18 Οκτωβρίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Η ευρωπαϊκή ατολμία φέρνει πολιτική ρευστότητα

του Σπύρου Μουρελάτου

Στην εμβόλιμη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Μάιου παραπέμπουν ανώτεροι κοινοτικοί αξιωματούχοι τις αποφάσεις για περαιτέρω οικονομική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς μέτρα, που στοχεύουν να αντιμετωπίσουν με τρόπο πιο δραστικό τις άνευ προηγουμένου ενεργειακές ανατιμήσεις, όπως η επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθώς και η αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την αντίστοιχη του φυσικού αερίου σκοντάφτουν πάνω στην Γερμανική απροθυμία.

Παρά το γεγονός πως ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες προσχωρούν στο σκεπτικό του σχεδίου 6 σημείων του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κομισιόν προέβαλε χθες την ανάγκη της από κοινού προμήθειας του φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου, υποδηλώνοντας την ασυμφωνία στο εσωτερικό της Ένωσης για δραστικότερες παρεμβάσεις.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει εκ νέου την ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης στο μείζον ζήτημα του ράλι των διεθνών τιμών των καυσίμων. Στο ίδιο πλαίσιο,  η Αθήνα προφανώς και υποστηρίζει τις προτάσεις της Κομισιόν υπενθυμίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε μιλήσει από το περασμένο Φθινόπωρο για την ανάγκη κοινής προμήθειας καυσίμων στο πρότυπο της από κοινού αγοράς εμβολίων τον καιρό της πανδημίας.

Σήμερα, πάντως, η συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στην κοινή Σύνοδο ΝΑΤΟ – ΕΕ, στη Σύνοδο των G – 7, αλλά και στη Σύνοδο της ΕΕ αργότερα το απόγευμα σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Δύσης να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία αναπροσαρμόζει το στρατηγικό της δόγμα, αυξάνοντας τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και μεταφέροντας περισσότερες αξιόμαχες δυνάμεις κατά μήκος της Ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας. Εκπέμπει κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Μόσχα πως είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον ρωσικό επεκτατισμό.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων και η σκλήρυνση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, πολιτικών και ολιγαρχών της. ΗΠΑ, Καναδάς και Μ. Βρετανία τάσσονται υπέρ αυστηρότερων κυρώσεων, οι οποίες, όπως λέγεται αγγίζουν και το εμπάργκο στα ρωσικά καύσιμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει προς ώρας τουλάχιστον να πείσουν τους Ευρωπαίους να ανάψουν το πράσινο φως.

Κοινοτικές πηγές εκτιμούν πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πρέπει αφενός να είναι εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές, αφετέρου να μη στρέφονται κατά των ίδιων των Ευρωπαίων πολίτων.

Φρένο στην εκλογολογία

Εν μέσω μείζονων ανακατατάξεων σε γεωπολιτικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε χθες να κόψει τη συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ιεραρχώντας, πάντως, ως απόλυτη αναγκαιότητα την πολιτική σταθερότητα, ιδίως σε περιόδους έντονης διεθνούς ρευστότητας, όπως η σημερινή.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Εθιμοτυπική συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου με τον Βούλγαρο Πρόξενο

editor

Επίσκεψη του Β. Οικονόμου στο Αμαξοστάσιο της ΟΣΥ Αγ. Ι. Ρέντη

editor

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης στη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό: “Ήταν μία εποικοδομητική συνάντηση”

editor
18/10/2024 7:26