19 Ιουνίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Προσπάθειες για τη συγκράτηση της τιμής του καφέ, η οποία παίρνει την ανιούσα

Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που έχουν συνειδητοποιήσει το τελευταίο διάστημα την αύξηση της τιμής του, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να φτάσει μέχρι και τα 3 ευρώ αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Η κίνηση αυτή γίνεται σε μια προσπάθεια ελέγχου των ανατιμήσεων που σημειώνονται ήδη στον καφέ.

Το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη υπάρχουσες επιβαρύνσεις  του 15-20% λόγω της μειωμένης παραγωγής που προκαλεί η κλιματική αλλαγή), φαίνεται να δίνει το «πράσινο φως» στο σενάριο παράτασης του μειωμένου συντελεστή. Την ίδια ώρα και οι παράγοντες της αγοράς, ζητούν παραμονή του καφέ στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% αλλά και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο οποίος επηρεάζει κατά 55% την τελική τιμή για τον κάθε καταναλωτή.

Ωστόσο αυτά είναι μόνο σενάρια καθώς οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το επόμενο διάστημα, πριν όμως από το τέλος του Ιουνίου. Αν δεν ισχύσει η παραμονή του ΦΠΑ στο 13%\, τότε ο συντελεστής ΦΠΑ για το καφέ στην καφετέρια αλλά και σε πακέτο, θα ανέβει στο 24%.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι της αγοράς αναφέρουν από τη μεριά τους ότι αν η επαναφορά του καφέ στο 24% ΦΠΑ, θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την εστίαση γενικότερα.  Αναλυτικότερα αυτό θα θα οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση 11 μονάδων οι οποίες θα «περάσουν» στη λιανική τιμή και οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα απορρόφησης των αυξήσεων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές στην αγορά ποικιλίας καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών και από τον Ιανουάριο του 2024 έως το Μάιο έχουν αυξηθεί κατά 50% συμπαρασύροντας προς τα πάνω τη τιμή του καφέ Arabica. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις με τη νέα αύξηση 20% στην τιμή του καφέ ο φρέντο εσπρέσο σε πακέτο θα πωλείται στα 2,40-2,60 ευρώ από 2-2,20 ευρώ ενώ η τιμή του φρέντο καπουτσίνο σε πακέτο θα ανέβει στα 2,60-2,90 ευρώ από 2,20- 2,40 ευρώ σήμερα.

Παράλληλα, σχετικά με τον ΕΦΚ στον καφέ, το υπουργείο Οικονομικών  δεν φαίνεται να συζητά καν το θέμα καθώς μια μείωση θα άνοιγε τεράστια τρύπα στα κρατικά ταμεία και θα έθετε σε κίνδυνο το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ φέτος. Σημειώνεται πως στις 30 Ιουνίου τελειώνει το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% για το κακάο, το τσάι, το χαμομήλι και λοιπά αφεψήματα που σερβίρονται σε καταστήματα εστίασης ή καταναλώνονται σε πακέτο ή «στο χέρι».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Related posts

Ενίσχυση ύψους 104.365.470 ευρώ για την Περιφέρεια Αττικής – Πατούλης

editor

Δημοσιεύθηκε η απόφαση για τη φορολόγηση των υπερκερδών ενεργειακών εταιρειών

editor

Δήμαρχος Ξάνθης: Προτεραιότητες η αναπτυξιακή προοπτική και η κοινωνική μέριμνα

editor
19/06/2024 16:55