26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Κοινωνία

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους ανεμβολίαστους για την αναχαίτιση της πανδημίας

του Σπύρου Μουρελάτου

Έξτρα πίεση στους ανεμβολίαστους και αυστηροποίηση υγειονομικών πρωτοκόλλων και ελέγχων είναι τα νέα «όπλα» στην φαρέτρα κυβέρνησης και ειδικών, που θα ανακοινώσει το απόγευμα μετά την έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως σας είχε ενημερώσει από χθες το μεσημέρι το Afteroffice.gr, το Μέγαρο Μαξίμου δεν παρεκκλίνει των βασικών αρχών, που έχει θέσει αναφορικά με την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ήτοι δεν προβλέπεται οριζόντιο lockdown, ούτε και περιορισμοί, που θα πλήττουν τους εμβολιασμένους.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά την πρωινή κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκε κατά πληροφορίες, η αύξηση της συχνότητας του testing ανά εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους. Συγκεκριμένα όπου υπάρχει εν ισχύ υγειονομικό πρωτόκολλο, που να απαιτεί rapid ή μοριακό τεστ για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων, τα τεστ θα διπλασιάζονται ανά εβδομάδα με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνον όλους όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Μένει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον θα αυστηροποιηθούν οι προβλέψεις του testing για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε δημόσιες υπηρεσίες, κάτι, που έπεσε στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων, είναι όμως ασαφές για την ώρα εάν τελικώς θα προκριθεί.

Πολύ πιθανό είναι, επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες να περιοριστεί το εύρος των μεικτών χώρων, στον οποίο έχουν μέχρι και σήμερα πρόσβαση και οι ανεμβολίαστοι μέσω του testing, όπως λόγου χάρη τα θέατρα και οι κινηματογράφοι. Επιπλέον, τέρμα θα μπει και στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε… ημιυπαίθριους χώρους στα καταστήματα εστίασης, που οριοθετούνται με το γνωστό ναύλον, καθώς αυτοί θα λογίζονται πλέον ως αμιγείς χώροι.

Επιπλέον, συζητήθηκε έντονα τις τελευταίες ώρες και η επέκταση της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους στις «κόκκινες» περιοχές και μένει να φανεί κατά πόσον θα συμπεριληφθεί στις αποψινές κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Στο επίπεδο των ελέγχων τόσο των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όσο και της ταυτοπροσωπίας σε ό, τι αφορά στην εστίαση αυτοί αναμένεται να ενταθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα με τη συνέργεια τόσο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, όσο και της ΕΛ.ΑΣ.

Προς το παρόν και όπως σας είχε προϊδεάσει από χθες το Afteroffice.gr απορρίφθηκαν οι εισηγήσεις περί παρεμβάσεων στο ωράριο και στην εν γένει λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης με το σκεπτικό πως τέτοιου είδους μέτρα «αγγίζουν» και τη μεγάλη πλειοψηφία των εμβολιασμένων.

Σε δεύτερο χρόνο θα αναληφθούν πρωτοβουλίες και για την ενεργότερη εμπλοκή των επιχειρηματιών εστίασης και διασκέδασης στην αυστηρότερη δυνατή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, τις επόμενες ημέρες να υπάρξει και σχετική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το συγκεκριμένο κλάδο εν όψει και της εορταστικής περιόδου.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Ορεστιάδα: Εθελοντική αιμοδοσία στην πλατεία Δασίου

admin

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας

admin

Δωρεάν rapid test από 20 έως 24 Μαρτίου στον Δήμο Ξάνθης

editor
26/04/2024 9:55