17 Ιουλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Τι είπαν οι ψηφοφόροι σε κόμματα και αρχηγούς

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Δημήτρη Καμπουράκη

Τι αλήθεια είπαν οι ψηφοφόροι, είτε με την ψήφο τους είτε με την αποχή τους, στα πολιτικά κόμματα και στους αρχηγούς; Επειδή γράφτηκαν πολλά και βαθυστόχαστα με βαριά πολιτικοϊδεολογική ορολογία, εγώ λέω να τα εκλαϊκεύσω λίγο. Καθότι πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, κομματικά στελέχη, ιδεολογικοί καθοδηγητές και ινστρούχτορες, έχουν μια τάση να μπερδεύουν επίτηδες τα δεδομένα, στρέφοντας τα πάντα υπέρ τους. Και αυτό είναι το χειρότερο απ’ όλα. Άλλο μήνυμα να στέλνει ο ψηφοφόρος κι άλλο να φθάνει στα αυτιά των παραληπτών.

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είπαν ένα, αλλά πέντε-έξι βασικά πράγματα. Πρώτον, έχετε καβαλήσει καλάμι και το χειρότερο είναι ότι δεν το καταλαβαίνετε. Ξεκαβαλήστε τάχιστα. Δεύτερο, διώξε αρκετούς από τους υπουργούς σου, αλλά δεν θα σου πούμε εμείς ποιους και γιατί. Ούτε ποιους να βάλεις στην θέση τους. Βρες τα μόνο σου. Τρίτο, τι τον ήθελες προεκλογικά εκείνο τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών; Κι αφού τον ήθελες τόσο πολύ, χάθηκε ο κόσμος να τον έκανες μετά τις εκλογές; Τέταρτο, κάνε παρέα με τους υπουργούς σου μια πραγματική βόλτα σε σούπερ μάρκετ, δίχως κάμερες και παρέα με μια νοικοκυρά που ξέρει τιμές, προσφορές και τα κατατόπια. Θα μάθεις πολλά και πραγματικά. Και κυρίως, όταν η ακρίβεια σαρώνει, μην βγαίνετε να λέτε ότι ο πληθωρισμός πέφτει. Έκτο, αυτά τα ρηξικέλευθα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, κοστίζουν. Είτε βρες άλλον τρόπο από τα τεκμαρτά των ελεύθερων επαγγελματιών, είτε συνειδητοποίησε ότι οι ψηφοφόροι δεν θέλουν σουλούπωμα της οικονομίας, αλλά εξυπηρετήσεις. Διάλεξε και πάρε.

Οι ψηφοφόροι είπαν και στον Κασσελάκη δυο-τρία πράγματα. Πρώτον, ούτε σε αντιπαθούμε τόσο ώστε να σε καταποντίσουμε, ούτε σε συμπαθήσαμε τόσο ώστε να σου δώσουμε την χαρά να δηλώνεις νικητής. Ούτε σε εκπαραθυρώσαμε από το πολιτικό σκηνικό, αλλά ούτε στο σαλόνι σε θρονιάσαμε. Κάτσε στον διάδρομο να κάνεις ένα τσιγάρο και να σκεφτείς, αλλά κυρίως να μάθεις ότι εδώ είναι Μπαλκάνια, δεν είναι Αριζόνα. Δεύτερο, κόψε αυτά τα νεοπλουτίστικα με τα σπίτια στα Κολωνάκια και τα εξοχικά στις Σπέτσες και τα εκατομμύρια σε excel μπροστά σε φτωχούς ανθρώπους, γιατί θα το φας το κεφάλι σου. Εντάξει, αποδεχτήκαμε ότι έχεις χρήμα, αλλά μην το παραλές κιόλας γιατί μας εκνευρίζεις. Τρίτο, δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα αν μας αρέσει έτσι όπως έκανες τον Σύριζα προσωπικό σου φέουδο ή αν εν τέλει προτιμούμε αυτό το μοντέλο. Όταν αποφασίσουμε, θα το αντιληφθείς. Ως τότε κάνε ό,τι σε φωτίσει ο Θεός, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μας πεις αν είσαι αριστερός ή δεξιός, καπιταλιστής ή προλετάριος. Αυτά τα μπερδεμένα, βραχυπρόθεσμα σε ευνοούν, αλλά μακροπρόθεσμα θα σου κάνουν άσχημη ζημιά.

