7 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Ερντογάν σε πανικό: «Βάζει χέρι» στα δολάρια των εμπορικών τραπεζών για να στηρίξει τη λίρα

Τα πυρομαχικά για τη στήριξη της λίρας τελειώνουν – Με σημερινή απόφαση η κεντρική τράπεζα αποκτά πρόσβαση σε ακόμα περισσότερα δολάρια των εμπορικών τραπεζών

Η Τουρκία αύξησε το ποσό των δολαρίων που η κεντρική τράπεζα μπορεί να «δανειστεί» από τις εμπορικές τράπεζες της Τουρκίας μέσω συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων (swaps).

Η τεχνική αυτή απόφαση φανερώνει το αδιέξοδο του Ερντογάν: Τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία «καίει» δισεκατομμύρια δολάρια, πουλώντας τα προκειμένου να ανακόψει την κατρακύλα της αξίας του τουρκικού νομίσματος.

Αλλά τα συναλαγματικά αποθέματα του τουρκικού κράτους τελειώνουν, και η υπεράσπιση της λίρας με αθρόες πωλήσεις δολαρίων δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τη στενότητα των πυρομαχικών, ο Ερντογάν έχει εδώ και καιρό «στρατολογήσει» και τις κρατικές τράπεζες στον αγώνα στήριξης της λίρας. Ακολουθώντας τις εντολές του, πλημμυρίζουν την αγορά με δολάρια. Όμως φαίνεται ότι ούτε αυτή η εφεδρία κρίνεται ως επαρκής.

Η λίρα βρίσκεται υπό πίεση για περισσότερες από δυο εβδομάδες και η υπεράσπιση της ισοτιμίας της είναι ένας καθημερινός, ακριβός αγώνας. Αν οι αρχές χάσουν τον έλεγχο η τουρκική οικονομία θα καταρρεύσει κάτω από το βάρος του δανεισμού σε συνάλλαγμα.

Για το λόγο αυτό – και καθώς ο Ερντογάν γνωρίζει πόσο λίγα αποθέματα του απομένουν -σήμερα η κεντρική τράπεζα βάζει άλλη μια εφεδρία στο σύστημα.

H απόφαση για αυξημένα swap συναλλάγματος με τις εμπορικές τράπεζες έχει ως στόχο να αυξήσει περαιτέρω τα συναλλαγματικά διαθέσιμα που φαίνεται ότι έχει στη διάθεσή της η τουρκική κεντρική τράπεζα.

Ο νέος κανονισμός – που είναι σε γνώση του Bloomberg – καλύπτει τις δανειοδοτήσεις συναλλάγματος στην κεντρική τράπεζα μέσω βραχυπρόθεσμων συμβάσεων ανταλλαγής (swaps), οι οποίες είχαν μέχρι χτες «ταβάνι» το 20% των συνολικών συναλλαγών σε συνάλλαγμα.

Οι αλλαγές θα επιτρέψουν στις εμπορικές τράπεζες να «παρκάρουν» μεγαλύτερα ποσά σε συνάλλαγμα στην κεντρική τράπεζα με αντάλλαγμα δάνεια σε λίρες – ενισχύοντας (ωραιοποιώντας) τα επίσημα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας.

Παρά την ανακοίνωση η τουρκική λίρα παραμένει υπό πίεση και σήμερα, ενώ είναι εμφανής οι παρεμβάσεις των τουρκικών αρχών στην προσπάθειά τους να φρενάρουν μια ταχύτερη υποχώρηση

Πηγή: newmoney

Related posts

Η πρώτη μεγάλη εκλογική ήττα της Ν.Δ. επί Κυριάκου Μητσοτάκη

editor

Αλεξανδρούπολη: Σε 20 μέρες η απόφαση για το ποιος θα είναι Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

admin

Συνάντηση του πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας Θανάση Παπαθανάση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο αναφορικά με θέματα ασφαλείας και αστυνόμευσης

editor
07/05/2024 14:28