26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Η καμπάνα ξανακτύπησε στον ακριτικό Δίλοφο, μια… ανάσα απ’ τα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Τριεθνές

Μετά από αρκετούς μήνες σιωπής, κτύπησε και πάλι χαρμόσυνα η καμπάνα της εκκλησίας της Αγίας Τριάδος στον ακριτικό Δίλοφο, το χωριό του τέως Δήμου Τριγώνου που βρίσκεται μια “ανάσα” από τα ελληνοτουρκικά και ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εξωτερικής και εσωτερικής ανακαίνισης του Ιερού Ναού, που έγιναν με πρωτοβουλία, επιμέλεια και δαπάνες της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και με προσωπική επίβλεψη και επιστασία του επιχωρίου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού, ο όποιος διαπιστώνοντας την αθλία κατάσταση, λόγω των ζημιών και της φθοράς, που επέφεραν ο πανδαμάτωρ χρόνος και οι καιρικές συνθήκες, ανέλαβε «να αναστήσει» τον Οίκο του Θεού και να τον αποκαταστήσει προς δόξαν της Παναγίας Τριάδος, αλλά και για να είναι διαχρονικό μήνυμα στους γείτονες, που ποτέ δεν έπαψαν να «ασελγούν» εις βάρος της Δυτικής Θράκης, ότι οι Έλληνες σέβονται και υπερασπίζονται τα ιερά και τα όσια του Γένους και της Πατρίδας τους.

Ο Σεβασμιώτατος με συγκίνηση το εσπέρας της 19ης Δεκεμβρίου ε.ε. προσήλθε στο Δίλοφο και τέλεσε τα Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ναού, πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τριγώνου Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δεφελούδη και τον εφημέριο της ενορίας Πρωτοπρ. Χαράλαμπο Πολίτη, ο όποιος, παρά τα προβλήματα υγείας που τον βασανίζουν, φιλότιμα διακονεί τα τελευταία χρόνια στην ακριτική περιοχή του Τριγώνου.

Ο Δίλοφος, κτισμένος στις όχθες του ποταμού Έβρου, βρίσκεται δίπλα στην μεθοριακή γραμμή της Ελλάδος με την Τουρκία και πολύ κοντά στο Τριεθνές (όπου συναντώνται τα σύνορα Ελλάδος – Τουρκίας – Βουλγαρίας). Σήμερα, δυστυχώς, ο οικισμός του Διλόφου έχει μόνον 25 μονίμους κατοίκους, οι πλείστοι των οποίων είναι υπέργηροι.

Υ.Γ: Εμείς εδώ στο Evros-news.gr δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι:  Τα συγχαρητήρια πρώτα απ’ όλα ανήκουν στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.Δαμασκηνό, αλλά και όσους βοήθησαν ή… πίεσαν με διάφορους τρόπους για να αποκατασταθούν οι φθορές στην εκκλησία αυτού του ακριτικού χωριού. Όμως ανήκουν και στον φίλο της ιστοσελίδας Σάκη Τσομπανίδη. Έναν από τους ελάχιστους νεότερους σε ηλικία κατοίκους του Διλόφου, του “χωριού των ανθρακωρύχων”, ο οποίος ανέδειξε πρώτος και συνεχώς το πρόβλημα, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την σελίδα ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΜΑΣ αλλά και την προσωπική του σελίδα, όταν άλλοι… σφύριζαν αδιάφορα.

Πηγή: Evros-news.gr

Related posts

Δήμος Ξάνθης: Εκδήλωση ενημέρωσης για το Περιβάλλον και τη Φιλοζωία

editor

Η “επανάσταση” του Έβρου συνεχίζεται για το ΚΥΤ Φυλακίου & το ΠΡΟΚΕΚΑ (video)

editor

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και της Διοίκησης της “ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Α.Ε.”, αποφασίστηκε η δωρεάν μεταφορά των αστυνομικών που διανυκτερεύουν στο SUPERFAST XI

admin
26/04/2024 23:34