22 Δεκεμβρίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Νέα αρχή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Στις βαλίτσες του από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρνει την αρχή της νέας αφετηρίας η οποία επιδιώκεται να τεθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η εδραίωση της εναπόκειται στα τουρκικά λόγια και πολύ περισσότερο στην απραξία της Άγκυρας επί του… πεδίου, παράγοντες από τους οποίους εν πολλοίς εξαρτώνται και τα επόμενα βήματα.

Αργότερα το διπλωματικό «ταμείο»

Η Αθήνα καταγράφει τα θετικά σημεία από την συνάντηση των δυο ηγετών αλλά οι προσεκτικές διατυπώσεις στα σήματα που εκπέμπονται μετά την ολοκλήρωση της, δείχνουν ότι ακόμη δεν κάνει διπλωματικό «ταμείο».

Άλλωστε υπολείπεται η προσθήκη σημαντικού μήκους, στον καθαρό διάδρομο που οδηγεί στον μακρινό προορισμό που δεν άλλος από την επίλυση των σημαντικών διαφορών. Διαφορές, οι οποίες παραμένουν ακόμη πάνω στο τραπέζι του διαλόγου.

Όμως η διπλωματική ανάγνωση όσων διαμείφθηκαν, στοιχειοθετεί την προσέγγιση ότι έγινε το πρώτο βήμα.

 

Μήνυμα Μητσοτάκη – Αισιοδοξία Ερντογάν
«Συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ… Αν και παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μας, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός», ήταν το πρωθυπουργικό μήνυμα αμέσως μετά την πενηντάλεπτη συνάντηση που «έσπασε» τον πάγο με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο «πάγος» ο οποίος ήταν εμφανής στις άνευρες κινήσεις μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτογραφικούς φακούς, καθώς επίσης την απουσία ακόμη και της αγκωναψίας, του χαιρετισμού δηλαδή που έχει καθιερωθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το μορατόριουμ στην ένταση για το εφετινό καλοκαίρι θεωρείται ότι μπορεί να μαρκαριστεί στον ελληνικό κατάλογο των επιτευχθέντων στόχων.

Βάση της θετικής καταμέτρησης αποτελεί τόσο η τουρκική στάση πίσω από τις κλειστές πόρτες, όσο και η δημόσια τοποθέτηση του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν.

«Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι πρέπει στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές να κυριαρχήσει η ειρήνη και να αποφευχθεί κάθε ένταση», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος διατύπωσε την πεποίθησή του, ότι το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Το πρώτο βήμα
Σημαντική ψηφίδα στο μωσαϊκό της παρουσίασης των ελληνικών θέσεων που εκτιμάται διπλωματικά, ότι βρήκε ευήκοα… τουρκικά ώτα, είναι και η αποφυγή ενεργειών που είναι δύσκολα διαχειρίσιμες.

Αυτή η ανταπόκριση ενισχύει την ελληνική αποτίμηση ότι πραγματοποιήθηκε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η συνέπεια και η συνέχεια στην αποκλιμάκωση είναι σταθερά στην προμετωπίδα των διπλωματικών επιδιώξεων της Αθήνας. Για τα «αγκάθια» όμως, όπως ο καθορισμός των θαλασσίων ζώνων, έγινε και η υπενθύμιση που είχε προδιαγραφεί αναφορικά με το πλαίσιο της συζήτησης που δημιουργούν οι προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Το πρέσινγκ για το προσφυγικό
Ο πρωθυπουργός, όπως έγραφε από την πρώτη στιγμή το CNN Greece, προσδιόρισε στη συζήτηση με τον ηγέτη της Τουρκίας και τις συντεταγμένες της συνεργασίας στο προσφυγικό. Πεδίο για το οποίο ο πρωθυπουργός είχε κάνει διαδοχικές παρεμβάσεις πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η ελληνική πλευρά, αναμένει όπως ετέθη εμφατικά και εντός της συνάντησης, μια κίνηση καλής θέλησης από την Άγκυρα με την αποδοχή της επιστροφής των 1.450 ατόμων, τα οποία τελεσίδικα η ελληνική δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι δεν δικαιούνται άσυλο από τη χώρα μας.

Ο ελιγμός με Καλίν
Σε κάθε περίπτωση η ενεργοποίηση του διαύλου επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο δημιουργεί διαφορετικά δεδομένα. Δεν πέρασε βέβαια απαρατήρητη η επίμονη προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη τύπου να προσδώσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στον τρόπο λειτουργίας της απευθείας γραμμής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως επίσης οι στοχευμένες αναφορές για την απεμπλοκή «των τρίτων», όπως τους αποκάλεσε, από τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Επιπλέον της ελληνικής προσοχής δεν διέλαθε το αιφνιδιαστικό αίτημα της τουρκικής πλευράς, αντί των επαγγελματιών, τη διερμηνεία του Ταγίπ Ερντογάν να αναλάβει ο έμπιστος του και εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Κάλιν. Παρά τον εκπρόθεσμο χαρακτήρα της κίνησης, άναψε το πράσινο φως, αλλά αυξήθηκαν και οι ελληνικές παρουσίες, και δίπλα στον πρωθυπουργό βρέθηκε η επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου, Ελένη Σουρανή.

Το ανακοινωθέν
Στα θετικά προσμετράται και το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής, και ειδικά η δεύτερη παράγραφος που κατά την ερμηνεία διπλωματικών παρατηρητών, τέμνει ευθέως τα ελληνικά ενδιαφέροντα.

«Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις διαβουλεύσεις όταν απειλείται η ασφάλεια ή η σταθερότητα ενός Συμμάχου ή όταν διακυβεύονται οι θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πηγή: CNN Greece

Related posts

Τούρκοι δηλώνουν πως αισθάνονται δημοτικοί σύμβουλοι στη Θράκη

editor

Δυσμενής εξέλιξη για την Ελλάδα: Υπογράφηκε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη – Διασώθηκε η συμφωνία για ΑΟΖ με Άγκυρα

editor

ΥΠΕΞ: H Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει την Τουρκία στον καθημερινό εξωφρενικό κατήφορο δηλώσεων και απειλών

editor
22/12/2024 8:13