22 Ιουλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Τρεις συλλήψεις στη Β. Ελλάδα για τις δολοφονίες σε Βάρη Αττικής και Κέρκυρα το 2020

Δύο γυναίκες κι ένας άντρας συνελήφθησαν στη Βόρεια Ελλάδα για συνέργεια στις τέσσερις δολοφονίες που διαπράχθηκαν το 2020, στη Βάρη Αττικής και την Κέρκυρα, με τις διωκτικές Αρχές να τις αποδίδουν στον “πόλεμο” δύο αντίπαλων συμμοριών του Μαυροβουνίου.

Οι τρεις συλληφθέντες – μία 44χρονη, μία 59χρονη κι ένας 58χρονος – εντοπίστηκαν σε περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Χαλκιδικής. Πρόκειται για Έλληνες, εις βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από την 12η τακτική ανακρίτρια Αθηνών η οποία χειρίζεται την ογκώδη δικογραφία. Οι τρεις συγκεκριμένοι κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, όπως επίσης για συνέργεια σε ανθρωποκτονία με δόλο, κατά συρροή και κατά συναυτουργία, αλλά και για μία ανθρωποκτονία σε απόπειρα.

Οι δύο πρώτες δολοφονίες τελέστηκαν στις 19 Ιανουαρίου 2020 στη Βάρη, όταν τέσσερις ένοπλοι εισήλθαν σε κατάστημα εστίασης, όπου άνοιξαν πυρ τραυματίζοντας θανάσιμα δύο αλλοδαπούς, την ώρα που γευμάτιζαν με τις οικογένειές τους, ενώ από τα πυρά τραυματίστηκε ελαφρά συγγενικό πρόσωπο του ενός θύματος. Οι άλλες δύο δολοφονίες διαπράχθηκαν στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους, όταν δύο αλλοδαποί βρέθηκαν νεκροί, με πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο, εντός οχήματος σε περιοχή της Κέρκυρας.

Τα συνολικά τέσσερα θύματα, υπήκοοι Μαυροβουνίου και Σερβίας, φαίνεται πως ήταν ηγετικά και υποβοηθητικά μέλη εγκληματικής οργάνωσης, με έδρα το Μαυροβούνιο, ενώ δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως. Διώκονταν διεθνώς με ερυθρές αγγελίες, οι τρεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ο ένας για υπόθεση ανθρωποκτονίας.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., το 2014 η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση διασπάστηκε και προέκυψαν δύο αντίπαλες οργανώσεις. Η αιτία φαίνεται πως ήταν η απώλεια 200 κιλών κοκαΐνης στην Ισπανία. Εκτιμάται ότι τα τέσσερα θύματα είχαν διαφύγει τουλάχιστον από το 2019 στην Ελλάδα για να προστατευτούν από την αντίπαλη οργάνωση, και διέμεναν με πλαστά στοιχεία ταυτότητας σε περιοχές της Αττικής. Η αντίπαλη προς τα θύματα οργάνωση συνενώθηκε με ακόμη δύο από τις πλέον ισχυρές οργανώσεις των Δυτικών Βαλκανίων, αποστέλλοντας σταδιακά στη χώρα μας άτομα προκειμένου να εντοπίσουν τα θύματα και να εκτελέσουν τις ανθρωποκτονίες.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης σημασίας της υπόθεσης είναι ότι ο πόλεμος μεταξύ των δύο οργανώσεων έχει οδηγήσει στη διάπραξη τουλάχιστον 60 ανθρωποκτονιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ για την εξιχνίασή της, με πρωτοβουλία της χώρας μας, δημιουργήθηκε Κοινή Ομάδα Έρευνας με Αρχές της Σερβίας και με ομάδα της Europol, με κωδική ονομασία «Ithaca».

Τον περασμένο Μάρτιο, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την εξιχνίαση των τεσσάρων δολοφονιών ταυτοποιώντας κάθε μέλους της εγκληματικής οργάνωσης που συμμετείχε σε αυτές επί ελληνικού εδάφους, τόσο των φυσικών αυτουργών και των συνεργών τους, όσο και των διευθυντικών μελών της οργάνωσης που αποφάσισαν την τέλεση των «συμβολαίων θανάτου».

Συνολικά, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, ταυτοποιήθηκαν 39 μέλη της οργάνωσης, από τα οποία επτά συνελήφθησαν στη Σερβία και δύο στην Ισπανία, ενώ 17 μέλη είναι έγκλειστα σε διάφορα καταστήματα κράτησης της Ευρώπης, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας. Οκτώ μέλη των οργανώσεων ταυτοποιήθηκαν ως ηθικοί αυτουργοί των ανθρωποκτονιών που τελέστηκαν στην Ελλάδα, οκτώ μέλη ως φυσικοί αυτουργοί και συγκεκριμένα από τέσσερα σε κάθε υπόθεση ανθρωποκτονίας και 23 μέλη ως συνεργοί τους. Τρεις εκ των τελευταίων συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Related posts

Νέο υπερσύγχρονο μαγνητικό τομογράφο απέκτησε το «Ιδιωτικό Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ιατρική Α.Ε.» στην Αλεξανδρούπολη

editor

Αλεξανδρούπολη: Σύλληψη 23χρονου αλλοδαπού για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

admin

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το τμήμα της Εγνατίας Οδού που ξέσπασε χθες πυρκαγιά

admin
22/07/2024 13:32