26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Τοπικά Νέα

Αναγκαίος ο φράχτης, αλλά τεράστιας εθνικής σημασίας είναι η οικονομική, αναπτυξιακή θωράκιση του Έβρου

Του Κώστα Πιτιακούδη

Ένα μήνα μετά την τεράστια κρίση στις Καστανιές και γενικότερα στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, η περιοχή μας βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με όσα συμβαίνουν στο νότιο τμήμα του νομού.
Τα αθηναϊκά κανάλια και γενικότερα όλα τα ΜΜΕ. θυμήθηκαν και πάλι τον Έβρο, απεσταλμένοι τους βρέθηκαν στις Φέρες και την περιοχή του Μελισσοκομείου όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα και η ένταση με τους Τούρκους, άρχισαν πάλι οι ζωντανές συνδέσεις, συνεντεύξεις και αναλύσεις για την αναγκαιότητα κατασκευής του φράχτη, αυτή την φορά στο νότιο τμήμα του νομού, αλλά και για την ενίσχυση το αστυνομικών δυνάμεων. Κυριαρχούν όλα αυτά, όπως και η νέα πρόκληση της Τουρκίας που φαίνεται να έρχεται, πριν ακόμα εξαπολύσει νέα ασύμμετρη απειλή… εργαλειοποιώντας χιλιάδες λαθρομετανάστες. Προφανώς είναι ευπρόσδεκτη, καλοδεχούμενη και απαραίτητη η θωράκιση των ελληνικών συνόρων του Έβρου με την κατασκευή νέου φράχτη στα χερσαία σύνορα.

Όμως πολύ πιο απαραίτητη, κομβικής εθνικής σημασίας για την περιοχή μας, είναι η οικονομική και αναπτυξιακή θωράκιση του Έβρου. Κι αυτό κατά την γνώμη μας και αποτελεί πρόταση του Evros-news.gr προς όλους όσοι βγαίνουν από την περιοχή μας και μιλούν σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης, θα πρέπει να επισημαίνεται πάντα και να αποτελεί την μόνιμη επωδό όλων. Μήπως επιτέλους “ξυπνήσουν” από την Πολιτεία, το κεντρικό Κράτος, τη νυν και τις μελλοντικές Κυβερνήσεις και πάρουν γενναίες αποφάσεις στήριξης του Έβρου.

Γιατί τι ακριβώς είδαμε μέχρι τώρα, ακόμα και έπειτα από όσα συνέβησαν τον περασμένο Μάρτιο και προκάλεσαν όλα αυτά τα διθυραμβικά σχόλια για την στάση των κατοίκων του Έβρου, από όλους σχεδόν; Με εξαίρεση βέβαια τους Συριζαίους, που με χαρακτηριστική ευκολία τους “βάφτισαν” παρακρατικούς, παραστρατιωτικούς, ακροδεξιούς και ρατσιστές;

Χρειάστηκαν περίπου 10 μήνες από την ανάληψη της εξουσίας από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και δύο χρόνια από τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες στο βαμβάκι και τα σιτηρά το 2018, για να δοθεί λύση στο αυτονόητο. Να αποζημιωθούν οι αγρότες του Έβρου. Ναι, αυτοί που όλοι τους επαινούν για την εθνικής τους στάση και τη στήριξή τους στις ελληνικές δυνάμεις.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του ΕΛΓΑ, είχε μάλιστα αποφασίσει ΑΡΝΗΤΙΚΑ και να μην δοθούν αποζημιώσεις, έστω και τα χρήματα που τελικά θα μοιραστούν οι αγρότες μας, γιατί δεν τα δικαιούνταν με βάση τον κανονισμό.
Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η σημερινή Κυβέρνηση το άλλαξε αυτό και αποφάσισε να πληρωθούν τις επόμενες ημέρες όσοι καταστράφηκαν το βαμβάκι και τα σιτηρά του το 2018. Θα τους δοθούν όμως μόνο 5,8 εκατ. ευρώ, λιγότερα από όσα δικαιούνται. Λιγότερα ακόμα και από τα 6,5 εκατ. που είχε ανακοινώσει ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδη, που είναι αλήθεια πως έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο θέμα.

