28 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Κοινωνία

Είδος προς εξαφάνιση τα εργατικά χέρια

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Ανέστη Γερονικολάκη

Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα και φέτος και τα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σ’ αυτό συνηγορεί και η επενδυτική αναβάθμιση που απέσπασε η  Κυβέρνηση Μητσοτάκη από τους διεθνείς οικονομικούς οίκους αξιολόγησης. Αυτό είναι το θετικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί  στη χώρα. Χρειάστηκε να θεσπιστούν  οι απαραίτητες  μεταρρυθμίσεις για κινήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Το  σχέδιο απέδωσε και η πόρτα άνοιξε στα εγχώρια και ξένα κεφάλαια.  Όμως ένας  απρόβλεπτος παράγοντας μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Και τι είναι αυτό; Η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Μα είναι  δυνατόν να συμβαίνει αυτό σε μια χώρα που έχει ανεργία κοντά στο 10%; Και όμως είναι η πραγματικότητα.

Για παράδειγμα όπως είπε  ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του, η επένδυση στο Ελληνικό απειλείται από την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Για να βρει λύση στο πρόβλημα εξέφρασε τη σκέψη να αναζητήσει εργάτες από το εξωτερικό.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπισε και ένας ακόμη βασικός πυλώνας  της Ελληνικής οικονομίας. Ο τουριστικός τομέας. Μεγάλες αλλά και μικρές ξενοδοχειακές  μονάδες δεν έβρισκαν προσωπικό. Μέχρι και  σε βουλευτικά γραφεία κατέφυγαν για να στελεχώσουν τις μονάδες τους.

Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και στον αγροτικό τομέα. Εργάτες γης ούτε για δείγμα με συνέπεια η παραγωγή να μειωθεί αισθητά.  Τα χωράφια μένουν ακαλλιέργητα και οι ελλείψεις  στη διατροφική αλυσίδα να αισθητές. Αν συνυπολογιστούν οι  φυσικές καταστροφές και η κλιματική αλλαγή, δεν πρέπει να απορούμε που οι τιμές σε βασικά είδη  διατροφής έχουν φτάσει στα ύψη.

Κάτι πρέπει ν’ αλλάξει γιατί  οι  επενδυτές θα το σκάσουν…   Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας απειλείται και μετά θα είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από το προσωνύμιο «Ψωροκώσταινα».

Related posts

Πανελλαδικές 2020: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα αποτελέσματα

editor

Συνελήφθη ημεδαπός κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών

editor

Αλεξανδρούπολη: Συλλήψεις επ’ αυτοφώρω για άδειασμα αποβλήτων στο ρέμα Μαίστρου

editor
28/05/2024 20:58