26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Η Ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Ο Πληθωρισμός στην Ελλάδα

Αισιόδοξες φαίνονται οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παρά την αβεβαιότητα και τις προκλήσεις που προκαλεί η τριπλή κρίση πληθωρισμού, πανδημίας και ενέργειας στην χώρα μας. Άλλωστε ο πρωταρχικός στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι το πέρασμα από την ισχυρή ανάκαμψη στη διατηρήσιμη ανάπτυξη για το 2022. Υπό την αίρεση αυτών των συγκεκριμένων συνθηκών και προκλήσεων το οικονομικό επιτελείο στέκεται βράχος στις προκλήσεις.

Θετικά τα νέα από το μέτωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας το 2021 ανέκτησε σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ξεπέρασε, τις προβλέψεις, και αναμένεται να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη. Αυτό επαληθεύεται κα από τις προβλέψεις, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη Πέμπτη.

Αισιόδοξος φαίνεται και ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος ανέφερε:

«Προβλέπεται ότι την ισχυρή αυτή ανάκαμψη, θα ακολουθήσει υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τόσο εφέτος όσο και τα επόμενα χρόνια. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η χώρα μας αναμένεται να επιτύχει τη δεύτερη υψηλότερη- σωρευτικά-ανάπτυξη την τριετία 2021-2023».

Με παρεμβάσεις σε διαφορετικά μέτωπα θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το τσουνάμι της ακρίβειας 

Αντιμετώπιση πληθωρισμού

Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε τόσο στη χώρα αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μια άνοδο του πληθωρισμού, ωστόσο η κυβέρνηση έχει λάβει ορισμένα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η επίπτωση των πληθωριστικών πιέσεων βαίνει μειούμενη, σύμφωνα με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, χάρη στην προηγούμενη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, αποτέλεσμα των γενναίων μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση της εφαρμογής μιας συνετής και υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής, η συνέχιση της στήριξης της κοινωνίας απέναντι στις προαναφερθείσες προκλήσεις με στοχευμένα μέτρα όμως, μέσα στο πλαίσιο των προβλέψεων του προϋπολογισμού, καθώς και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε οκτώ βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σταϊκούρας στις 8 κεντρικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης:

  1. Διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης τα επόμενα χρόνια.
  2. Περαιτέρω βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
  3. Έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022. Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, «ολοκληρώνουμε επιτυχώς τις περιοδικές αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, έχοντας ήδη θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
  4. Επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, εντός του 2022. Από το 2021, δύο συστημικά τραπεζικά ιδρύματα πέτυχαν μονοψήφιο ποσοστό, σημείωσε.
  5. Σημαντική δημοσιονομική βελτίωση το 2022 και επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, με κινητήριο μοχλό την υψηλή ανάπτυξη, από το 2023.
  6. Απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, το 2023.
  7. Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, υλοποιώντας πολιτικές, όπως είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, και το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.
  8. Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Ήδη, 103 έργα, με προϋπολογισμό άνω των 6 δισ. ευρώ, έχουν ενταχθεί στο Ταμείο. Έργα, όπως τόνισε, που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών, καθώς αφορούν τομείς, όπως είναι η Υγεία, η Εκπαίδευση, η Έρευνα και Καινοτομία, η βελτίωση υπηρεσιών του Δημοσίου, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Ενέργεια, οι Υποδομές και Μεταφορές, η Δικαιοσύνη, ο Πολιτισμός, η Αγροδιατροφή κ.ά.

Η Ελλάδα έχει λάβει την υψηλότερη προχρηματοδότηση στην Ευρώπη και έχει υποβάλει το πρώτο αίτημα πληρωμής. «Ενώ έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές συμφωνίες με πιστωτικά ιδρύματα και διεθνείς τραπεζικούς φορείς (ΕΤΕπ, EBRD), για την αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου. Οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπεται να απορροφηθούν στην Ελλάδα κατά τουλάχιστον 38% σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις με «πράσινο» πρόσημο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού οικονομικών.

Συνεχίζουμε τον απαιτητικό, τον ανοδικό δρόμο, ώστε η θετική «μεγάλη εικόνα» της οικονομίας και οι ευοίωνες προοπτικές της να δικαιωθούν, το ταχύτερο δυνατόν, προσφέροντας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα οφέλη της υψηλής, διατηρήσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης, από εφέτος», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Προ των πυλών οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

editor

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Έως τις 19 Απριλίου οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι

editor

Από σήμερα οι αιτήσεις χρηματοδότησης στη δέσμη δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»

editor
26/04/2024 19:37