Βλέπετε κόπηκαν 700.000 ευρώ από τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Σε αυτήν εδώ την ακριτική γωνιά της Ελλάδος απ’ όπου ξεκινάει η πατρίδα και η Ε.Ε, και φυσικά τους αγρότες πολίτες της, θυμήθηκε να κάνει το… νοικοκύρη του κρατικού προϋπολογισμού ο κ.Σκυλακάκης, όταν εκατομμύρια ή ακόμα και δισεκατομμύρια ευρώ… χορεύουν αυτό τον καιρό με αφορμή την πρόσφατη τεράστια οικονομική κρίση λόγω κορονοϊού.
Επίσης, δεν είναι δυνατόν το Διδυμότειχο και γενικότερα ο βόρειος Έβρος να… παρακαλάει για την παραμονή της Νοσηλευτικής Σχολής στην πόλη, αντί να συζητείται η ενίσχυση της με κτιριακές υποδομές, εργαστήρια και φυσικά πρόθεση και δεύτερου Τμήματος στην ιστορική “πόλη των κάστρων”.
Προφανώς έχουν και οι τοπικοί θεσμικοί τις δικές τους, σημαντικές ευθύνες για το αδιέξοδο που έφτασε η συγκεκριμένη Σχολή, αλλά όταν ένα Κράτος θέλει να κρατήσει όρθια την ακριτική του περιοχή, δεν μπορεί να την θυμάται μόνο όταν πρέπει οι πολίτες της να αποδείξουν για άλλη μια φορά αυτό που κάνουν διαχρονικά. Ότι φυλάνε Θερμοπύλες.
Αυτά είναι δυο μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα, επειδή βρίσκονται αυτό τον καιρό στην επικαιρότητα. Θα μπορούσα να γράφω επί ώρες τι πρέπει και μπορεί να γίνει στον Έβρο και ιδιαίτερα στο κεντρικό και νότιο κομμάτι του, το οποίο “σβήνει” αργά και σταθερά.
Επίσης, θα πρέπει-ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ-να ληφθεί γενναία απόφαση ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ στο νομό. Να γίνει μάλιστα αυτή κλιμακωτά, με την μεγαλύτερη μείωση στο βόρειο και κεντρικό κομμάτι, για να μην συνεχίσουν να συγκεντρώνονται όλοι στην Αλεξανδρούπολη και να “σβήνει” η υπόλοιπη περιοχή. Αποδείχθηκε στην κρίση του κορονοϊού, με την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση μείωσης από το 24% στο 13% κάποιων δραστηριοτήτων, ότι αυτό μπορεί να συμβεί.
Μην ακούσω ότι θα προβάλλει εμπόδια η Ευρωπαϊκή Ένωση; Τότε γιατί κουβαλήσαμε στις Καστανιές της ηγεσία της πριν λίγο καιρό που ήρθαν μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη; Δεν είδαν η κυρία Ούρσουλα και οι υπόλοιποι που βρισκόμαστε; Αν θέλουν να μείνει κόσμος για να φυλάει και τα… σύνορα τους, της Ε.Ε εννοώ, θα πρέπει να επιτρέψουν και μάλιστα να τα χρηματοδοτήσουν και οι ίδιοι, ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ στον Έβρο.

Κι επειδή δεν θέλω να είμαι ισοπεδωτικός και άδικος αλλά να αναγνωρίζω όσα θετικά γίνονται, θα πρέπει να αναγνωρίσω και να αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό κατά την γνώμη μου, έστω και αν έγινε υπό την πίεση των γεγονότων και των συνθηκών.  Η Κυβέρνηση αυτή προχώρησε σε κάτι που έχει να συμβεί εδώ και πολλές δεκαετίες στον Έβρο. Στην πρόσληψη πάνω από 300 Συνοριοφυλάκων (από τους 400 συνολικά που προσλαμβάνονται), από το νομό. Μιλάμε για μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους, νέα παιδιά, πού θα μείνουν σε αυτό τον τόπο. Θα δημιουργήσουν οικογένειες σε αυτό τον τόπο, θα κάνουν και θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους εδώ, συμβάλλοντας και στην μικροοικονομία της περιοχής.

Δεν έχει ξανασυμβεί, πάνω από 300 Εβρίτες να διοριστούν μόνιμα στο Δημόσιο την ίδια στιγμή. Κι αυτός είναι ένας μπούσουλας, ένας οδηγός για παρόμοιες αποφάσεις, μήπως και περιοριστεί λίγο το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει κυρίως ο κεντρικός και Βόρειος Έβρος. Καταλαβαίνω και συμφωνώ με την άποψη κάποιων, ότι δεν μπορεί η λύση να είναι ο διορισμός όλων ως δημοσίων υπαλλήλων. Ανέφερα κάποια από τα μέτρα που θα μπορούσαν να δοθούν για την οικονομική θωράκιση και υπάρχουν δεκάδες ακόμα. Όμως όταν μένει κόσμος σε έναν τόπο, ανοίγουν δουλειές και στον ιδιωτικό τομέα και κάποιοι νέοι θα είναι αυτοί που θα είναι οι ιδιοκτήτες τους.

Γι’ αυτό λοιπόν όποιος βγαίνει να μιλήσει στα κεντρικά κανάλια, ραδιόφωνα και σάιτ, θεσμικός ή όχι, η μόνιμη επωδός πρέπει να είναι: Καλά κάνετε και φτιάχνετε τον φράχτη, αλλά ο Έβρος θέλει ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, πρώτα και πάνω απ’ όλα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ και ΑΝΑΥΠΤΥΞΙΑΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ.

Πηγή: Evros-news.gr

Related posts

Έβρος: Σημεία δειγματοληπτικού ελέγχου για τον κορονοϊό – Τι έδειξαν τα αποτελέσματα από τα rapid test

editor

Η Νίκη της Σαμοθράκης έχει πλέον τη δική της επίσημη ιστοσελίδα!

editor

Ορεστιάδα: Θανατηφόρο τροχαίο με 75χρονο

admin
26/04/2024 10:33