3 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης στο ιστορικό κτίριο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης

Ξεκίνησαν οι εργασίες  στο ιστορικό κτίριο του 3ουΔημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης, το οποίο βρίσκεται δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Να σημειωθεί ότι από το 2014, που έγινε ο μεγάλος σεισμός στην Αλεξανδρούπολη είχαν τοποθετηθεί σκαλωσιές προκειμένου να παρέχουν προστασία από πτώση υλικών.

Οι εργασίες οι οποίες ξεκίνησαν περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ναϊτίδη, συντήρηση και εξωτερικό ελαιοχρωματισμό του κτηρίου συνολικά.

Παράλληλα το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν εσωτερικές εργασίες με την ολική αντικατάσταση της οροφής με νέα ορυκτής ίνας, αλλά και αντικατάσταση του φωτισμού, με νέα φωτιστικά τύπου led και μια σειρά ακόμη μικρό επεμβάσεων ζημιών και φθορών που βελτιώνουν την ασφάλεια, την καθημερινότητα και την ποιότητα εκπαίδευσης των μαθητών.

Για όσους δεν γνωρίζουν το 3ο Δημοτικό Σχολείο υπήρξε το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα που λειτούργησε στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Το σχολείο βρίσκεται νότια του μητροπολιτικού ναού της πόλης, του Ιερού Nαού Αγίου Νικολάου, ενώ μπροστά του ανοίγεται η πλατεία Μητροπόλεως.

Το κτίριο φαίνεται να ανεγέρθηκε το 1866, όπως σημειώνει το κείμενο του χαρακτηρισμού του, ενώ άλλες πηγές χρονολογούν την κατασκευή του περίπου δέκα χρόνια αργότερα. Ο σκοπός της ίδρυσής του ήταν η στέγαση των εκπαιδευτικών αναγκών της πόλης, που τότε ονομαζόταν Δεδέαγατς. Το κτίσμα περιελάμβανε αρχικά τρεις σχολικές αίθουσες, οι οποίες διπλασιάστηκαν αριθμητικά στις αρχές του 20ού αιώνα, συμπίπτοντας χρονικά με την ανέγερση του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στη θέση ενός μικρότερου ναού.

Το σχολείο μετονομάστηκε σε Αστική Σχολή Αρρένων Δεδέαγατς, ενώ λίγα χρόνια αργότερα λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο θηλέων, όταν η εκπαίδευση των αρρένων μεταφέρθηκε στην νεοϊδρυθείσα Λεονταρίδειο Ελληνική Σχολή.

Related posts

Τζόκερ: Στο Διδυμότειχο το τυχερό δελτίο που κερδίζει 1,77εκατ. ευρώ

admin

Ασταμάτητος ο Αντιδήμαρχος Καθαρισμού – Έκανε “λαμπίκο” της παραλίες της Αλεξανδρούπολης

editor

Φεύγει η Νοσηλευτική από το Διδυμότειχο – Ποια σχολή έρχεται στην θέση της

editor
03/05/2024 9:21