26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχει εισέλθει η οικονομία της Ελλάδας

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Παρά το καθεστώς αβεβαιότητας που προκαλεί η παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις στις τιμές έχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα θετικά μακροοικονομικά αποτελέσματα. Η οικονομία της χώρας βαδίζει προς το δρόμο της ανάπτυξης.  Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της κυβέρνησης, ένα αναπτυξιακό κράτος, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται από τον «Προϋπολογισμό του 2022» που κατατέθηκε στη Βουλή στις 19 Νοεμβρίου 2021. Έγκυροι διεθνείς οργανισμοί βεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Που ανταποκρίνεται ο προϋπολογισμός;

Ο «προϋπολογισμός 2022» θα περιλαμβάνει, ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο. Με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη αλλά και το περιβάλλον. Στόχος είναι ένα Κράτος πιο αποτελεσματικό και πιο κοντά στον πολίτη. Αυτό θα περιλαμβάνει λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερα ψηφιακά – τεχνολογικά μέσα. Τέλος, θα ανταποκρίνεται σε ένα ανθεκτικότερο και πιο αποτελεσματικότερο «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας.

Χωρίς πρόσθετους φόρους

Ο νέος Προϋπολογισμός, όπως και ο προηγούμενος, δεν περιλαμβάνει νέους φόρους, αλλά προβλέπει, πρόσθετες μειώσεις φόρων. Περιλαμβάνει πρωτοποριακές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και της νέας γενιάς, για την οποία έχουμε αναπτύξει και θα ξεδιπλώσουμε ακόμα περισσότερες πολιτικές έμπρακτης και ουσιαστικής υποστήριξης.
Ειδικά  για την στήριξη των νοικοκυριών, της νέας γενιάς, της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα, προωθούνται παρεμβάσεις συνολικού κόστους 697 εκατ. ευρώ για το 2021 και 433 εκατ. ευρώ για το 2022.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

  • Η μείωση του φόρου νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.
  • Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες-μέλη συνεργατικών και συνεταιριστικών σχημάτων για το 2022. Γιατί η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι κομβική για την περιφερειακή ανάπτυξη και την ευημερία της Ελλάδας.
  • Η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων του 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.
  • Το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» που αφορά νέους από 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του 2022.
  • Η επέκταση από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022  του στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.
  • Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 εκτιμάται στο 6,9% του Α.Ε.Π.  και για το 2022 στο 4,5%. Έτσι, η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022  όχι μόνο θα φέρει το εγχώριο προϊόν στα προ της πανδημίας επίπεδα, αλλά θα το αναβαθμίσει περαιτέρω. Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται και θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. Υπογραμμίζεται ότι μέσα στο νέο χρόνο αναμένεται περαιτέρω μείωση της ανεργίας, ενώ υπάρχει η δέσμευση του Πρωθυπουργού για δεύτερη αύξηση -μέσα στο 2022- του κατώτατου μισθού.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ–Τα έργα που κάνουν την Ελλάδα διεθνή κόμβο φυσικού αερίου

editor

Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει με κυρώσεις

admin

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Παράταση 14 ημερών για αιτήσεις στην Περιφέρεια ΑΜΘ και άλλες τρεις

editor
26/04/2024 14:57