Αντίστροφα μετρά ο χρόνος προς την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων, καθώς από την 1η Μαίου καταργείται κάθε περιορισμός κατάσχεσης που αφορούσε πρώτη κατοικία και δανειολήπτες με χαμηλό εισόδημα.

Απέναντι στον κίνδυνο πλειστηριασμού βρίσκονται όσοι δεν υπέβαλαν εγκαίρως αίτηση για ένταξη των οφειλών τους στην ειδική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έως και τα τέλη Απριλίου ή δεν έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη (ν. 3869) με δικαστική απόφαση μόνιμης ή προσωρινής προστασίας.

Σημειώνεται ότι ο νόμος Κατσέλη βαίνει προς κατάργηση και στη θέση του θα υπάρξει ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή του πτωχευτικού δικαίου των επιχειρήσεων, δηλαδή μέσω ρευστοποίησης του συνόλου της περιουσίας, χωρίς καμία επιπλέον πρόβλεψη.

Επίδομα στέγασης σε οφειλέτες

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα ειδικής επιδότησης στέγασης για ευάλωτα νοικοκυριά που χάνουν την πρώτη κατοικία τους η οποία όμως δεν θα καλύπτει πλέον ποσό της δόσης στεγαστικού δανείου όπως συμβαίνει σήμερα για όποιον κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Αντίθετα, θα αφορά την καταβολή επιδόματος στέγασης για την αποπληρωμή μέρος του ενοικίου διαμονής στο σπίτι που έχει επιλέξει ο οφειλέτης.

Μέσω της ρύθμισης οι δανειολήπτες θα μπορούν -κατόπιν συμφωνίας με την τράπεζα- να συνεχίσουν να διαμένουν στην ιδιοκτησία καταβάλλοντας όμως ενοίκιο.