23 Ιουνίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος

Η Ρωσία ανακαλεί την επικύρωση της συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών

Η Ρωσία ανακαλεί την επικύρωση της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών εξαιτίας της ανεύθυνης στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ασφάλεια, δήλωσε σήμερα ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοίνωσε πως η Ρωσία ενδέχεται να ανακαλέσει την επικύρωση της συνθήκης αυτής του 1996 επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν την έχουν επικυρώσει, έχει δηλώσει πως δεν είναι έτοιμος να πει αν η Ρωσία θα επαναλάβει ή όχι τις πυρηνικές δοκιμές.

«Προς το συμφέρον της ασφάλειας της χώρας μας, αποσύρουμε την επικύρωση της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών», δήλωσε ο πρόεδρος της Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν πριν από τη συζήτηση στο κοινοβούλιο για την ανάκληση της επικύρωσης.

Ο Βολόντιν δήλωσε πως, ενώ η Ρωσία επικύρωσε τη συνθήκη το 2000, η Ουάσινγκτον δεν την έχει επικυρώσει εξαιτίας «της ανεύθυνης στάσης (της) στα ζητήματα της παγκόσμιας ασφάλειας».

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους πολίτες της και για να διατηρήσει παγκόσμια στρατηγική ισοτιμία», δήλωσε ο Βολόντιν.

Μολονότι η Ρωσία ανακαλεί την επικύρωση, η υπογραφή της σ’ αυτή παραμένει και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον οργανισμό της συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και με το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης που ειδοποιεί τον κόσμο για οποιαδήποτε δοκιμή.

Μια επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Κίνα θα μπορούσε να σημάνει την έναρξη μιας νέας κούρσας των πυρηνικών όπλων ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες σταμάτησαν τις πυρηνικές δοκιμές στα χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991.

Related posts

Το κλιμακώνει ο Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε κι άλλο γεωτρύπανο- Θα κάνουμε γεωτρήσεις όπου θέλουμε

admin

Ερντογάν: Δεν θα αφήσουμε να σφαγιάζονται αθώοι άνθρωποι στη Γάζα

editor

Λευκός Οίκος: Η αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία “έχει σταματήσει”

editor
23/06/2024 18:41