26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Πολιτική Τοπικά Νέα

Ψηφοδέλτια ΝΔ: Αντιδράσεις και αιχμές από «κομμένους»

Δυσαρέσκειες, οργίλες αντιδράσεις και εσωτερικές αντιπαραθέσεις προκαλεί στη ΝΔ ο αποκλεισμός από τα ψηφοδέλτια των επικείμενων εκλογών διακεκριμένων στελεχών της παράταξης, πρώην βουλευτών και υπουργών, οι οποίοι προφανώς δεν  ήταν “αρεστοί” στην ηγεσία.

Ορισμένοι από αυτούς ανήκουν στη “σαμαρική” πτέρυγα, άλλοι έχουν καραμανλικές ρίζες, κάποιοι απλώς θεωρήθηκαν “φθαρμένοι” πολιτικά, ή θεωρήθηκε ότι δεν ταιριάζουν στο νέο “μητσοτακικό” προφίλ του κόμματος.

Θύματα της ανάγκης ανανέωσης κατά μία εκδοχή ή  εσωκομματικών αντιπαλοτήτων κατά άλλη, έπεσαν τρείς πρώην υπουργοί της ΝΔ, οι οποίοι βρέθηκαν εκτός ψηφοδελτίων την τελευταία ώρα, αν και είχαν ξεκινήσει προσωπικό  προεκλογικό αγώνα, έχοντας προφανώς λάβει διαβεβαιώσεις ηγετικών κλιμακίων ότι θα είναι  υποψήφιοι βουλευτές.

Την  επόμενη μέρα μετά το σοκ της «καρατόμησης» από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, οι πρώην υπουργοί: Κώστας Μαρκόπουλος, Αντώνης Μπέζας και Θανάσης Γιαννόπουλος, αντιμετώπισαν  με διαφορετικούς τρόπους τη  νέα κατάσταση.

Η πιο έντονη – έως οργισμένη – αντίδραση εκδηλώθηκε από τον Κώστα Μαρκόπουλο, ο οποίος εξαπέλυσε βέλη ευθέως κατά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, για την απόφαση να μην τον περιλάβει στο ψηφοδέλτιο Εύβοιας του κόμματος. «Είμαι εκτός ψηφοδελτίου ΝΔ στην Εύβοια, με απόφαση του κ. Μητσοτάκη. Το έμαθα από τα site… καταπληκτικό! Δεν τελειώσαμε… Υπομονή!», έγραψε αρχικά, ενώ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου αύριο Παρασκευή στην Χαλκίδα, προϊδεάζοντας για αποκαλύψεις. Είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα που έστειλε χθες σε πολιτικούς φίλους του: «Η απόφαση Μητσοτάκη να μην είμαι υποψήφιος είναι άδικη. Θέλω τους φίλους μου κοντά μου στη συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Παλίρροια» Παρασκευή 11 πμ. Ώρα για αλήθειες».

Επισημαίνεται ότι ο κ. Μαρκόπουλος ξεκίνησε ως “καραμανλικός”, από το 2009 βρέθηκε στην “σαμαρική” πτέρυγα, αλλά στη συνέχεια κράτησε αντιμνημονιακή στάση και βρέθηκε σε διάσταση με την ηγεσία του κόμματος, πριν επανέλθει στην επίσημη γραμμή.

Απόντες επίσης από τις γαλάζιες λίστες ο “καθαρόαιμος σαμαρικός” Άκης Γεροντόπουλος που εκλέγεται στον Εβρο και επίσης “σαμαρικός” πρώην υπουργός Αντώνης Μπέζας, που εκλεγόταν στη Θεσπρωτία. Η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο θεωρούνταν βέβαιη – ο ίδιος μάλιστα  είχε προαναγγείλει την υποψηφιότητά του και ξεκίνησε προεκλογικό αγώνα.

Ο κ. Μπέζας αντιμετώπισε την «καρατόμησή» του ως «πιστός  στρατιώτης  της παράταξης», αναφέροντας σε ανάρτηση στο προσωπικό προφίλ του στο fb: «Οι συντοπίτες μου Θεσπρωτοί, αλλά και όλοι οι συμπατριώτες μου εντός και εκτός Ηπείρου, που γνώρισα και με γνώρισαν στη διάρκεια της πολύχρονης πολιτικής μου πορείας, θα έχουν διαπιστώσει ότι πάντα ως απλός αγωνιστής, τέθηκα στη διάθεση της παράταξης και συνεχίζω να είμαι, χωρίς να επιδιώκω θέσεις και αξιώματα. Αλλά και όταν αυτά μου ανατέθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, τα υπηρέτησα με όλες μου τις δυνάμεις».

Από το ψηφοδέλτιο Φθιώτιδας κόπηκε ο πρώην υπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος, ο οποίος δεν έκρυψε την πικρία του, αλλά απέφυγε την όποια κριτική. Στο μήνυμά του ανέφερε:
«Μετά την ανακοίνωση και δημοσιοποίηση των ονομάτων του ψηφοδελτίου για τις Εθνικές Εκλογές και ο αποκλεισμός μου από το ψηφοδέλτιο στη Φθιώτιδα είναι εύλογο και ανθρώπινο να αισθανθώ μια ιδιαίτερη πικρία. Όμως είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω ότι πιο πάνω από τις ανθρώπινες συναισθηματικές αδυναμίες είναι η αγάπη μου προς το κόμμα μας τη Νέα Δημοκρατία και τη μεγάλη μας παράταξη που 45 χρόνια υπηρέτησα και είμαι από τα ιδρυτικά της στελέχη».

Έκπληξη αποτέλεσε και ο αποκλεισμός του πρώην βουλευτή Μιχάλη Γιαννάκη από το ψηφοδέλτιο Βοιωτίαςτης ΝΔ, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, είχε διαβεβαιώσεις από την Πειραιώς ότι θα είναι υποψήφιος. Βασιζόμενος σ΄ αυτές τις διαβεβαιώσεις είχε ξεκινήσει από καιρό εκλογική εκστρατεία.

Εκπληξη δεν αποτελεί ο αποκλεισμός από το ψηφοδέλτιο Χανίων του πρώην υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην ηγεσία της ΝΔ.

Ο ίδιος, μετά την  ανακοίνωση των ψηφοδελτίων έκανε λόγο για «αχάριστη» στάση και αντιμετώπιση του κόμματος απέναντι στο πρόσωπό του, σχολιάζοντας ότι με τον θάνατο του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη, «πέθανε η ανθρωπιά και το φιλότιμο». Πλέον «όλα γίνονται για την πρωτιά της Ντόρας», είπε.

Ακόμα, κατήγγειλε ότι όλα τα ενδοκομματικά ζητήματα που είχε απέναντί του ξεκινούσαν από τα Χανιά, αναφέροντας  ότι  πρόκειται για την «μεγαλύτερη πολιτική ατιμία που έχει γίνει ποτέ στο νομό». Παράλληλα, χαρακτήρισε «ψεύτη» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού τον «έκοψε» λόγω ηλικίας, ενώ την ίδια στιγμή έδωσε σε 80ρηδες θέση σε ψηφοδέλτιο.

Πηγή: sofokleousin.gr

Related posts

Θ. Πλεύρης: Όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό που αναστέλλονται θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο

editor

Α. Βεσυρόπουλος: Έως 21 Δεκεμβρίου η καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος θέρμανσης

editor

Χώρα Σαμοθράκης: Προσωρινή λύση για το πρόβλημα του νερού

editor
26/04/2024 18:50