26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτισμός

“O Πέτρος και ο λύκος” : Μια περιοδεία με σεβασμό στην μουσική και τον μικρό θεατή

του Γιώργου Πισσαλίδη

Ο Σεργκέι Προκόφιεφ το 1936 αποδεχόμενος την πρόταση της διευθύντριας του παιδικού θεάτρου της Μόσχας συνέθεσε του μουσικό παραμύθι  “Ο Πέτρος και ο Λύκος”.

Σκοπός του Προκόφιεφ ήταν να φέρει την ολοκληρωμένη μουσική κοντά στα παιδιά και το κατάφερε με τρόπο άμεσο, ως  μεγαλοφυής συνθέτης. Ο “Πέτρος και ο Λύκος” διαγράφει μέσα στο χρόνο μια πορεία μοναδική.

Ένα έργο που αγγίζει όλες τις εποχές μικρούς μας και μεγάλους.  Ασφαλώς το μέγεθος της συμφωνικής ορχήστρας που χρειάζεται για να παρουσιαστεί περιορίζει τις δυνατότητες ανεβάσματος του συχνά.

Η παιδική εταιρεία του Χρήστου Τριπόδη μαζί με την εταιρία Μέθεξις, τόλμησαν να επιχειρήσουν μια μουσική διασκευή με  σμίκρυνση του όγκου της συμφωνικής ορχήστρας σε ένα σχήμα που αποτελείται από επτά όργανα.

Το αποτέλεσμα είναι έντιμο και οι μουσικοί που παίζουν στην παράσταση αποδίδουν πειστικά το μουσικό κείμενο πετυχαίνοντας να το υπηρετήσουν με συνέπεια χάρις το ταλέντο τους και την εμφανή διάθεση και αγάπη τους για αυτό που κάνουν.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης ο οποίος έχει το ρόλο του αφηγητή  μας χαρίζει μια απολαυστική απόδοση τολμώντας μέσα από τη διάδραση με τους μικρούς του φίλους μέσα στο κοινό, να ζωντανέψει το παραμύθι και να είναι απολαυστικός χάρις το μοναδικό ταλέντο του.

Δίχως τις μανιέρες στις οποίες καταφεύγουν συχνά οι ηθοποιοί που προσεγγίζουν το παιδικό θέατρο, ο Χαραλαμπίδης εδώ, όπως και στην παράσταση του Όλιβερ Τουίστ, τολμά και επιτυγχάνει να έρχεται στον κόσμο του παιδικού θεάτρου παίζοντας ολοκληρωμένα.

Πόσες φορές δεν έχουμε την απορία γιατί αρκετοί ηθοποιοί όταν ερμηνεύουν ρόλους σε παιδικά έργα το κάνουν λες και τα παιδιά πάσχουν από νοητική υστέρηση;. Ο Χαραλαμπίδης χάρις στην ευφυΐα του και την σκηνική εντιμότητα επιτυγχάνει να προσφέρει ένα παραμύθι για μικρούς αλλά και για μεγάλους.

Πλαισιωμένος από δύο πολύ καλές χορεύτριες που έχουν το ρόλο να δίνουν ζωή στα πρόσωπα του παραμυθιού μας προσφέρουν μια πολύ όμορφη και δροσερή απόδοση του Πέτρου και του Λύκου. Η σκηνοθεσία του Χρήστου Τριπόδη αναμφίβολα δικαιώνει το όλο εγχείρημα ούσα λειτουργική και σοβαρή.

Διαβάστε για την περιοδεία και κλείστε τα εισιτήρια σας εδώ

Πηγή: avalonofthearts.gr

Related posts

Οι άμαξες που βρέθηκαν στην Πομπηία είναι όμοιες με αυτές της Δοξιπάρας!

editor

Νέα εποχή για το ιστορικό θέατρο Χυτήριο με παραγωγές του Φώτου Πιττάτζη

editor

Η διαχρονική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά “Ζητείται Ψεύτης” ανεβαίνει από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας στο Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ

admin
26/04/2024 9:59