26 Φεβρουαρίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Κατανομή των εδρών στη βουλή – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Σημαντικές αλλαγές προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων των εκλογών της 25ης Ιουνίου από την ανώτατη εφορευτική επιτροπή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί από τις 48 στις 47 έδρες ενώ το ΚΚΕ αυξάνει κατά έναν βουλευτή την κοινοβουλευτική του δύναμη. Ως εκ τούτου η Κ.Ο του κόμματος θα αριθμεί 21 βουλευτές από 20 που είχε υπολογιστεί αρχικά.

Η ΝΔ χάνει την έβδομη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στην οποία βρισκόταν η Μαρία Πολύζου. Η έδρα που χάνει η ΝΔ κερδίζεται από την «Πλεύση Ελευθερίας» και τον Αλέξανδρο Καζαμία. Επίσης το κυβερνών κόμμα έχει απώλειες στα Ιωάννινα (δεν εκλέγεται ο Γιώργος Αμυράς) και  στη Δυτική Αττική όπου μένει εκτός ο Σταμάτης Πουλής.

Αντιθέτως κερδίζει την έδρα στη Β΄ Πειραιά και επανέρχεται στη Βουλή ο Γιάννης Τραγάκης, που είναι ο αρχαιότερος τη τάξει βουλευτής καθώς εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 1974 και στις Σέρρες όπου εκλέγεται ο Θεόφιλος Λεονταρίδης. Στον ίδιο νομό χάνει την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ ο Κωνσταντίνος Καρπουχτσής. Παράλληλα η ΝΔ κερδίζει έδρα στην Α’ Αθήνας και έτσι επανέρχεται στη Βουλή ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος.

Μία από τις έδρες της Β’ Πειραιά χάνει η «Πλεύση Ελευθερίας» και ο Χρήστος Αρίδας οδηγεί. Το κόμμα «Νίκη» χάνει την έδρα στην Α’ Αθήνας – στην πρώτη θέση βρισκόταν ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Νατσιός, ο οποίος πλέον καλείται να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης  – και αντ’ αυτής βγάζει βουλευτή στον Δυτικό Τομέα και συγκεκριμένα τον Ανδρέα Βορύλλα.

Το ΚΚΕ χάνει την έδρα του Δυτικού Τομέα (Παρασκευή Δάγκα) ενώ βγάζει βουλευτή στην Δυτική Αττική και συγκεκριμένα τον Χρήστο Τσοκάνη. Παράλληλα η έδρα που κερδίζει είναι στα Ιωάννινα όπου  εκλέγεται ο Νίκος (Πάκος) Έξαρχος.

Related posts

Μέτιος: “Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε”

admin

Συνεδριάζει με 8 θέματα το Δ.Σ. Ορεστιάδας

editor

Τζιχάν Ιμάμογλου: Ανεξαρτητοποιήθηκε πριν μερικά 24ωρα από την παράταξη Τοψίδη και ορίστηκε αντιπεριφερειάρχης στην Διοίκηση Μέτιου

editor
26/02/2024 10:45