28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Κ.Μητσοτάκης: “Οι συνοριοφύλακες & το Λιμενικό μας στον Έβρο δεν είναι τουριστικό γραφείο, σώζουν ζωές”

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο France 24, με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Μίλησε για τις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας και για την σημαντικότητα των δυνάμεων που προστατεύουν τον Έβρο.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Alexia Kefalas για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει: «Είμαστε και οι δύο μέλη της συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές -ως μέλη της συμμαχίας- αυτές οι διαφορές, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της».

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας» σημειώνει ο Πρωθυπουργός για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

«Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο. Και βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου» προσθέτει ο Πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέσα αποτροπής εισόδου των μεταναστών που λαμβάνει η χώρα στα σύνορα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Οι δυνάμεις της Συνοριοφυλακής μας, η αστυνομία μας στον Έβρο, το Λιμενικό μας Σώμα, δεν είναι μια επιτροπή υποδοχής. Δεν είναι τουριστικό γραφείο.

Βρίσκονται εκεί για να υπερασπίζονται τα σύνορά μας. Ταυτόχρονα, είναι εκεί για να σώζουν ζωές στη θάλασσα. Και σε όλους εκείνους που κατηγορούν την Ελλάδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα τους ζητούσα να πάνε να μιλήσουν με το Λιμενικό μας Σώμα και να τους ρωτήσουν, πόσους ανθρώπους έχουν σώσει στη θάλασσα.”

Πηγή: e-evros.gr

 

Related posts

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η εφαρμογή τουριστικής προβολής “Via Egnatia”

admin

Η μεγάλη διαπραγμάτευση και ο ορίζοντας των Ελληνοτουρκικών

editor

“Τεστ καταλληλότητας” για τον Στέφανο

editor
28/03/2024 11:12