17 Ιουλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Στη χαρτογράφηση του κλάδου ζωοτροφών προχωράει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Χαρτογράφηση στον κλάδο των ζωοτροφών ξεκινάει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει ανακοίνωση της επιτροπής: «Η χαρτογράφηση γίνεται με σκοπό τη διερεύνηση και την εμβάθυνση στις συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν στον συγκεκριμένο κλάδο.  Η συγκεκριμένη έρευνα συμπληρώνει την χαρτογράφηση στον κλάδο των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων (ΚΦΠ) που εκκίνησε με απόφαση της επιτροπής το Μάιο 2024.

Αμφότερες οι έρευνες εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης της Αρχής να μελετήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα και ειδικότερα στην εφοδιαστική αλυσίδα βασικών τροφίμων.  Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής ξεκίνησε το 2023 με την έρευνα της ΕΑ σε έξι βασικά καταναλωτικά αγαθά σε επίπεδο λιανικής, μεταξύ αυτών στο φρέσκο γάλα.

Οι χαρτογραφήσεις που εκκίνησαν εντός του 2024 επικεντρώνονται στα προηγούμενα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, και συγκεκριμένα εισροές που συνδυαστικά εκπροσωπούν υψηλό ποσοστό του κόστους των παραγωγών.  Ειδικότερα, οι ζωοτροφές (από κοινού με τα ΚΦΠ) εκπροσωπούν το 75% του κόστους στην κτηνοτροφία, ενώ ο δείκτης τιμών σύνθετων ζωοτροφών αυξήθηκε κατά 33% από το 2020 έως το τρίτο τρίμηνο του 2023».

Σχετικά με τη Χαρτογράφηση αγορών

Υπενθυμίζεται ότι η χαρτογράφηση αποτελεί ένα εργαλείο που επιτρέπει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να μελετά τις συνθήκες ανταγωνισμού σε οποιαδήποτε αγορά ή κλάδο της οικονομίας, όταν αυτό απαιτείται για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

Η χαρτογράφηση εκκινεί άμεσα με την απόφαση της επιτροπής και πραγματοποιείται από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Related posts

Ένταξη της Περιφέρειας ΑΜΘ σε πρόγραμμα του ΟΟΣΑ για προσέλκυση νέων επενδύσεων

editor

Ο κομβικός ρόλος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η ανοικοδόμηση του Έβρου στο επίκεντρο του συνεδρίου East Macedonia & Thrace Forum II

editor

Ανάσα στην οικονομία από τη νίκη της ΝΔ στις Ευρωεκλογές και την προκήρυξη εκλογών

admin
17/07/2024 19:42