 6 δισ. ευρώ και την αναγνώριση των αντίστοιχων καθυστερήσεων από τους ισολογισμούς τους, τρέχει και την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό κεφάλαιο CVC Partners. Πρόκειται για δύο μεγάλα deals, τα οποία προσθέτουν 170 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας. Το Frontier, μετά την υπογραφή με τους προτιμητέους επενδυτές, δηλαδή την κοινοπραξία της οποίας ηγείται η doValue, βρίσκεται στα τελικά στάδια, ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, δηλαδή το λεγόμενο migration και να μεταφερθούν τα κόκκινα δάνεια εκτός των ισολογισμών της Τράπεζας μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

H Εθνική Τράπεζα προγραμμάτιζε την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό κεφάλαιο CVC στο δ’ τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, μία καταγγελία από ιδιωτικό νοσοκομείο και από μία ασφαλιστική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGcom) επέφερε καθυστέρηση. Η DGcom ήταν υποχρεωμένη να κάνει έρευνα για θέματα ανταγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερωτήσεις από την DGcom και οι απαντήσεις από την Εθνική Ασφαλιστική βρίσκονται πλέον στο τέλος τους. Πηγές που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις εκτιμούν ότι η έρευνα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα και στη συνέχεια ακολουθεί η ολοκλήρωση της πώλησης. Βέβαια, η διαδικασία μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια μπορεί να πάρει μέχρι τον Φεβρουάριο.

Σχετικά με το λειτουργικό τομέα, η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες σε επίπεδο εσωτερικών δομών και δικτύου για την υποστήριξη του σχεδίου Εθνική 2.0 που αφορά μία δέσμη δράσεων για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων εθνικών και ευρωπαϊκών διαρθρωτικών πόρων. Στον ίδιο τομέα εμπίπτει και ο στόχος για συνολική πιστωτική επέκταση το 2021 κατά περίπου 5 δισ. ευρώ, με στόχο να διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός (5-5,5 δισ.) τα επόμενα έτη.

Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά μέχρι το τέλος του έτους σε πώληση συμμετοχών σε μη τραπεζικές δραστηριότητες (σχέδιο Mayfair) και σε μία επιπλέον συνθετική τιτλοποίηση (Ermis 3). Οι κινήσεις αυτές θα έχουν άμεσο θετικό αποτέλεσμα στα κεφάλαια κατά 0,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε επενδυτές, η Πειραιώς θα εισφέρει τις συμμετοχές σε μη τραπεζικές δραστηριότητες σε μία νέα νομική οντότητα, της οποίας διαχείριση θα αναληφθεί από τρίτον. Η κίνηση αυτή θα έχει κεφαλαιακό όφελος 0,2 δισ. ευρώ στη χρήση του 2021. Επιπλέον όφελος 0,2 δισ. αναμένεται από την τρίτη συνθετική τιτλοποίηση κόκκινων δανείων. Με τη συνθετική τιτλοποίηση, τα κόκκινα δάνεια δεν πωλούνται, αλλά ασφαλίζονται έναντι κινδύνων, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται κεφάλαια.

Μέχρι τέλος του χρόνου, η Πειραιώς θα έχει τρέξει τις τιτλοποιήσεις Sunrise 3, μέσω του σχήματος Ηρακλή και την πώληση ναυτιλιακών δανείων. Μέχρι σήμερα, ο Όμιλος Πειραιώς έχει ολοκληρώσει πάνω από το 90% των δράσεων και των στόχων του τραπεζικού μετασχηματισμού που είχε ανακοινώσει κατά την περίοδο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,4 δισ. ευρώ. Προχώρησε και σε άλλες κινήσεις που είχαν θετική επίπτωση στα κεφάλαια όπως οι εκδόσεις Tier 1 ομολόγων, η πώληση των πιστωτικών καρτών, κέρδη από ομόλογα κλπ. Συνολικά, οι πρόσθετες κινήσεις ενδυνάμωσαν τα κεφάλαιά της κατά 2,1 δισ. ευρώ (πέραν της ΑΜΚ των 1,4 δισ.), απορροφώντας έτσι το κόστος μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω των σχημάτων Phoenix, Vega και Sunrise 1 & 2, αφήνοντας θετικό ισοζύγιο.

Παράλληλα, η Τράπεζα κλείνει τις τελευταίες εκκρεμότητες με την τελευταία εθελούσια έξοδο και ολοκληρώνει τις προγραμματισμένες κινήσεις σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το δίκτυο και τις πωλήσεις. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, ο στόχος των 5,7 δισ. ευρώ για το 2021 φαίνεται ότι έχει ήδη αποκαλυφθεί. Για την περίοδο 2020-2024, ο στόχος προβλέπει εκταμιεύσεις νέων δανείων 18-20 δισ. ευρώ.

Alpha Bank

H Alpha Bank ολοκληρώνει ταχύτατα τις τελευταίες λεπτομέρειες και αλλαγές σε φυσικό και ψηφιακό δίκτυο από το deal με τη Nexi, στο πλαίσιο του σχήματος «Προμηθεύς» και βρίσκεται στην τελική ευθεία του σχεδίου Skyline που αφορά στην αγορά real estate. Το deal της Alpha Bank με τη Nexi, μέσω δημιουργίας κοινής εταιρείας για τη δραστηριότητα στα συστήματα πληρωμών πρόκειται να εγγράψει άμεσο όφελος 570 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο Skyline, το οποίο ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο και προβλέπει κοινοπραξία με τρίτο επενδυτή και δημιουργία πλατφόρμας ακινήτων θα επιφέρει όφελος 400 εκατ. ευρώ. Ήδη, έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές από διψήφιο αριθμό επενδυτών και πλησιάζει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το deal προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους.

