27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Ήρθε η ώρα να σπείρουμε ξανά τα χωράφια μας

του Ανδρέα Κωνσταντάτου

Μπορεί  ο πόλεμος να γίνεται στην Ουκρανία, αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις του, είναι παγκόσμιες.  Δεν είναι μόνο οι πρωτοφανείς αυξήσεις στα ορυκτά  καύσιμα, αλλά και ο κίνδυνος  μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, μιας παγκόσμιας  πείνας που καραδοκεί.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και χώρες στην Ευρώπη, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική εξαρτώνται απολύτως από το σιτάρι τους.

Γι’ αυτό ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Ζουλιέν Ντενορμαντί προειδοποιεί πως η  Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την παραγωγή σιτηρών για να «αποφύγει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση».

«Η Ευρώπη έχει μερικές από τις πιο εύφορες εκτάσεις στον κόσμο και συνεπώς πρέπει να έχει την ικανότητα να παράγει περισσότερα για να μπορεί να υποστηρίξει άλλες χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με τη σύγκρουση, αλλά που βλέπουν ότι επηρεάζεται η δυνατότητα πρόσβασής τους σε τρόφιμα, ιδιαίτερα στην αφρικανική ήπειρο και ειδικότερα στη Βόρεια Αφρική», εξήγησε.

Σε πορεία παγκόσμιας πείνας

Ήδη  900  εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται να τα αυξήσει δραματικά  καθώς εκατομμύρια άλλοι βασίζονται στις άφθονες προμήθειες της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε σιτάρι, καλαμπόκι και φυτικό λάδι. Οι ειδικοί λένε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη έλλειψη και να αυξήσει τις τιμές των τροφίμων, με συνεπακόλουθο μια παγκόσμια πείνα.

Οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού ήταν ήδη σε άνοδο όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Με την εισβολή, οι τιμές  του σιταριού, εκτοξεύτηκαν κατά  80% .

Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν εξάγεται από τη Μαύρη Θάλασσα, από τα λιμάνια της οποίας μεταφέρεται το σύνολο σχεδόν των εξαγωγών σε σιτάρι και καλαμπόκι. Τα ασφάλιστρα για τα πλοία αυξήθηκαν απότομα για να καλύψουν τυχόν ζημιές σ ένα πλοίο που θα τολμούσε να μπει στη Μαύρη Θάλασσα. Ήδη μερικά από αυτά έχουν δεχθεί επίθεση με πυραύλους.

Τα τεράστια αγροκτήματα στην Ουκρανία έχουν μετατραπεί σε πεδία μαχών και οι αγρότες, που σε  λίγες εβδομάδες θα   έπρεπε να φυτεύουν σ αυτά, βρίσκονται με το όπλο στο χέρι.

Η Ρωσία έχει “παγώσει” τις εξαγωγές της , ενώ η Ουκρανία με διάταγμα θέτει αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές σε τρόφιμα και σιτηρά.

Ο πόλεμος και τα οικονομικά μέτρα έχουν αυξήσει κατά πολύ τις τιμές των λιπασμάτων από τη Ρωσία  που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως, με αποτέλεσμα αυτό το κόστος να περνά στους αγρότες της Ε.Ε. και την παραγωγή τους.

Η εισβολή στην Ουκρανία έχει αυξήσει υπέρμετρα τις τιμές των ορυκτών καυσίμων και έχει αποσταθεροποιήσει την αγορά τους. Οι επιστήμονες θεωρούν πως το επόμενο βήμα ίσως να είναι η αποσταθεροποίηση και της αγοράς τροφίμων.

Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του πολέμου και από το χρόνο που θα χρειαστεί για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση  στη Ρωσία και την Ουκρανία και  οι  αγρότες να αφήσουν τα όπλα τους και να ανέβουν στα τρακτέρ τους.

Έως τότε ας αρχίσουμε να φυτεύουμε και να σπέρνουμε…

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

«Καλή χρονιά» με μια οικογενειακή φωτογραφία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

editor

Κ. Χατζηδάκης: Δεν υπάρχει αναβολή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ούτε πρόσθετος φόρος για το ασφαλιστικό

editor

Άγκυρα: «Υποστηρίζουμε το Μπακού στο πεδίο των μαχών» – Τουρκικά UAV κτυπούν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

editor
27/04/2024 0:37