30 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Σήμερα το τελευταίο “αντίο” στον αγωνιστή που ενέπνευσε τους Θρακιώτες

“Ο Τόλης Παπαγεωργίου, ιδρυτής του Παρατηρητηρίου μας, δεν είναι πια κοντά μας. Τον αποχαιρετούμε με το σήμα της νίκης, και την υπόσχεση των αγώνων για τον τερματισμό της μεταλλευτικής δραστηριότητας, όπως ακριβώς επιθυμούσε”.

Με αυτή την ανακοίνωση, το Παρατηρητήριο Antigold που είχε ιδρύσει ο ίδιος, αποχαιρέτησε τον άνθρωπο που ταυτίστηκε με τον αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ήταν ο άνθρωπος που “ξύπνησε” και ενέπνευσε τους Θρακιώτες στον δικό τους αγώνας στο Πέραμα, που εδώ και 21 χρόνια, έχει ταχθεί στο κίνημα κατά του χρυσού ως mister Αntigold, αδιαφορώντας για τους χαρακτηρισμούς που του απέδιδαν οι υπέρμαχοι της επένδυσης.

Ο Τόλης Παπαγεωργίου, γεννήθηκε στην Ιερισσό Χαλκιδικής το 1931, συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός είν ήταν η ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος κατά των μεταλλείων χρυσού και ο «τρομοκράτης» κατά τους αντιπάλους του. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο Ρομπέν των… Σκουριών.

Το 2006, ο Τόλης Παπαγεωργίου προτάθηκε για προσωπικότητα της χρονιάς σε ένα εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ, το βραβείο περιβάλλοντος παγκόσμιας εμβέλειας. Αυτός στην κατηγορία του ενεργού πολίτη και συνυποψήφιοι η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Το σκεπτικό αυτών που τον πρότειναν ήταν ότι ο Τόλης Παπαγεωργίου συνέβαλε καθοριστικά στην ακύρωση από το ΣτΕ της μεταλλουργίας χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και της Εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον περασμένο Ιούλιο  ανακυρήχθηκε επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης.

Μάλιστα ο πρώην δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης είχε μιλήσει τότε για τον φίλο του Τόλη Παπαγεωργίου και είχε αναφέρει φανερά συγκινημένος  “ο θαυμασμός μου είναι αμέτρητος και το ευχαριστώ μου βαθύτατο γιατί είναι ο αληθινός αγωνιστής στην ουσία που παλεύει δίνοντας και τη ζωή του…Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε γι αυτόν τον άνθρωπο και από την θεσμική μου αυτή θέση φωνάζω “Να ζήσεις ρε φίλε Τόλη για πολλά χρόνια ακόμη και να σε μιμηθούν και άλλοι”.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 11:30 στην πατρίδα του στην Χαλκιδική.

Στο παρακάτω video αποτυπώνεται ένα μέρος της δράσης του κατά των εξορυκτικών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων:

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Ο καιρός σε Μακεδονία και Θράκη

editor

Σέρρες: Τέσσερα άτομα διέρρηξαν ΑΤΜ στον Προβατά τα ξημερώματα

editor

Ποιοι ήταν οι 12 Απόστολοι;

editor
30/04/2024 13:30