Στον Ανδρουλάκη είπαν λίγα και σταράτα. Δεν ξέρουμε γιατί, αλλά δεν μας αρέσεις ως πρόσωπο. Δεν σε αντιπαθούμε, δεν σε μισούμε, δεν σε φοβόμαστε, δεν εμπνεόμαστε από σένα. Κοντολογίς, είσαι ένα flat πράγμα, που μάλλον δεν θα χει καμιά τύχη μακροπρόθεσμα. Είσαι βέβαια πιο σοβαρός απ’ τον Κασσελάκη , αλλά για αρχηγός μιας μελλοντικής ενωμένης κεντροαριστεράς δεν μας γεμίζεις το μάτι. Όσο γι αυτό το Πασοκικό τσούκου-τσούκου δυο μονάδες πάνω σε κάθε εκλογική μάχη, ως τώρα δούλεψε υπέρ σου, αλλά δείχνει να στερεύει πλέον ως στρατηγική. Έτσι που το πας, μπορεί να ανεβαίνεις αλλά θα χρειαστείς άλλες δέκα εκλογές για να γίνεις αξιοπρόσεκτη δύναμη και οι γύρω σου βιάζονται. Έχεις και πολλούς δελφίνους γύρω σου. Οπότε τι το παλεύεις; Κάνε στην άκρη να έρθει κανένας νεότερος, μήπως δει το κόμμα σου άσπρη μέρα, με σένα δύσκολο.

Με τον Μήτσο τον Κουτσούμπα, οι ψηφοφόροι ήταν γαλαντόμοι. Του είπαν, σου δίνουμε τόσα όσα σου χρειάζονται για να λες ότι ανεβαίνεις, αλλά όχι αρκετά για να μπεις σε διλήμματα συμμετοχής στην εξουσία που ξέρουμε ότι σου δημιουργούν αλλεργία. Κάτσε εκεί στις δάφνες σου, μην ανακατεύεσαι με τα πίτουρα της εξουσίας, δίνε καλές ατάκες για να τις αξιοποιούν στο ίντερνετ κι εμείς θα σε αγαπάμε πάντα. Στον Κυριάκο Βελόπουλο πάλι, οι ψηφοφόροι είπαν ένα απλό πράγμα. Συνέχισε να πουλάς παραμύθι και μαντζούνια, αυτό το τηλεοπτικοπολιτικό τουρλού-τουρλού σε ανεβάζει πολύ στην εκτίμηση μας. Αυτός ο συνδυασμός κυραλοιφών, ψευτοπατριωτισμού, χειρόγραφων επιστολών του Ιησού, διάψευσης ότι πούλησες τέτοιο πράγμα, αυτοσχέδιων συμπληρωμάτων διατροφής, υποκριτικής πίστης στα θεία και υποσχέσεων για συντάξεις 4.000 ευρώ, είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει για τον Έλληνα ψηφοφόρο. Επίσης, είναι μεγάλη υπόθεση να είσαι ακροδεξιός, να δηλώνεις οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου και να σε πιστεύουν κιόλας. Προχώρα ακάθεκτος και χαιρετίσματα στον Πούτιν.

