22 Ιουνίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος Πολιτική

Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας: Θα πατήσουμε το κουμπί όταν χρειαστούμε τους S-400

Τη βεβαιότητά του πως η Τουρκία θα κάνει τη χρήση των S-400, «όταν χρειαστεί», εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση της χώρας διεξάγει συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, τονίζοντας πως οι δύο χώρες προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία για την πώληση.

«Θα αγοράσουμε 40 από τα αεροσκάφη Block-70 Viper έτοιμα και 79 από αυτά θα κατασκευαστούν από εμάς στο δικό μας εργοστάσιο της TUSAS. Καταβάλλουμε προσπάθειες για (την απόκτηση) Eurofighter. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ισπανία λένε “ναι” και προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία. Αυτοί προσπαθούν, όχι εμείς. Εάν είναι δυνατόν, σχεδιάζουμε να αγοράσουμε 40 Eurofighter από εκεί», δήλωσε ο Γκιουλέρ, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Τουρκικής Βουλής.

Ακόμη, ανέφερε πως «υπήρξε ένα ερώτημα σχετικά με το αν τα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτουμε είναι σε θέση να εκπληρώνουν τις αποστολές που είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελούμε. Τα F-16 και τα F-4 που έχουμε επαρκούν για τις αποστολές που θα εκτελέσουμε», ωστόσο -όπως είπε- «κοιτάμε μπροστά, είχαμε αρχικά υποβάλει αίτημα για F-35», αλλά υπήρξαν κάποια προβλήματα.

Τουρκία: Ετοιμάζει μαχητικό αεροσκάφος με εγχώριο κινητήρα -«Θα πετάξει το αργότερο το 2031-2032»
Σύμφωνα με τον Γιασάρ Γκιουλέρ, το κυριότερο είναι ότι η Τουρκία έχει δύο δικά της αεροσκάφη: «Έχουμε το Hürjet -θα είναι το εκπαιδευτικό μας αεροσκάφος- αλλά θα είναι και μαχητικό αεροσκάφος. Ο κύριος στόχος μας είναι το KAAN, το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος. Θα κάνει την πρώτη του πτήση στο τέλος του έτους».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ότι πρέπει να το ξεκινήσουμε σήμερα, να το ολοκληρώσουμε αύριο και να το βγάλουμε στον διάδρομο μεθαύριο. Θα διαθέτουμε εγχώριο κινητήρα το 2028. Θα πετάξει με τον δικό μας κινητήρα το αργότερο το 2031-2032».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε επίσης για το εάν το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 είναι επιχειρησιακά έτοιμο. «Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο για την ασφάλεια αυτής της χώρας. Δεν μπορούμε να πάρουμε τους S-400 και να τους παρατήσουμε στη γωνία ενός εργοστασίου. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Θα πατήσουμε το κουμπί όταν χρειαστούμε τους S-400», ήταν η απάντησή του.

Related posts

Γ. Οικονόμου: Ξεκινά για πρώτη φορά στη χώρα μας ο θεσμός της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης

editor

Κυρώσεις για την παράνομη τουρκική αλιευτική δραστηριότητα ζητά από την Κομισιόν ο Μ. Κεφαλογιάννης

editor

Ευρωεκλογές: Η ΕΕ εγκρίνει νέο μηχανισμό κυρώσεων κατά των κυβερνοεπιθέσεων

admin
22/06/2024 21:22