8 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία Τοπικά Νέα

Στ. Καλαφάτης: Στην Αλεξανδρούπολη οι επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ αλλάζουν ριζικά το μέλλον το τόπου

Την ισχυρή δυναμική που διατηρεί η ελληνική οικονομία, παρά τις εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις, υπογράμμισε, κατά τον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης.

«Το γεγονός ότι είχαμε το κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 αύξηση του ΑΕΠ κατά 7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 -πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- είναι εξέλιξη ιδιαίτερα θετική. Αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις που υφίσταται, διατηρεί ισχυρή δυναμική. Δεν αντιμετωπίζουμε αυτή τη φορά κάποιο ελληνικό, αλλά ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα, αφενός για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αφετέρου για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες. Τα δεδομένα αυτά και οι προοπτικές που διαγράφονται φέρνουν σε άμεση προτεραιότητα την επιλογή της Ελλάδας αφενός να επενδύσει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αφετέρου να συμβάλει στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα. Να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και να καταστεί το συντομότερο δυνατό κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» σημείωσε ο κ.Καλαφάτης και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η Βόρεια Ελλάδα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.

Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι να επανατοποθετηθούν η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη στον χάρτη της ευρύτερης περιοχής και ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση: ενδεικτικά ανέφερε την ανάπτυξη ψηφιακού hub καινοτομίας στην περιοχή και την εγκατάσταση επενδύσεων από εταιρείες-κολοσσούς, όπως οι Cisco, Deloitte, Pfizer και Microsoft, οι οποίες αξιολογώντας «ολιστικά» το επενδυτικό περιβάλλον, εκτίμησαν τις δυνατότητες της περιοχής, την ποιότητα ζωής, το ανθρώπινο δυναμικό, τη γεωπολιτική της θέση και την ασφάλεια.

Πρόσθεσε πως πυρήνες ανάπτυξης δημιουργούνται και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. «Στην Αλεξανδρούπολη οι επενδύσεις συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, που αφορούν στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλάζουν ριζικά το παρόν και, κυρίως, το μέλλον του τόπου. Αντίστοιχες αναπτυξιακές προοπτικές υπάρχουν και στη Δυτική Μακεδονία, όπου η κυβέρνηση έχει βάλει σε προτεραιότητα τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της χώρας, με την εφαρμογή πρωτοποριακών πράσινων πολιτικών -έργο που θα φθάσει τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ» τόνισε.

Related posts

Αλλαγή διοικήσεως στις Μεραρχίες του Έβρου

editor

Όλα όσα αλλάζουν από το Σάββατο σε ανέπαφες συναλλαγές και αγορές με κάρτα μέσω Ιντερνετ

admin

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον κορονοϊό σε Αλεξανδρούπολη & Σουφλί – Αποτελέσματα ΕΟΔΥ για Σαμοθράκη

editor
08/05/2024 21:14