26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος

Παγκόσμια θλίψη για την Παναγία των Παρισίων – Έσβησε η καταστροφική πυρκαγιά (vid)

Μια τεράστια πυρκαγιά κατέκαψε την εμβληματική Παναγία των Παρισίων, καταστρέφοντας ένα μνημείο ορόσημο όχι μόνο για την πόλη αλλά και για όλη τη Γαλλία.

Οι φλόγες που ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού του 12ου αιώνα και περιτύλιξαν το βέλος του κωδωνοστασίου, το οποίο κατέρρευσε. Μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης.

«Η Παναγία των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή»

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, Αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή. Πρόσθεσε ότι ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί σοβαρά κατά την επιχείρηση κατάσβεσης.

Η πυρκαγιά που μαινόταν από χθες βράδυ στην Παναγία των Παρισίων «τέθηκε υπό έλεγχο», ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το πυροσβεστικό σώμα της γαλλικής πρωτεύουσας, έπειτα από πολύωρη μάχη με τις φλόγες.

«Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Έχει εν μέρει κατασβεστεί, απομένουν μόνο τοπικές εστίες να κατασβεστούν», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπύραρχος Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Παρισιού.

Μακρόν για Παναγία των Παρισίων: Αποφύγαμε τα χειρότερα

To οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Νοτρ Νταμ, αυτό το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, θα αποκατασταθεί πλήρως.

Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν τόνισε ο Μακρόν, σημειώνοντας ότι «οι επόμενες ώρες θα είναι επίσης δύσκολες».

Στις δηλώσεις που έκανε στο πεζοδρόμιο μπροστά από την Παναγία των Παρισίων, ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να ξαναχτιστεί ο ναός. «Η μάχη δεν έχει ακόμα κερδηθεί, αλλά αποφύγαμε τα χειρότερα», συμπλήρωσε

«Η Παναγία των Παρισίων είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, είναι το επίκεντρο της ζωής μας, εδώ ζήσαμε όλες τις μεγάλες μας στιγμές» επισήμανε, κάνοντας λόγο για έναν ναό «που ανήκει σε όλους τους Γάλλους και όλες τις Γαλλίδες, ακόμα και σε όσους δεν τον έχουν επισκεφθεί ποτέ».

Ουσιαστικά, όλη η στέγη χάθηκε. Δεν βλέπω να έχει κάποια ελπίδα το κτίριο”, σχολίασε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιάτσεκ Πόλτορακ, που παρακολουθούσε από το μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου, σε απόσταση δύο τετραγώνων από τη νότια πρόσοψη του καθεδρικού.

Περίπου 400 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να προσπαθήσουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Εκκένωσαν επίσης την περιοχή γύρω από τον καθεδρικό, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, μια νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα.

Η στιγμή που κατέρρευσε η κορυφή του κωδωνοστασίου

Εξαιτίας της πυρκαγιάς το εντυπωσιακό βέλος, η κορυφή του κωδωνοστασίου της Παναγίας των Παρισίων, κατέρρευσε. Εκπρόσωπος του καθεδρικού δήλωσε στο AFP ότι καίγεται όλος ο ξύλινος σκελετός του.

Οι φλόγες έφτασαν στη στέγη του καθεδρικού ναού, όπου υπήρχαν σκαλωσιές καθώς είναι σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης, και γρήγορα επεκτάθηκαν στο βέλος.

Οι Αρχές αποκλείουν τα σενάρια εμπρησμού και τρομοκρατικής ενέργειας

Το ενδεχόμενο ο ναός της Παναγίας των Παρισίων να έγινε στόχος εμπρηστών απέκλεισαν οι Αρχές του Παρισιού.

Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς του Παρισιού, που ανέλαβαν την σχετική έρευνα, αντιμετωπίζουν ως ατύχημα τη μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε ένα μεγάλο τμήμα του ιστορικού ναού.

Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι έχουν αποκλείσει το σενάριο του εμπρησμού, συμπεριλαμβανομένης και της εκδοχής της τρομοκρατικής ενέργειας.

Related posts

Σε κατάσταση συναγερμού η Πολωνία μετά την πτώση του πυραύλου – Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

editor

Ο πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς οδεύει στον 5ο μήνα του – Ξανά στη Μ. Ανατολή ο Μπλίνκεν με στόχο την ανακωχή

editor

Το USS Ronald Reagan ξεκινά περιπολία στον Eιρηνικό

admin
26/04/2024 6:06