1 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Στα σκαριά αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει Αλεξανδρούπολη με Βουλγαρία και Ρουμανία: Οι πρώτες πληροφορίες

Σχέδιο της βουλγαρικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός οδικού άξονα που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη και το Ορμένιο του Έβρου με την Κωνστάντζα της Ρουμανίας παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Assen Vassilev, στο πρώτο διεθνές συνέδριο Southeast Europe Connectivity Forum (SECF), το οποίο πραγματοποιείται από 31 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ελληνικής Εταιρείας Logistics και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος.

Για τον αυτοκινητόδρομο η Βουλγαρία έχει εγγράψει 6 δις στον προϋπολογισμό της

Όπως είπε ο κ. Vassilev η Σόφια προωθεί την σύνδεση Βορρά – Νότου με την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει την Ελλάδα και τη Ρουμανία μέσω της Βουλγαρίας, έργο για το οποίο υπεγράφη κοινή δήλωση κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών στη Βάρνα. Όπως ανέφερε ο κ. Vassiliev, για τον διάδρομο αυτόν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό έξι δις ευρώ εγγύηση και αναμένεται η επιλογή της αναδόχου κοινοπραξίας που θα αναλάβει την κατασκευή του. Εξήγησε, μάλιστα, ότι με εξαίρεση το τμήμα μεταξύ Μπουργκάς και Βάρνας, ο οδικός άξονας βασίζεται σε υφιστάμενες γραμμές. «Ελπίζουμε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαδικασίες και σε κάθε περίπτωση να ολοκληρωθεί το έργο εντός πέντε ετών», τόνισε, σημειώνοντας ότι με τον αυτοκινητόδρομο αυτό ολοκληρώνεται ο χάρτης συνδεσιμότητας, δίνοντας διέξοδο από τα λιμάνια της χώρας προς τη Μεσόγειο και παρέχοντας απευθείας σύνδεση προς τις βόρειες χώρες της Βαλκανικής μέχρι και τη Βιέννη.

Σε ερώτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου, ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας ανέφερε πως η χώρα θα αιτηθεί χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντισταθμιστεί το κόστος, ωστόσο δεν θα σταματήσει το έργο εν αναμονή της χρηματοδότησης. «Τα χρήματα είναι ήδη διαθέσιμα και φυσικά μπορούμε να βοηθήσουμε και γείτονες χώρες, ώστε να αποπερατωθεί πιο γρήγορα. Είναι πολύ σημαντικό για το εμπόριο μεταξύ των χωρών ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα στη Γάζα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως είναι πολύ σημαντικό έργο, προκειμένου το εμπόριο να μην στηρίζεται στη Μαύρη θάλασσα. Μάλιστα, προκειμένου να τονίσει την ανάγκη δημιουργίας του αυτοκινητόδρομου ανέφερε πως υπάρχει διπλασιασμός της κίνησης στα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας. «Έχουμε 4.000 φορτηγά σε καθημερινή βάση και θεωρούμε ότι θα διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια», είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι όσο μαίνεται ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας όλη αυτή η κίνηση θα έρχεται στον νότο.

Πηγή: ethnos.gr

Related posts

Στα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, στις 12:00 ο Κυρ. Μητσοτάκης μαζί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κ. Πετκόφ

editor

Αλεξανδρούπολη: Φωτιά σε λεβητοστάσιο πολυκατοικίας – Απεγκλωβίστηκαν ένοικοι (video)

editor

Πέθανε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργης Μασσαβέτας

editor
01/03/2024 23:20