10 Δεκεμβρίου, 2023
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2023

Λήγει στις 15 Νοεμβρίου η προθεσμία για αιτήσεις όσους ενδιαφέρονται για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους, στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023».

Όπως έγινε γνωστό η επιλέξιμη κατοικία πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, να είναι νόμιμη και να μην είναι κατεδαφιστέα, να έχει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κατηγορίας χαμηλότερης ή ίσης της Γ. Τέλος, δεν είναι επιλέξιμα ακίνητα με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το ύψος της επιχορήγησης εξαρτάται τόσο από εισοδηματικά κριτήρια όσο και από το είδος χρήσης του ακινήτου, δηλαδή εάν πρόκειται για ιδιοκατοίκηση ή για ενοικιαζόμενο ακίνητο. Το ποσοστό της επιχορήγησης κυμαίνεται από 40% έως 75% ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος. Το ποσοστό της επιχορήγησης μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα, ενώ δεν υπάρχει εισοδηματικό όριο στο πρόγραμμα.

Τέλος, επιλέξιμες δαπάνες είναι αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης.

Related posts

Ουραγός στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα- ΝΔ: Ευτυχώς φτάνει η ώρα της ανάπτυξης

admin

Επένδυση 80 εκατ. για φωτοβολταϊκό 100 μεγαβάτ στη Δράμα

editor

Άνοδος εμπορικών τιμών και ενοικίων με τις νέες αντικειμενικές αξίες

editor
10/12/2023 6:45