Η συναλλαγή «Skyline» προβλέπει τη μετατροπή της Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΑΑ) σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων, με σκοπό την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου (joint venture partner) για την αξιοποίηση επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων. Το Skyline θα προικοδοτηθεί με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχει θέσει ήδη σε λειτουργία την ιστοσελίδα www.propertynow.gr

Παράλληλα, η Alpha Bank τρέχει τα σχέδια Riviera, Aurora και Crown, τα οποία είχαν προγραμματιστεί μέχρι τέλους έτους και με άμεσο κεφαλαιακό όφελος 1,6 δισ. ευρώ. Το σχέδιο Riviera αναφέρεται στην ολοκλήρωση της πώλησης της θυγατρικής της στην Αλβανία, στο πλαίσιο του τραπεζικού μετασχηματισμού. Αντίστοιχη, δηλαδή με την κίνηση Crown που αφορά στην πώληση της θυγατρικής στο Λονδίνο. Το σχέδιο Aurora αφορά σε συνθετική τιτλοποίηση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ. Τέλος, προχωρούν οι τιτλοποιήσεις Orbit (κόκκινα δάνεια 1,3 δισ.), Sky (κόκκινα δάνεια Κύπρου 2,2 δισ.), ακολουθώντας την Cosmos (κόκκινα δάνεια 3,5 δισ.) που πρόσφατα ολοκληρώθηκε.

Ο στόχος της Alpha Bank για καθαρό δανεισμό το 2021 είναι 4,5 δισ. ευρώ, με στόχο για νέα δάνεια 8 δισ. ευρώ (καθαρή εκταμίευση) στην Ελλάδα στην τριετία 2021-2024.

Eurobank

H Eurobank, ξεκινώντας τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, με πρώτη τη συναλλαγή Cairo, το 2021 καταγράφει μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων με την ολοκλήρωση και της τιτλοποίησης Mexico. Το ποσοστό κόκκινων δανείων βρίσκεται στο 7,5% και εντός του 2022 θα κινείται κάτω του 5%. Όπως ανέφερε η διοίκηση της Τράπεζας κατά την παρουσίαση του σχεδίου Eurobank 2030.

Η στρατηγική πλέον επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες:

  1. Χρηματοδότηση εμβληματικών έργων και επενδύσεων μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, με στόχους την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της οικονομίας και τη μείωση του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε στη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, κυρίως μέσω επενδύσεων βάσει των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance), το οποίο υπολογίζεται γύρω στα 100 δισ. ευρώ. Στόχος της Eurobank είναι μερίδιο 30% στην πιστωτική επέκταση, με εκταμιεύσεις στην τριετία ύψους 5,5 δισ. ευρώ, με τις μισές εξ αυτών να εντάσσουν στο σχεδιασμό τους ισχυρά κριτήρια ESG. Η συγκεκριμένη εκτίμηση στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό (κατά το 1/3 τουλάχιστο) σε ήδη υπογεγραμμένες ή σημαντικά προχωρημένες συμφωνίες με πελάτες.
  2. Χορήγηση επαγγελματικών επενδυτικών δανείων σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια της επένδυσης, ενεργοποιεί το πρώτο ηλεκτρονικό marketplace στην Ελλάδα για την άμεση σύνδεση των πελατών με άλλες επιχειρήσεις που αναζητούν τις υπηρεσίες τους. Τα δάνεια αυτά λανσάρονται εντός ημερών. Επίσης, προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία, ενδεικτικά, με την Info Quest Technologies για την αξιοποίηση λύσεων της Microsoft, μέσω της θυγατρικής της Eurobank Business Exchanges, με στόχο την κάλυψη των βασικών αναγκών μιας επιχείρησης για ψηφιακή αναβάθμιση.
  3. Ανάπτυξη του ανθρωποκεντρικού μοντέλου Phygital (από το physical και το digital) που αξιοποιεί την άρτια τεχνολογική υποδομή με τον ανθρώπινο παράγοντα για απλή, γρήγορη, προσωποποιημένη και ασφαλή εξυπηρέτηση 24/7. Η Eurobank ήδη έχει ετοιμάσει τα πρώτα νέα καταστήματα στην Αθήνα και σύντομα θα επεκταθεί ο νέος σχεδιασμός του «physgital» σε όλη την Ελλάδα. Ο σχεδιασμός “phygital” κινείται παράλληλα με την ανάπτυξη εφαρμογών μέσω του ηλεκτρονικού δικτύου.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Αύξηση εσόδων και κερδοφορίας παρουσίασε ο oμιλος Πλαστικά Θράκης στο πρώτο εξάμηνο του 2021

editor

Στον Έβρο σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντάς

editor

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Advent Technologies και της ΔΕΠΑ Εμπορίας για την υλοποίηση και ανάπτυξη έργων υδρογόνου

editor
20/04/2024 3:01