Απέναντι στην Ζωή, οι ψηφοφόροι στάθηκαν ελαφρώς αναποφάσιστοι, ενδεχομένως και μπερδεμένοι. Μπορεί να είναι από το vertigo που δημιουργούν οι συνεχείς εναλλαγές της εικόνας της, τις οποίες ο μέσος άνθρωπος δυσκολεύεται να παρακολουθήσει. Από την παλιά σκληρή Ζωή του 2015 που σήκωνε τις γροθιές της επανάστασης μας προέκυψε η Ζωή με τα λουλουδάκια και τις καρδούλες. Κι απ’ αυτή την δεύτερη Ζωή, στο θέμα των Τεμπών μας ξαναβγήκε η Ζωή εισαγγελέας, για να την ξαναδούμε λίγο πριν την κάλπη να γελά χρωματιστά και καλοσυνάτα. Οπότε, οι ψηφοφόροι την βάζουν εκεί στην ζώνη επιβίωσης του 3% και της λένε πως μόλις αποφασίσει αυτή τι σόι πράγμα είναι, θα αποφασίσουν τελειωτικά και εκείνοι για την τύχη της. Καλή τύχη στην προσπάθεια.

Απομένει ο Νατσιός που έχει την ΝΙΚΗ και η Λατινοπούλου. Στον Νατσιό, οι ψηφοφόροι είπαν κάτι απλό. Γιατί δεν χειροτονείσαι, παρά παριστάνεις τον πολιτικό; Αφού θα νιώθεις καλύτερα με το ράσο του καλόγερου, παρά με το κουστούμι του βουλευτή. Ως τότε θα σου δίνουμε ένα 3-4%, όχι επειδή μας το ζητάς εσύ αλλά γιατί μας διατάζουν οι ενορίες και τα μοναστήρια. Αλλά μιας και σου το δίνουμε αυτό το ποσοστό, δεν μας λες και τίποτα άλλο εκτός από το «μετανοείτε» και το «να φύγουν οι κίναιδοι από την Ελλάδα»; Όσο για την Λατινοπούλου, οι ψηφοφόροι αποφάσισαν απλώς να της κάνουν πλάκα. Αυτή παριστάνει την Μελόνι και οι ψηφοφόροι παριστάνουν ότι την θεωρούν Μελόνι. Και μέσα σ’ αυτό το μπέρδεμα, πήρε ένα 3% και εξασφάλισε 20.000 τον μήνα για πέντε χρόνια. Δεν είναι κι άσχημα. Είναι και ωραία κοπέλα, όλα μια χαρά.

Τέλος, υπήρξαν κάτι εκατομμύρια ψηφοφόροι, που αντί να μιλήσουν στον κάθε αρχηγό ξεχωριστά, αποφάσισαν να τα πουν σε όλους μαζί χύμα και τσουβαλάτα. Αν νομίζετε πως θα τρέχουμε εμείς να σας ψηφίζουμε για να πλακώνεστε εσείς σα να είστε πιτσιρίκια του δημοτικού, κάνετε μεγάλο λάθος. Σοβαρευτείτε όλοι μαζί, πείτε μας κάτι που μας αφορά και κάντε κάτι που θα μας ανακουφίσει, αλλιώς ξεχάστε μας. Η αποχή θα μεγαλώνει διαρκώς. Βαρεθήκαμε να σας βλέπουμε να πιάνεστε πέτο με πέτο, μόνο και μόνο για την καρέκλα της εξουσίας. Βεβαίως, δεν ξέρω τι απάντηση άκουσαν οι ψηφοφόροι στο μήνυμα που έστειλαν, καλό πάντως θα ήταν να δώσουν οι ίδιοι την απάντηση στον εαυτό τους. Διότι οι πολιτικοί θα τους απαντήσουν υποκριτικά ότι «έλαβαν το μήνυμα», ενώ μέσα τους θα λένε «και 90% να φθάσει η αποχή, εμάς το 10% που ψηφίζει μας ενδιαφέρει».

Related posts

Ο «χρησμός» Μητσοτάκη για Τσαβούσογλου και το ελληνικό… σερί στις Βρυξέλλες

editor

Συνάντηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή

editor

Γ. Ξιφαράς: Η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην αναβάθμιση των διασυνοριακών συνδέσεων των χωρών των Βαλκανίων

editor
17/07/2024 20:17