16 Σεπτεμβρίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Αν. Δημοσχάκης: Να καταστεί ο ακριτικός Έβρος, επιστημονικό ανάχωμα

Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση προέβη σήμερα (29/8) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν.Δημοσχάκης, καταθέτοντας Γραπτή Ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων και Παιδείας, με επίκεντρο την αντιμετώπιση των πρόσφατων & μελλοντικών ζωονόσων  που απειλούν τον πρωτογενή τομέα του Έβρου, της Χώρας & της ΕΕ!

Προτείνει και αναδεικνύει εδώ και μία δεκαετία, τεκμηριωμένα και οραματικά, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και ενημερωτικών συναντήσεων-συσκέψεων, την αναγκαιότητα να καταστεί ο ακριτικός Έβρος, επιστημονικό ανάχωμα!

Αυτό θα διασφαλιστεί με την επαναλειτουργία και την στελεχιακή ενίσχυση του υφιστάμενου Ινστιτούτου  Εξωτικών Νοσημάτων στην Ν. Ορεστιάδα, το οποίο παρά το ότι διαθέτει σύγχρονα εργαστήρια και επαρκείς υποδομές, δυστυχώς βρίσκεται σε αδράνεια!

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συμβάλλει και η προτεινόμενη ίδρυση Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο, με εξασφάλιση χρηματοδότησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, επιφέροντας πολλαπλά οφέλη στην περιοχή, στη Χώρα αλλά και στην Ε.Ε.!

Μάλιστα, δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης και της έξαρσης θετικών εστιών-κρουσμάτων, περίπου δεκαπέντε (15) & των θανατώσεων προβάτων συνολικά στον Ν.Έβρου μέχρι σήμερα που αγγίζουν περίπου τις (δύο χιλιάδες διακόσιες) 2.200,  εκτιμάται ότι αν γνωστοποιηθούν στη ΔΕΘ οι ως άνω προτάσεις- σχεδιασμοί της Κυβέρνησης, θα δημιουργήσουν θετικό κλίμα & ουσιαστική ανακούφιση στους κτηνοτρόφους μας που δοκιμάζονται!

Ακολουθεί αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση: 

ΘΕΜΑΟ ΕΒΡΟΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΑΝΑΧΩΜΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ  ΖΩΟΝΟΣΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ!

Το πλούσιο οδοιπορικό (21/8/2024) που πραγματοποίησαν σε όλο το μήκος του Ν. Έβρου, ο Υφυπουργός Χρ. Κέλλας και ο ΓΓ, Γ. Στρατάκος του ΥΠ.Α.Α.Τ συνοδευόμενοι από τον υπογράφοντα, ήταν ουσιαστικό, χρήσιμο & ελπιδοφόρο!!

Στο επίκεντρο των συσκέψεων και συναντήσεων με θεσμικούς παράγοντες, φορείς & κτηνοτρόφους, τέθηκε η αντιμετώπιση των πρόσφατων & μελλοντικών ζωονόσων  που απειλούν τον πρωτογενή τομέα του Έβρου, της Χώρας & της ΕΕ!

Αναδεικνύω, επί μία 10ετία, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και του πολιτικού μου λόγου, ότι η κυριότερη πύλη εισόδου των ζωονόσων στην Χώρα μας & στην ΕΕ, είναι η λεκάνη απορροής του Έβρου.

Στην Ν. Ορεστιάδα, πριν 10 χρόνια & πλέον, ιδρύθηκε με INTERREG πρόγραμμα της ΕΕ, το Ινστιτούτο Εξωτικών Νοσημάτων με σκοπό την διακρατική (Ελλάδα, Βουλγαρία & Τουρκία) συνεργασία για την πρόληψη & αποτροπή των ζωονόσων από την Ανατολή στη Δύση, όπως η καταστροφική Οζώδης Λιπώδης Δερματίτιδα τον Ιούνιο το 2015.

