30 Μαρτίου, 2023
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Μειωμένα ενοίκια : «Έρχονται» οι πληρωμές των αποζημιώσεων Μαΐου

Στα τέλη της εβδομάδας, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το Μάιο, με βάση τις δηλώσεις COVID που υπέβαλαν για το μήνα Απρίλιο. Παράλληλα, σχεδιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνουν πληρωμές και για προηγούμενους μήνες, οι εκκρεμότητες γύρω από τις υπεκμισθώσεις όπως και στους ιδιοκτήτες που δήλωσαν τον σωστό IBAN του λογαριασμού τους στο Taxisnet. Την ίδια ώρα τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η απόφαση με τους ΚΑΔ για τα μειωμένα ενοίκια του Ιουνίου.

Στους σχεδιασμούς της ΑΑΔΕ είναι οι πληρωμές που θα γίνουν να αφορούν :

·       Την καταβολή της αποζημίωσης στους ιδιόκτητες ακινήτων-φυσικά πρόσωπα που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο τον περασμένο Μάιο. Το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ανέρχεται στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα, στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Όσοι ιδιοκτήτες έλαβαν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που υπέστησαν.

·       Την καταβολή της αποζημίωσης σε ιδιοκτήτες για προηγούμενους μήνες του 2021 αλλά και κάποιες λίγες περιπτώσεις για το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

·       Την καταβολή των ποσών που δικαιούνται ιδιοκτήτες οι οποίοι «επίλυσαν» το ζήτημα σχετικά με τον ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους.

Για τον Ιούνιο προβλέπεται:

·       πλήρης απαλλαγή ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

·       μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο  λιανεμπόριο, για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση είναι σε αναστολή, μόνο για την κύρια κατοικία τους όπως και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Ωστόσο ακόμα δεν έχει εκδοθεί η λίστα με τους ΚΑΔ που δικαιούνται τις παραπάνω μειώσεις. Όσον αφορά τον Ιούλιο, το οικονομικό επιτελείο τονίζει ότι το μέτρο των μειωμένων ενοικίων θα αφορά έναν πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Πηγή: naftemporiki.gr

Related posts

Reuters: Ανοίγει ξανά την Πέμπτη ο Nord Stream 1, αλλά με μειωμένη ροή

editor

Συνδεδεμένη ενίσχυση για το καλαμπόκι, νέα ΚΑΠ και αλιεία στην ατζέντα επαφών του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Ν. Τσαλικίδη με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

editor

Ανατροπή στον ΚΟΚ: Τι αλλάζει στα πρόστιμα

admin
30/03/2023 12:04