25 Ιουλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη στο Επιμελητήριο Έβρου

Το Επιμελητήριο Έβρου επισκέφθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρης Αυγενάκης στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στον Έβρο.

Ο Υπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλο Τοψίδη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας.

Στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει από την επόμενη εκλογική διαδικασία (η οποία προσδιορίζεται στο Φθινόπωρο του τρέχοντος έτους), θα υπάρχει και Αγροτικό Τμήμα.

Περαιτέρω λεπτομέρειες θα αναλυθούν στο προσεχές μέλλον, ωστόσο η πρώτη αυτή συνάντηση κατέληξε στην κοινή διαπίστωση ότι τα Αγροτικά Τμήματα είναι απαραίτητο να ενταχθούν στα Επιμελητήρια καθώς μέσω αυτών θα εξυπηρετούνται αρτιότερα οι απασχολούμενοι του Πρωτογενούς Τομέα.

Αυγενάκης: Δημιουργούμε ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο προστασίας του ελληνικού μελιού

«Δημιουργούμε ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο προστασίας του ελληνικού μελιού», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους μελισσοκομικών, κτηνοτροφικών και αγροτικών συλλόγων του Έβρου.

Νωρίτερα ο ΥπΑΑΤ, ο οποίος συνοδευόταν από τον υφυπουργό Σταύρο Κελέτση, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου και Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη και μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Έβρου και συζήτησαν για τις δράσεις του υπουργείου που αφορούν την ανασυγκρότηση της περιοχής μετά την περσινή καταστροφική πυρκαγιά.

Βούληση και των δύο πλευρών είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με στόχο τη στήριξη των παραγωγών και γενικά του πρωτογενούς τομέα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Συζητήθηκε, επίσης,  το ζήτημα της  ίδρυσης Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια και οι προοπτικές που ανοίγονται μέσω αυτών στους αγρότες.  Πρόθεση του Επιμελητηρίου Έβρου είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες για ίδρυση Αγροτικού Τμήματος.

Στη συνάντηση μετείχαν οι Κυριάκος Αετόπουλος αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος Τμήματος Μεταποίησης του Επιμελητηρίου, η Κυριακή Λεγγέτση πρόεδρος Τμήματος Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου, Αντώνης Τσιτάκης ΓΓ,  Δημήτρης Μπακαλίδης υπεύθυνος ΓΕΜΗ, Βασίλης  Κασαπίδης πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Aλεξανδρούπολης.

Στη συνέχεια ο ΥπΑΑΤ συναντήθηκε με εκπροσώπους αγροτικών, κτηνοτροφικών και μελισσοκομικών συλλόγων του Έβρου, με τους οποίους συζήτησε την εφαρμογή του Μέτρου 5.2, στο οποίο έχουν ενταχθεί όλοι οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά του καλοκαιριού.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και ζητήματα που έχουν σχέση με την προστασία της ελληνικής παραγωγής μελιού.

Ο υπουργός είπε ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, καθώς με τη θέσπιση και αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων, όπως της ψηφιακής πλατφόρμας για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού, η οποία ολοκληρώθηκε και είναι σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και τα στοιχεία που δηλώνονται σε αυτό και την Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα, ο κλάδος της μελισσοκομίας ψηφιοποιείται και παρέχεται η τεχνική δυνατότητα για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού.

Με τη θέσπιση δε αυστηρότερων κυρώσεων, δημιουργείται, όπως επισήμανε «ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο προστασίας του ελληνικού μελιού». Και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η προστασία των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, η διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού, από φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης, αποτελώντας καθοριστικό εργαλείο για καθιέρωση μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και την τήρηση του ισοζυγίου μελιού.

Στη συνάντηση με τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, μεταξύ άλλων, μετείχαν οι Κώστας Αλεξανδρής Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Δουνάκης εκπρόσωπος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Καλογιαντσίδης εκπρόσωπος μελισσοκόμων Έβρου, Γιώργος Δασκαλόπουλος ως εκπρόσωπος των ελαιοπαραγωγών, Νίκος Βουλγαρίδης εκ μέρους του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και ο Βαγγέλης Πουλίλιος αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Related posts

Βοήθεια στο Σπίτι: Ολόκληρη η νέα προκήρυξη

admin

Μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση στον Έβρο

editor

Συνελήφθησαν δέκα άτομα σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για κατοχή ναρκωτικών

editor
25/07/2024 21:22