Διαθέτει σύγχρονα εργαστήρια, καθώς και επαρκείς υποδομές δυστυχώς όμως το Ελληνικό Κράτος δεν προέβη μέχρι σήμερα στην έναρξη λειτουργίας του & την ταυτόχρονη στελέχωσή του με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό & όχι μόνο!!

Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι κτηνίατροι της περιοχής, με την λειτουργία αυτού του Κέντρου θα μπορεί να γίνεται μια οριοεπιτήρηση κατά μήκος του ποταμού Έβρου, με κινήσεις προληπτικής καταστολής των ασθενειών πριν αυτές εξαπλωθούν.

Στο αυτό πλαίσιο, υπάγεται και η ίδρυση Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο, επιφέροντας πολλαπλά οφέλη στην περιοχή, στη Χώρα και στην Ε.Ε.!

Επιβάλλεται η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Σχολής στο Ν. Έβρου που τα Διδακτήρια & τα Αμφιθέατρα αυτής, θα είναι οι πλούσιες εκτροφές του Νομού εξασφαλίζοντας στη Χώρα μάχιμους & έμπειρους Κτηνιάτρους!

Η πρόταση που έχω καταθέσει κατά καιρούς περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση της Σχολής 100%  από την Ε.Ε., προκειμένου να λειτουργήσει υπό την «ευρωπαϊκή ομπρέλα», καθώς αυτή πλήττεται οικονομικά σε σημαντικό βαθμό από τις ζωονόσους, αποζημιώνοντας τους κτηνοτρόφους για τα ζώα που θανατώνονται.

Η ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο υπό το ΔΠΘ θα «κουμπώσει» & θα συλλειτουργήσει επιτυχώς & με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης -Γεωπονική του ΔΠΘ με έδρα τη Ν. Ορεστιάδα.

Η παράλληλη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών, του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα και της Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Σχολής, θα εξασφαλίσει τόσο την επιστημονική θωράκιση της περιοχής από τις ζωονόσους όσο και την δημιουργία μιας γενιάς μάχιμων κτηνιάτρων που θα επιτελούν ουσιαστικό έργο πρόληψης ασθενειών και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στην περιοχή.

Μάλιστα, δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης και της έξαρσης θετικών εστιών-κρουσμάτων, περίπου δεκαπέντε (15) & των θανατώσεων προβάτων συνολικά στο Ν. Έβρου μέχρι σήμερα που αγγίζουν περίπου τους (δύο χιλιάδες διακόσια) 2.200, εκτιμάται ότι αν γνωστοποιηθούν στη ΔΕΘ οι ως άνω προτάσεις- σχεδιασμοί της Κυβέρνησης θα δημιουργήσουν θετικό κλίμα, ουσιαστική ανακούφιση, στους κτηνοτρόφους μας, που τα ζωντανά τους απειλούνται από δυο ζωονόσους (Πανώλη & Ευλογιά)!

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάσθε :

  • Υπάρχει ο σχεδιασμός από τα αρμόδια Υπουργεία, να θέσουν σε τροχιά υλοποίησης ή πρότασης τόσο την επαναλειτουργία του υφιστάμενου Ινστιτούτου Εξωτικών Νοσημάτων όσο και την ίδρυση Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Σχολής, προκειμένου ο Έβρος να καταστεί επιστημονικό ανάχωμα, θωρακίζοντας τον από τις εισαγόμενες & επικίνδυνες ή ‘’δολοφονικές’’ ζωονόσους;

Related posts

Θωρακίζεται η Σαμοθράκη – Νέο περιπολικό σκάφος με ειδικό υγειονομικό εξοπλισμό στο Λιμενικό Σώμα

editor

Επιμελητήριο Έβρου: Ενημερωτικές εκδηλώσεις Επαγγελματικού Προσανατολισμού για μαθητές Γυμνασίου- Λυκείου

admin

Διδυμότειχο: “Έχασε” την μητέρα του ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Τοκαμάνης – Συλλυπητήρια απ’ τους δημοτικούς του συμβούλους

editor
16/09/2024 21:56