26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Νέο αλαλούμ με τον ΦΠΑ και η εστία φοροδιαφυγής – Παραδείγματα

Τι γίνεται αν ένα προϊόν που επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%, το «βαφτίσεις» σε άλλο προϊόν που υπάγεται σε ΦΠΑ 13%; Πολύ απλά αυτή η διαφορά αναλογούντος φόρου, καταλήγει στην τσέπη σου.

Αυτόν τον κίνδυνο από το ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στην εστίαση, τον είχαν εντοπίσει και επισημάνει εγκαίρως, έμπειρα στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης αλλά και άνθρωποι της αγοράς, ωστόσο φαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είτε υποτίμησε τον κίνδυνο είτε αποφάσισε να ρισκάρει.

Δυστυχώς τα πρώτα περιστατιστικά- ευτυχώς μεμονωμένα- που εντοπίστηκαν μάλλον τυχαία από παρατηρητικούς καταναλωτές, φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες για μια νέα εστία φοροδιαφυγής και δείχνουν ότι οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν πολλή δουλειά το καλοκαίρι.

Το παράδειγμα με τον ΦΠΑ στον καφέ

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον καφέ, ο οποίος είτε τον πάρεις στο χέρι είτε καθίσεις να τον πιεις, επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%. Έτσι, σε έναν espresso του 1,5 ευρώ, ο αναλογών ΦΠΑ, που επιβαρύνει την τιμή, εισπράττεται από τον καταστηματάρχη και πρέπει να αποδοθεί στην εφορία, είναι 0,29 ευρώ. Τι θα συμβεί εάν ο καφές χτυπηθεί στην ταμειακή ως «διάφορα» με ΦΠΑ 13%, όπως, πλέον, όλα τα εδέσματα;

Ο αναλογών ΦΠΑ περιορίζεται σε 0,17 ευρώ και αυτή η διαφορά των 0,12 ευρώ «χάνεται» μεταξύ ταμειακής και εφορίας. Αν πολλαπλασιάσει κανείς αυτή τη διαφορά, με τους καφέδες στο χέρι, που μπορεί να πουλήσει ένα κατάστημα, έχει μια εικόνα για την απώλεια εσόδων.

Πώς ο ΦΠΑ «χάνεται» από το ραντάρ της εφορίας

Τα πράγματα σοβαρεύουν όταν πρόκειται για σερβιριζόμενο καφέ, αφού η τιμή και το κίνητρο για λάθος χτύπημα στην ταμειακή, γίνεται πιο ισχυρό. Για έναν cappuccino των 3,5 ευρώ, ο αναλογών ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στην εφορία από την επιχείρηση, είναι 0,68 ευρώ. Αν ο καφές «βαφτιστεί» σε είδος με ΦΠΑ 13%, τότε ο ο αναλογών φόρος περιορίζεται σε 0,40 ευρώ και η διαφορά των 0,28 ευρώ «χάνεται» από το ραντάρ της εφορίας.

Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένας ελεγκτής πάνω από κάθε ταμειακή μηχανή, ούτε όλα τα σφάλματα στο “χτύπημα” είναι εκούσια. Ωστόσο, είναι προφανές ότι οι ελεγκτές, που πρέπει να «τρέξουν» περίπου 72.000 προληπτικούς ελέγχους σε όλη την Επικράτεια, δεν θα αρκεί να διαπιστώνουν αν έχει εκδοθεί η απόδειξη, αλλά και το εάν τα όσα αναφέρει η απόδειξη περιγράφουν τι ακριβώς έχει καταναλωθεί στο τραπέζι…

 

Πηγή: iefimerida

Related posts

ΟΑΕΔ: Έρχεται το εποχικό επίδομα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

admin

«Πάγος» από τον ESM στα σχέδια Τσίπρα για το πρωτογενές πλεόνασμα

admin

Τι αλλάζει από σήμερα στις πληρωμές με κάρτα και τις αγορές μέσω διαδικτύου

admin
26/04/2024 18:50