26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Μέτρα ανακούφισης, αξιοπιστία και..αυτοδυναμία τα συστατικά της αυριανής ομιλίας Μητσοτάκη

του Σπύρου Μουρελάτου

Μέτρα ανακούφισης, αξιοπιστία και..αυτοδυναμία τα συστατικά της αυριανής ομιλίας Μητσοτάκη.

Τον Οδικό χάρτη για το 2022 θα περιγράψει σε αδρές γραμμές ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αυριανή του ομιλία στη Βουλή, που κλείνει την 5μερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων, όπως η αναζωπύρωση της πανδημίας και η ενεργειακή κρίση, αλλά και κληθείς να διαχειριστεί εφεξής λεπτές πολιτικές ισορροπίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εμφανιστεί ενωτικός, επιδιώκοντας να καταδείξει πως μόνο αυτός και η κυβέρνηση του διαθέτουν το know how να οδηγήσουν την χώρα σε ήρεμα και ασφαλή ύδατα.

Λύσεις και όχι καυγάδες

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι σε μία συγκυρία, όπου η υγειονομική ασφάλεια και η προστασία του διαθέσιμου εισοδήματος, παραμένουν για σεβαστό κομμάτι της κοινωνίας ζητούμενα και όχι δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα της πόλωσης και της ευθείας αντιπαράθεσης, που επιζητά διακαώς ο Αλέξης Τσίπρας και που δεν φαίνεται να ενοχλείται ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Υπ’ αυτό το πρίσμα και σχετικά με τον θόρυβο, που έχει προκληθεί στο φόντο της δημοσιοποίησης της επιστημονικής μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει πως την ώρα, που είμαστε σε πόλεμο με την πανδημία, όπως θα πει χαρακτηριστικά, η απόπειρα διχασμού της κοινωνίας μέσω της εργαλειοποίησης επιστημονικών ευρημάτων υπονομεύει εν τέλει τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Ο κ. Μητσοτάκης θα υπεραμυνθεί της προσωπικής του επιλογής να ενημερώνει εξ αρχής και διεξοδικά την κοινή γνώμη για όλες τις φάσεις της πανδημίας, αλλά και να περιβάλλει με απόλυτη διαφάνεια τα στοιχεία γύρω από την πανδημία, αλλά και τις προσαρμογές της κυβερνητικής στρατηγικής, επιμένοντας πως η αξιοπιστία του ιδίου και της κυβέρνησης δεν αμφισβητούνται.

Επιπλέον, θα επισημάνει εκ νέου πως κυβέρνηση και επιστήμονες πορεύονται από κοινού ώστε να επέλθει το συντομότερο δυνατόν το οριστικό τέλος της πανδημίας και πως η στοχοποίηση της επιστημονικής κοινότητας μόνο σύγχυση και διφορούμενα μηνύματα μπορεί να εκπέμψει προς τους πολίτες.

Σημαντικότερη πρόκληση απαιτεί το δίχως άλλο η απορρόφηση των κραδασμών από το κύμα ακρίβειας σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Όπως σας έχει προϊδεάσει ήδη εδώ και ημέρες το Afteroffice.gr, καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδος Κυριάκος Μητσοτάκης και οικονομικό επιτελεί έβαζαν τις τελευταίες πινελιές σε ένα νέο πακέτο στήριξης υπέρ νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και με στόχευση σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι αγρότες, οι λεπτομέρειες του οποίου θα αποσαφηνιστούν κατά την αυριανή πρωθυπουργική ομιλία.

Στίγμα τετραετίας και αυτοδυναμίας

Έχοντας ήδη εισέλθει στο δεύτερο μισό της κυβερνητικής του θητείας, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει κατά πληροφορίες να δώσει και την απαιτούμενη πολιτική ορατότητα για το αμέσως προσεχές διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση πως κεντρική του επιδίωξη είναι η εξάντληση της 4ετίας, αλλά και πως βασική του στρατηγική στόχευση είναι η επίτευξη της αυτοδυναμίας, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος τολμηρών, όσο και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο Κράτος και την Οικονομία.

Η υπόμνηση στην προσήλωση του πρωθυπουργού σε ισχυρές – μονοκομματικές κυβερνήσεις έχει προφανώς την δική του σημασία, τώρα, που η πολιτική τράπουλα ξαναμοιράζεται εν μέρει, κυρίως στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Και εάν οι τάσεις της MRB είναι αντιπροσωπευτικές για την κινητικότητα, που διαπιστώνεται πλέον στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, στο Μέγαρο Μαξίμου εννοούν να προασπίσουν την προνομιακή τους πρόσβαση στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς και να προφυλάξουν το κόμμα από λογικές κατακερματισμού και πολυδιάσπασης, που είναι μοιραίο να επικρατήσουν έως έναν βαθμό κατά την πρώτη εκλογική Κυριακή της απλής αναλογικής.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

editor

Συνάντηση του Χρ. Δερμεντζόπουλου με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης Κώστα Δέρβο

editor

Κυρ. Μητσοτάκης: “Η Αλεξανδρούπολη είναι πολύτιμη πόλη για το ΝΑΤΟ και ολόκληρη την Βαλκανική και Ανατολική Ευρώπη”

editor
26/04/2024 4:07