26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Ήρθε για να μείνει το “χαράτσι” στα διαγνωστικά κέντρα

Ήρθε για να μείνει το “χαράτσι” του claw back στις δαπάνες της Υγείας, ένας μηχανισμός αυτόματης επιστροφής που βαραίνει ήδη από το 2012 όσους παρόχους έχουν κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στον κλειστό και καθορισμένο προϋπολογισμό του Οργανισμού και τις πραγματικές δαπάνες των ασφαλισμένων.

Η απεργία διαρκείας με την οποία διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια (ακολούθησε ο κλάδος των φυσικοθεραπευτών και των ιδιωτικών κλινικών για παροχές πρωτοβάθμιας περίθαλψης), και η αντιμετώπιση του θέματος από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό επιβεβαίωσε όσα εκτιμούσαν οι επιχειρηματίες του χώρου, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση του πλαφόν στις δαπάνες και για ελάφρυνση της επιβάρυνσης του claw back. Σημειώνεται πως η υπέρβαση της εν λόγω δαπάνης για τη χρονιά που πέρασε άγγιξε τα 110 εκατ. ευρώ, φέρνοντας εργαστηριακούς γιατρούς και κέντρα στα όρια της χρεωκοπίας, όπως εξηγούσαν.

O κλειστός προϋπολογισμός για τις δαπάνες των διαγνωστικών είχε αυξηθεί μόλις κατά 9 εκατ. ευρώ φέτος, από τα 357 εκατ. ευρώ το 2018 στα 366 εκατ. ευρώ. Στις επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η απάντηση που δόθηκε ήταν πως δεν υπάρχει περιθώριο παρέμβασης στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ του 2018.

“Το αίτημα από την πλευρά των εργαστηριακών, των διαγνωστικών κέντρων και των διαγνωστικών εργαστηρίων είναι να υπάρξει προσαύξηση στον προϋπολογισμό του 2018. Εξηγήσαμε στους εκπροσώπους τους ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί αυτή την περίοδο διότι και να υπήρχαν τα χρήματα χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση” σημείωσε σε συνέντευξή του ο Α. Ξανθός.

Το συντονιστικό όργανο των διαγνωστικών κέντρων αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων υπό διαφορετική μορφή. Δηλαδή θα δέχονται ασθενείς, αλλά οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν το 85% της τιμής της εξέτασης (όχι το 15% που είναι η συμμετοχή τους) και στη συνέχεια με τις αποδείξεις τους  θα πηγαίνουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και θα ζητούν την επιστροφή των χρημάτων τους. Από τη διαδικασία αυτή ανακοινώθηκε ότι θα εξαιρεθούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι καρκινοπαθείς, καθώς και τα οξέα περιστατικά.

Εντούτοις ο υπουργός Υγείας απέκλεισε το να πάρουν πίσω τα χρήματά τους οι ασθενείς. “Αυτό το οποίο εισηγούνται (σ.σ. τα διαγνωστικά), το να πληρώνει ο ασθενής και στη συνέχεια να ζητάει από τον ΕΟΠΥΥ να του δώσει τα χρήματά του, πέρα από το ότι επιβαρύνεται ο ασθενής, πληρώνει μέσα από την τσέπη του, δεν προβλέπεται. Η σύμβαση, την οποία έχουν συνυπογράψει τα εργαστήρια με τον ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει, πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής του 15% καμία άλλη επιβάρυνση του ασθενή.  Αυτό, λοιπόν, μοιραία και με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί στην de facto καταγγελία των συμβάσεων” απάντησε.

Πηγή: capital.gr

Related posts

Δημοσιεύθηκε η απόφαση για τη φορολόγηση των υπερκερδών ενεργειακών εταιρειών

editor

Σπ. Λιβανός στο 12ο Συνέδριο Μελιού: Είμαστε ανυποχώρητοι στην προστασία του ελληνικού μελιού

editor

Δήμαρχος Ξάνθης: Προτεραιότητες η αναπτυξιακή προοπτική και η κοινωνική μέριμνα

editor
26/04/2024 19:38