26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Έβγαλε «μπλοκάκι» ο Μητσοτάκης- Ποιοι ράβουν «υπουργικό κοστούμι»

Σε αυτό, λοιπόν, το μπλοκάκι, το οποίο ορισμένοι παρομοιάζουν με εκείνο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν πρόσωπα που είναι κοντά του, τις τελευταίες ημέρες γράφει και σβήνει ονόματα προσώπων τα οποία σχεδιάζει να αξιοποιήσει στη στελέχωση τόσο της κυβέρνησης, που θα σχηματίσει την επομένη των εκλογών, όσο και του κρατικού μηχανισμού.

Επειδή, ωστόσο, λίγο ως πολύ όλα αυτά έχουν ειπωθεί από αρκετούς προκατόχους του, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει από καιρό και μία ακόμη καινοτομία με την οποία θα σηματοδοτήσει την ετοιμότητα για την ανάληψη της διακυβέρνησης.

Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, κάθε υπουργός θα παραλάβει φάκελο με νομοθετήματα από τους τομείς αρμοδιότητάς του, τα οποία είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό ώριμα «ώστε να διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα εξαμήνου».

Από τις λιγοστές πληροφορίες που με το σταγονόμετρο βγαίνουν από τα χείλη όσων συνομιλούν με τον κ. Μητσοτάκη ή τον έχουν δει να γράφει και να σβήνει στο μπλοκάκι που έχει στο γραφείο του προκύπτει ότι επικρατέστερος για το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών είναι ο νυν αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας. Θα πλαισιώνεται πιθανότατα από τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. Στέλιο Πέτσα, ο οποίος θεωρείται βαθύς γνώστης του αντικειμένου.

Ρόλο-κλειδί στο νέο κυβερνητικό σχήμα λέγεται ότι θα έχει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης που θα αναλάβει πιθανότατα ένα νέο υπουργείο Επενδύσεων με ενισχυμένες αρμοδιότητες και στόχο να ξεβαλτώσουν οι επενδύσεις που εκκρεμούν αλλά και να έρθουν πολύ περισσότερες. Θα συνεπικουρείται από δύο ή τρεις υφυπουργούς που θα ξεχωρίζουν για την τεχνοκρατική τους επάρκεια, όπως, ο έμπειρος μάνατζερ Γιάννης Καρακαδάς.

Υψηλό αξίωμα θα έχει επίσης και ο έτερος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, το όνομα του οποίου παίζει δυνατά για το κρίσιμο, όπως θεωρεί το επιτελείο Μητσοτάκη, υπουργείο Παιδείας, αν και νωρίτερα πληροφορίες ήθελαν να ορίζεται πρόεδρος της Βουλής ή υπουργός Εξωτερικών. Αλλες πηγές εκτιμούν ότι στη Βουλή θα πάει ο Κώστας Τασούλας ή ο Κώστας Τσιάρας, ενώ αποτελεί στόχο και για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η κατεύθυνση της Πειραιώς είναι πάντως να βρεθεί για το αξίωμα στέλεχος με αποδοχή από την αντιπολίτευση. Επικρατέστερος για επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας φέρεται ο Νίκος Δένδιας.

Χαρτοφυλάκια αναμένεται να αναλάβουν ο Γιάννης Πλακιωτάκης, πιθανόν σε θέση-έκπληξη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς δεν είναι νομικός, ο Μάκης Βορίδης πιθανότατα στο Εσωτερικών, για το οποίο ακούγεται και ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γιάννης Βρούτσης στο Εργασίας, η Ολγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού, η Νίκη Κεραμέως πιθανότατα στο Πολιτισμού, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής στο Υποδομών, ο Βασίλης Κικίλιας στο Αμυνας ή στο Δημόσιας Τάξης, που σχεδιάζεται να συγχωνευτεί με το Μεταναστευτικής Πολιτικής, και η Φωτεινή Αραμπατζή στο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Related posts

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή πρόταση για το αύριο, όχι υπεράσπιση του χθες

editor

Πάιατ: Η ενέργεια μοχλός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας

editor

Κ. Μητσοτάκης: “Θα κατασκευάσουμε και δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη”

editor
26/04/2024 10:14