16 Ιουνίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Στη Θράκη θέλει να έρθει ο Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Φιέστα θέλει να ετοιμάσει ο πρόεδρος της Τουρκίας στη Θράκη την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου μόλις ολοκληρωθεί το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόθεσή του είναι να επισκεφτεί την Κομοτηνή και ενδεχομένως να μεταβεί και στην Ξάνθη όπου ασφαλώς θα του ετοιμάσουν μεγάλη υποδοχή το τουρκικό προξενείο και οι παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας. Εάν το κοινό υπουργικό συμβούλιο γινόταν στη Θεσσαλονίκη, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να μεταβεί οδικώς, να πήγαινε σε μουσουλμανικό σχολείο και να προσευχόταν με τους ομόθρήσκους του. Ωστόσο το γεγονός ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα την Πέμπτη αλλάζει τα πράγματα, καθώς θα πρέπει να πάει αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί οδικώς να μετακινηθεί στην Κομοτηνή.

Εάν τελικά έρθει, θα είναι η τρίτη του επίσκεψη στη Θράκη, ενώ η τελευταία ήταν στις 8 Δεκεμβρίου 2017, Παρασκευή και πάλι, μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η πρώτη ήταν το 2004, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.

Η επίσκεψή του το 2017 προκάλεσε και διπλωματική κρίση αφού ο ο Ερντογάν παραβίασε επιδεικτικά τα εκ των προτέρων συμφωνηθέντα σε σχέση με το πρόγραμμα και μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος των «ομοεθνών» του, όπως αποκάλεσε τους περίπου 3.000 μουσουλμάνους της περιοχής που είχαν συρρεύσει στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ της Κομοτηνής.

Εκεί, στην Κομοτηνή ο Ερντογάν είπε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. «Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό». Σημείωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ’ ολοκληρίαν και για την Ελλάδα.

Το συγκεντρωμένο πλήθος στο Κιρ Μαχαλέ τζαμί του φώναζε «ηγέτη μας, ηγέτη μας», ενώ στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονταν οι τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά της Ροδόπης και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν της Ξάνθης. Το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας αποτελεί μείζον στην τουρκική ατζέντα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το είχε θέσει κατά τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βίλνιους όταν δήλωσε ότι εθεσε το θέμα της δυτικής Θράκης και κυρίως των μουφτήδων και διαπίστωσε, όπως είπε ότι υπάρχει πρόθεση να ξεπεραστούν αυτά τα ζητήματα.Πριν από λίγες εβδομάδες ο Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα, στην τελετή έναρξης της Αρχαίας Ορθόδοξης Συριακής Εκκλησίας του Αγίου Εφραίμ στον Άγιο Στέφανο στην Κωνσταντινούπολη.

Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ένταση στη Μέση Ανατολή, ενώ έθεσε και ζήτημα «Δυτικής Θράκης» ενώπιον μάλιστα του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.

Related posts

Δήμος Ξάνθης: Συμμετοχή στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρναβαλιού της Κορυτσάς

editor

Αφηγήσεις παιδικών βιβλίων στον Δήμο Διδυμοτείχου

editor

Το λειτουργικό πρόγραμμα από την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης για την Πρωτοχρονιά

editor
16/06/2024 17:58